Nedjelja, 07 Svibanj 2017 10:58

Uskrsnuće

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

USKRSNUĆE

         Sv. Augustin o Ivanovoj Poslanici piše: „Samo se srcem može vidjeti Riječ, a tijelo se vidi i tjelesnim očima. No, ima nešto po čemu možemo vidjeti Riječ: Riječ postade tijelom koje možemo gledati pa da se tako u nama izliječi ono čime vidimo i samu Riječ“. U božićnom vremenu na blagdan sv. Ivana iz njegova evanđeoskog izvješća slušamo o Mariji Magdaleni koja je u uskrsno jutro pohodila prazan Isusov grob, te ga susrela kao proslavljenoga što je dojavila apostolima Petru i Ivanu. Možda nam se na prvi pogled čini kako Božić i nema velike poveznice s evanđeoskim odlomkom uskrsloga jutra, ali da nije bilo Kristovog uskrsnuća ni Božić ne bi imao veliki značaj. Isus bi bio poput vjerskih učitelja i obnovitelja drugih religija, a ne bi nam bila potrebna vjera u njegovo božanstvo da je živ i uskrsli. (Tomislavgrad, 27. prosinca 2014.)

 

PATNJA

Čovjeku koji proživljava patnju ili je na neki način iskusio trpljenje, dobronamjernici znaju reći: 'Onima koje Bog voli šalje patnju dajući je onoliko, koliko možemo nositi!' Zanimljivo i lijepo sročeno, ali ne lako i prihvatljivo! Nevjerojatno i nemoguće ljudima koji gledaju samo tjelesnim očima i prosuđuju svjetskim mjerilima, ali ne i onima s očima vjere u životu koji sve prihvaćaju iz ruke Očeve. (Tomislavgrad, 10. prosinca 2012.)

 

OVISNOSTI

Baš je nezgodno i teško kad se upadne u bilo kakvu ovisnost: alkohol, droga, seks pušenje i štošta drugoga. Gledam čovjeka koji je već postao kronični alkoholičar, kako stalno mora cugati, tražiti načina da dođe do za njega dragocjene tečnosti i držati njenu povišenu razinu u krvi. Muka je to i sve se podredi zadovoljenju te ovisnosti, gotovo do samouništenja. Čovjek misli da će postići vrhunac u zadovoljenju sreće, a ustvari svakodnevno je u stalnom padanju dolje i sve dublje što sam ne uviđa niti vidi. Bože, milostiv budi tim ljudima i njihovim obiteljima! (Tomislavgrad, 22. siječnja 2014.)    

 

KOMPLEKSI

         Priđe mi jedan umišljeno-prefrigani šezdesetšestogodišnji sveznadar mudrijaš, umilno govoreći s ironičnim prizvukom: 'Bože moj, što ćemo mi kad naš Mate umre?' Na to mu bez oklijevanja i uvijanja odgovorih: 'Bolje bi bilo da razmišljaš što će biti kad ti otprdiš!'  Nastade tajac i povuče se zamišljeno pognute glave. Nadati se je u razmišljanje o zloći koja zrači iz njega, a drugima želi napakostiti u njima stvarajući komplekse i osjećaj manje vrijednosti! (Tomislavgrad, 7. listopada 2014.)  

 

HIGIJENA TIJELA I DUŠE

         U razgovoru se pohvali čovjek koji i nije neki ljubitelj osobne higijene, kako se u moru nije okupao već pet godina. Odgovorih mu da i nije toliko nužno da se u moru kupa, ali samo neka se redovito kupa pod tušem. Kaže mi kako u tome ne treba pretjerati, jer se niti naši stari nisu previše kupali. Velim da se ipak iznad njih trebamo izdići, kad smo u mogućnosti. Izgleda da se u tome prepoznao pa svoje neslaganje o tjelesnoj čistoći, usmjeri na pitanje morala: - Trebalo bi više čistiti jezik i paziti da se ne uprlja!

          Ne može se poistovjećivati higijena tijela i duše, jer je potrebno redovito obavljati i jedno i drugo. A još manje je opravdano zapostavljati jednu vrstu higijene, opravdavajući drugom vrstom čistoće. Sa sigurnošću se može reći da je ugodno boraviti u društvu čovjeka koji se redovito brine o tjelesnoj čistoći, dok je duša koja se redovito čisti prozračna i mirisna svima koji dolaze s njom u doticaj. (Tomislavgrad, 22. srpnja 2015.)  

 

ZNANJE I ČOVJEČNOST

         Intelektualci koji su postigli visoki stupanj naobrazbe, stekli diplome s naslovima magistra ili doktora znanosti, postali profesori u školama, na učilištima i sveučilištima osobito su podložni uznositosti, samodostatnosti, sveznadarnosti, pretjeranoj službenosti. Pazi da ti s postizanjem diplome i titula što donosi slavu, čast i poštovanje s lica ne izblijedi jednostavnost, pristupačnost i osmijeh. Budu li te oni krasili u najboljem će svjetlu zasjati i ono što si trudom ostvario. (Tomislavgrad, 19. prosinca 2014.)

 

POTICAJNE MISLI

Čovjek lažac treba imati dobro vlastito pamćenje, dok očekuje zaboravljivost drugih! (Tomislavgrad, 21. ožujka 2017.)

U životu kad nam izgleda kako nas ljudi ostavljaju i sam Bog okreće leđa, možda smo mi donekle tome doprinijeli što može koristiti rastu u poniznosti i povratku zapostavljenim vrijednostima. (Tomislavgrad, 21. ožujka 2017.)

 

fra Mate Tadić

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME