Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

''Za one koji oklijevaju, dobro je znati kako glazbeno obrazovanje i pjevačko iskustvo nisu nužni kako biste postali član zbora, iako su dobrodošli. Za audiciju dovoljan je raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci."

Generacije koje su prošle kroz zbor dio su snažne tradicije i društvene uloge institucije mješovitog Župnog zbora Sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu. Zbor je 2017. godine proslavio 40 godina, tijekom kojih je ostvario mnoštvo nastupa, snimljen nosač zvuka i što je najvažnije uveličao liturgijsko pjevanje.

Nakon božićnih blagdana, ovaj tjedan započinjemo s redovitim probama.


Vrijeme održavanja proba:


- Četvrtak - 19h, muški
- 20h, žene
- Petak - 20h, zajednička

- Ako mislite da imate sluha i dobro pjevate, sad je prilika da dobijete i potvrdu. Dobrodošli su svi glasovi, a posebno trebamo sve muške glasove, i tenor i bas i bariton. U zboru imamo duplo više žena, tako da su nam muški glasovi zbilja potrebni.

Veselimo se vašem dolasku!

 

Srijeda, 17 Siječanj 2018 19:42

Nakon kiše, malo snijega

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Povremeni pljuskovi snijega ukazivali su da bi večeras mogao pasti ozbiljniji snijeg, i sve je ukazivalo na moguću pravu "pušaniju". No, snijega je palo malo a prognostičke karte potvrđuju da će snijeg biti kratkoga vijeka, da će se tijekom noći razvedriti i jako zahladiti. Sutra bi trebao biti vedar i hladan dan. Snijega bi moglo ponovo biti s petka na subotu. Kako bilo, siječanj odmiče, dan produljuje pa se čini da bi ovo mogla biti jedna blaža zima, ali nikad se ne zna. Za sada uživajte u snježnim padavinama.

 

 

 

Tomislavcity

Srijeda, 17 Siječanj 2018 16:32

Ponađeno beživotno tijelo na Kupresu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Prema navodima MUP-a Hercegbosanske županije, 16.1.2018. godine u 16,40 sati, djelatnici PP Kupres zaprimili su dojavu da je u neposrednioj blizini farme Gajevine, Kupres, pronađeno beživotno tijelo.

Na mjesto događaja izišli su djelatnici PP Kupresi dežurni liječnik DZ Kupres, koji je izvršio vanjski pregled tijela i utvrdio smrt. Djelatnici PP Kupres utvrdili su pak da s se radi o osobi Đ. Č. rođen 1965. godine u Zenici, uposleniku farme "Gajevine" Kupres, priopćio je MUP HBŽ-a.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

“Hrvatska ne vidi da je teritorijalno jamstvo hrvatske konstitutivnosti i opstanak Hrvata u srednjoj Bosni geostrateški interes! Ako padne srednja Bosna, sljedeći cilj nisu samo Mostar i Stolac već i Dubrovnik,” rekao je u Bujici dr. Marko Tokić, predsjednik Udruge ‘Hrvatska zvona’ i profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru, inače dragovoljac HVO-a, nekadašnji glavni tajnik i potpredsjednik HDZ-a BiH, prvi, zadnji i jedini predsjednik Hrvatske samouprave u BiH… Na potpitanje voditelja na čiju politiku misli, dr. Tokić je jasno kazao: “Na radikalno muslimansko-bošnjačku politiku!“

Piše narod.hr

Bujica je na početku emitirala prilog sa sprovoda hrvatskog heroja Marijana Bišćana, na kojem se prošli četvrtak u Zagrebu okupilo više tisuća građana, među njima i brojni bojovnici, generali predvođeni Bišćanovim ratnim zapovjednikom Antom Gotovinom, 100-postotni ratni vojni invalidi, pojedini političari i mnogi drugi… Kamera HRT-a ni drugih televizija nisu bile zainteresirane za posljednji ispraćaj zadnjeg ranjenog hrvatskog vojnika u Domovinskom ratu. Na Mirogoju je bila jedino kamera Z1 televizije. Uz nadahnuti oproštajni govor generala Rojsa emitiran u cijelosti, u pozadini su pušteni dirljivi kadrovi i Thompsonova pjesma ‘Ratnici svjetla’.

Brzojav sućuti za Bišćana iz Vlade nije stigao, ali zato su ga poslali na jedan drugi sprovod u Split!

“Sramota je da nije bilo brzojava sućuti premijera povodom odlaska devet puta odlikovanog heroja, za razliku od jednog drugog sprovoda u Splitu na koji je takav brzojav otišao, a tamo je bio sprovod liku koji sigurno nije volio, niti je išta dao za Hrvatsku,“ rekao je voditelj Bujice.

Marijan Bišćan bio je rođeni Zagrepčanin, koji je za vrijeme rata mogao pobjeći majci u Njemačku, no ostao je braniti svoju zemlju i prošao sva hrvatska bojišta, na kraju je 11. listopada 1995. ranjen u operaciji oslobođenja Banje Luke koja je nažalost, zaustavljena – istaknuto je u emisiji.

“Onaj tko ima hrvatsko srce, kod njega će ispraćaj Marijana Bišćana izazvati emocije, sjetu i zahvalnost… Tako je i meni sada,“ sa knedlom u grlu rekao je prof. Tokić i nastavio: “On je dobar dio svoga života proveo u kolicima noseći duboke ratne rane, no povrijeđen je još i više nakon što je dao svoje zdravlje za domovinu Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu koju je također oslobađao. S druge strane, omalovažavan je zajedno sa suborcima u našem javnom prostoru. I mi sudionici tih zbivanja djelomično smo odgovorni za takvo stanje, jer smo nakon rata vjerovali da neki drugi preuzimaju ulogu čuvara hrvatske države pa smo ih pustili da rade što hoće. Marijan Bišćan je nažalost danas primjer brzog zaborava najboljih hrvatskih ljudi,“ rekao je dr. Tokić.

San o Velikoj Srbiji zaustavljen je isključenjem struje Banja Luci

“Od svojih međunarodnih prijatelja imali smo otpor prema oslobađanju Banje Luke, premda smo tamo s partnerima iz Armije BiH činili dobro djelo,“ nastavio je gost Bujice i dodao: “Tom operacijom završen je rat, a kada je isključena struja Banja Luci, general Mladić i Slobodan Milošević shvatili su da od sna o Velikoj Srbiji i crti Virovitica – Karlovac – Karlobag nema ništa. Taj san je tamo zaustavljen i poražen.“

Usprkos svemu, tvrdi Tokić, više od 20 godina nakon rata suočavamo se sa stvarnošću u kojoj naša ratna pobjeda nije dovoljno valorizirana: “U BiH ne samo da nije poštovana, nego je povijest potpuno izokrenuta! Pripadnici HVO-a danas imaju stigmu onih koji su navodno okupirali vlastitu zemlju i dijelove vlastite zemlje htjeli pripojiti RH, navodno u granicama Banovine…“

Tokić – Rat je počeo i prije rata, u završnici raspada Komunističke partije Jugoslavije. Postojale su jasne definicije sukoba, konfederalna ideja Komunističke partije Slovenije, s druge strane federalizam partijskih struktura u nekim republikama i pokušaj nametanja unitarne Jugoslavije Slobodana Miloševića u kojoj se pristajalo na izlazak Slovenije uz ucjenu Hrvatske! Jedino se dr. Franjo Tuđman s idejom neovisne Hrvatske svima njima suprotstavio.

Praljak je počinio čin samožrtvovanja, to nije bio suicid!

Gost Bujice progovorio je i o pokojnom generalu Slobodanu Praljku kojeg je dobro poznavao, a čija je komemoracija posljednje mjesto u javnosti na kojem se pojavio pokojni Marijan Bišćan, što su kamere Bujice također zabilježile.

“Osobno sam poznavao generala Praljka. Poznajem i sve ostale haške optuženike iz Herceg – Bosne. Smeta me kada se o tim ljudima govori kao o brojevima, kao o “šestorici“… Oni imaju svoja imena i prezimena, svoje obitelji i svoje biografije. To nisu nikakvi brojevi, to su naši ljudi! Praljak je bio izniman intelektualac, čovjek širokih humanističkih pogleda, talentiran za mnoga područja i osoba koja je imala moralni integritet. On je u praksi potvrdio ideju hrvatske pomirbe koju je zagovarao dr. Tuđman. Njegov otac u poslijeratnoj Hercegovini bio je prepoznat kao čovjek koji je imao nesretnu sudbinu da je zavodio komunizam i na taj način imao negativnu sliku u vlastitom narodu. General Praljak je 70-ih godina, kao čovjek s tri fakulteta, imao sve predispozicije da se nametne kao visoki partijski funkcionar i da bude privilegiran. Međutim, on se kao čovjek suočio s vlastitom obiteljskom prošlošću i osobno je uzrastao uz ljude s kojima se družio, a kroz knjige je tražio vlastiti životni odgovor. U tome je izgrađivao vlastiti hrvatski identitet i potvrđivao se kao čovjek razuma. Kada je došao u Sunju, organizirao je mlade dečke u obrani toga mjesta. Došao je kao redatelj, a otišao kao ratni vođa. Nakon toga osjetio je i poziv zavičaja,” bez dlake na jeziku govorio je Tokić, dodavši i da je odmah znao kako Praljkov čin ispijanja otrova nije predstava i da će nastupiti brza smrt.

Tokić – Znao sam da je u tom trenutku učinio samožrtvovanje, to nije bio suicid! To je sebedarje svom hrvatskom narodu. Napisao je 28 knjiga, borio se za istinu u Haagu, pripremao dokumente, snimke… Rekao je da mu dokažu gdje je i kako mogao bolje, da bi u tom slučaju prihvatio presudu. Nije imao drugog načina da kaže da je presuda nepravedna…

Na upit jesu li čelnici Herceg – Bosne već zaboravljeni od hrvatskih vlasti, Bujančev gost imao je spreman odgovor:

“Praljak je znao što je povijesna istina i da je to bio trenutak u kojem se povijest hrvatskog naroda u BiH skupila u jednu točku. Tim je činom rekao da nijedan Hrvat u BIH ne može odustati od svojih prava na BiH i to je platio svojim životom!”

Još od Račana i Mesića hrvatske vlasti ponašaju se maćehinski prema Hrvatima u BiH!

Tokić je rekao da se nakon smrti predsjednika svih Hrvata dr. Franje Tuđmana hrvatska vlast kontinuirano odnosila maćehinski prema Hrvatima u BiH.

“Međunarodna zajednica 2000. ocijenila je da u BiH može napraviti nešto što za Tuđmanovog života nije mogla, a partnere je našla u tadašnjim predsjednicima Republike i Vlade. Hrvatski član Predsjedništva BiH bezuspješno je pisao Zlatku Tomčiću, Ivici Račanu i Stjepanu Mesiću, podnio je apelaciju Ustavnom sudu koja je odbijena 5:4, nije išlo, premda smo neke stvari pokušali politički razriješiti.

Dodao je kako odgovora iz Hrvatske nije bilo ni nakon donošenja Deklaracije o hrvatskom narodu i osnutka Hrvatskog narodnog sabora, poteza koji su napravljeni jer se znalo da će Hrvat institucionalno biti obespravljeni i da će im se oduzeti demokracija.“

Cijelo vrijeme hrvatski narod je u grču što mora glasovati za jednu opciju. Dvaput smo imali vlast koja bi bila izabrana i da su svi Hrvati iz Hercegovine otišli na more, na dan glasovanja! S druge strane, Milorad Dodik u “Republici Srpskoj“ nameće svoje ljude kao predstavnike hrvatskog naroda – rekao je Tokić.

Inače, dr. Tokić je bio pod zabranom javnog i političkog djelovanja u BiH punih 13 godina zbog optužbi istovjetnih onima iz haaške optužnice za šestoricu Hrvata: “Shvatili su da su besmislene optužbe da smo htjeli posebnu državu ili dio teritorija pripojiti drugoj državi. Mi smo samo tražili drugačiji preustroj BiH!”

Bošnjaci su preuzeli miloševićevsku politiku!

Poseban dio emisije posvetio je i Draganu Čoviću, čiji nije obožavatelj, ali mu je dijelom ipak stao u obranu.

“Nije Dragan Čović sam izabrao suradnju sa Srbima, nego je gurnut Srbima zbog toga što je Hrvatska digla ruke od Hrvata u BiH, dok su Bošnjaci prihvaćali sve što im je nudila međunarodna zajednica. Tvrda bošnjačka struktura za vrijeme dok je član Predsjedništva BIH bio Sulejman Tihić, nije prihvaćala tu igru, nije htjela uspostavljati vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika. Čudi da su Bošnjaci preuzeli miloševićevsku politiku, ne vide da je na principu jedan član jedan glas rasturena Jugoslavija, pa će građanski unitarizam rasturiti i BiH. To je čisti unitaristički građanski šovinizam,“ oštar je bio Tokić dodavši:

“Dayton je neprestano mijenjan na štetu hrvatskog naroda. Elementi konstitutivnosti devalvirani su. Konstitutivnost Hrvata je moguća ako se ukinu entiteti ili da se uspostave tri entiteta!”

Meta je Dubrovnik!

Voditelj je spomenuo kako HRT stalno govori o pokolju u Ahmićima koji treba osuditi, no dodao je kako se s druge strane, prešućuju pokolji nad Hrvatima od strane Armije BiH i mudžahedina u Križančevu Selu, Buhinim Kućama, Maljinama, Bikošima – selima unutar svega 10-ak kilometara zračne linije u kojima je masakrirano više od 150 hrvatskih civila, žena, djece i zarobljenih vojnika.

“Slušali smo o Ahmićima, svi mi koji smo bili u ratu znamo da je rat neviđeno zlo. I sada se traži od nekoga da povija glavu zbog zločina kojeg hrvatska strana neprestano priznaje i zbog njega se ispričava. Za Ahmiće su ljudi procesuirani, a za ove zločine nad Hrvatima ne! Premda, pitanje je – jesu li procesuirani pravi ljudi… Za druge zločine nikome nije suđeno. Nas boli namjerno i hotimično iskrivljavanje slike te različita mjerila. Sve skupa stvara jako ružnu sliku. Mi i Bošnjaci nakon srpske agresije gurnuti smo na prostor gdje su promijenjeni nacionalni odnosi. Kada je pala ideja o Velikoj Srbiji, Bošnjaci su počeli tražiti životni prostor na našu štetu. Krenulo je ovladavanje, da ne kažem etničko čišćenje srednje Bosne i proboj na jug. Kako Hrvatska ne vidi da je teritorijalno jamstvo hrvatske konstitutivnosti i opstanak Hrvata u srednjoj Bosni geostrateški interes?! Ako padne srednja Bosna, sljedeći cilj nije samo Mostar i Stolac, nego Dubrovnik! Arapi ionako kupuju zemlju po Hercegovini i Bosni, a o tome se ovdje malo govori. Poruka hrvatskoj vlasti – razmišljajte geostrateški, u suprotnom ćemo biti kažnjeni,” apelirao je u Bujici dr. Marko Tokić.

Cijelo vrijeme jača radikalna struja koja je na mala vrata pokušala promijeniti narav vjerovanja i ciljeva islama u BiH, a to je uspostava islamskog društva koje bi se trebalo uvezati s velikim islamskim pokretom u svijetu – dodao je gost emisije.

Kritika Čoviću: “Više ne smije biti svetih krava!”

BiH čekaju izbori u listopadu, a puno toga ovisi o tome hoće li se promijeniti izborni zakon.

Tokić – Ako ne dođe do promjene, nama se može ponoviti neka nova platforma ili alijansa s Hrvatima kao pripadnicima naroda, a ne njihovim predstavnicima. U “Republici Srpskoj“ to je sigurno!

Potporu na izborima dr. Tokić će dati Hrvatskoj republikanskoj stranci i svim HDZ-ovim ljudima koji se nisu ogriješili o hrvatski narod, u izbornim jedinicama gdje nema republikanaca.

Za kraj, poslao je kritiku Draganu Čović i aktualnom vodstvu Hrvata u BiH.

“Postoje oni ljudi koji su se ogriješili o demokraciju Hrvata u BiH, koji su se ogriješili o način zapošljavanja mladi ljudi i krivi su za masovni odlazak iz ekonomskih razloga. Ako nemate novac i niste nečiji rođak ili dizač ruku u stranci, ne možete dobiti posao! Puno je nepravilnosti, nepotizma i korupcije. O tome se treba otvoreno govoriti. Dodjeljuju se golema sredstva iz državnog proračuna pa pojedinci traže da im se vrati udio! Više ne smije biti svetih istina i svetih krava o kojima se ne smije govoriti,” zaključio je dr. Tokić u Bujici.

Bujanec: Stop mrziteljima Hrvatske u medijima

Emisija je završena porukom voditelja Velimira Bujanca koja je shvaćena i kao svojevrsni odgovor Htv-ovom Aleksandru Stankoviću. Urednik Bujice podigao je transparent na kojem je pisalo “Stop mrziteljima Hrvatske u medijima“ i rekao: – Za kraj jedna poruka likovima koji nam dociraju za naše novce i prodaju pamet zahvaljujući RTV pristojbi koju svi moramo plaćati. Vrijeme je da kažemo Stop mrziteljima Hrvatske u medijima! Svejedno je, jesu li rođeni u našoj zemlji ili nisu – al’ svima im se sviđaju hrvatske kune! Idite na N1 pa tamo radite protiv Hrvatske, kad već niste frajeri i niste sposobni u vlastitoj produkciji opstati na nekoj od lokalnih televizija. Na tržištu treba zaraditi za svoj kruh, a vi to ne znate jer ste baš kao u vašoj propaloj Jugoslaviji, naučeni raditi malo za veliki novac.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

 

 

narod.hr

 

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Nakon gotovo dva mjeseca pregovora,  predsjednik  Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić i ministrica Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi  i prognanih Vasilija Broćeta održali su jutros, 17. siječnja 2018. godine u zgradi Vlade HBŽ, sastanak s predstavnicima Sindikata liječnika HBŽ, na kojemu se razgovaralo o zaključenju Kolektivnog ugovora i prekidu štrajka.

Nakon dobivanja Rješenja o reprezentativnosti Sindikata liječnika HBŽ, dogovoreno je povećanje satnice s 2 KM na 2,24 KM uz povećanje koeficijenta za 0,5 u 2018. godini, te još dodatnih 0,5 u 2019. godini.

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i doktora medicine i stomatologije s dogovorenom satnicom, koeficijentima i ostalim odredbama, potpisat će se nakon što se provede predviđena procedura i dobije suglasnosti Vlade HBŽ. Predviđeno trajanje Kolektivnog ugovora je dvije godine, s mogućnošću produljenja dogovorno s potpisnicima.

Ministarstvo je prihvatilo prijedlog Sindikata liječnika HBŽ o prekidu obustave rada liječnika i stomatologa Hercegbosanske županije, zaključno s danom 17. siječnja 2018. godine, navodi se u priopćenju.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Prigodom posjete predsjednice R Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, Bosni i Hercegovini, Federalna TV je uradila prilog o korištenju vode iz Buškog jezera. 

Reporteri magazina Mreža dokumentiraju zašto je posljednji dan Herceg-Bosne bio poguban za buškoblatski kraj i Buško jezero. Zašto BiH šuti dok Hrvatska iz naših voda izvlači milijune?

 

U nastavku možete pogledati prilog magazina Mreža.

 

Federalna.ba

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Prošloga tjedna objavili smo vijest kako je dr. Šimun Križanac, umirovljeni profesor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu „odlučio donirati iznos jedne stipendije studentu druge godine studija, prema važećim pravilima dodjeljivanja“.

Zahvalu dr. Križancu za ovu humanu gestu uputio je općinski načelnik Ivan Vukadin, koji je u dopisu između ostaloga naveo:“ …Nemali je ovo iznos za naše prilike, ali su još značajniji humana gesta i pozitivan primjer kojim ste pokazali svoju veličinu, zbog čega smo iznimno ponosni na Vas. Iako ste odavno izvan rodnoga kraja, gdje ste ostvarili i zavidnu znanstvenu i liječničku karijeru, nikada niste zaboravili svoj duvanjski kraj i Tomislavgrad…“ U svome odgovoru načelniku dr. Križanac je naveo i kako će „uplaćivati stipendiju, dok dotični student koji je sada na drugoj godini studija ne diplomira.“

Potaknut ovom gestom na adresu općine Tomislavgrad obratio se još jedan naš sugrađanin koji već nekoliko desetljeća živi i radi u Austriji, a zamolio nas je da ne objavljujemo njegov identitet. Uplatio je i iznos veći od iznosa jednogodišnje stipendije (800 EUR, radi bankovnih troškova), priopćeno je iz tomislavgradske općine.

Hvala još jednom dr. Križancu i našem sugrađaninu iz Austrije.

Srijeda, 17 Siječanj 2018 09:53

Bijela kuga pogodila Hercegovinu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

 

U Hercegbosanskoj županiji umrlo je 689 osoba, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 1899 osoba, u ŽZH 722 osoba, piše bljesak.info.


U Županiji Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji u prošloj godini zabilježen je negativan prirodni priraštaj. Za deset mjeseci prošle godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, na području ove tri županije umrlo je 3310 osoba, a rodilo se 2267 djece. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji umrlo je 1899 osoba, u ŽZH 722 osoba, a u HBŽ-u 689 osoba. Zanimljivo da je u HBŽ-u umrlo duplo više osoba nego što se rodilo. Kad su u pitanju umrli od ukupnog broja nasilnom smrću život je okončalo 70 osoba, od čega 11 u ŽZH, 43 u HNŽ-u , te 16 u HBŽ-u. Zabilježena je u smrt dojenčadi. U promatranom razdoblju u HNŽ-u je umrlo 24-ero dojenčadi, te jedno u ŽZH-u. Kad su u pitanju rođenja djece, najviše djece se rodilo u HNŽ-u 1374, ŽZH 567, te u HBŽ-u 321.

Hercegbosanska županija - Broj umrlih duplo veći od broja rođenih

U HBŽ-u je dramatično stanje u Livnu i Tomislavgradu. U Livnu je preminulo 306 osoba, a rodilo se samo 132 djece. U Tomislavgradu pak umrlo je 196 osoba, a rodilo se 115 djece. Ništa bolje stanje nije ni u Drvaru i Bosanskom Grahovu. U Drvaru je rođeno 32-djece, a umrlo je 89 osoba. U Bosanskom Grahovu rođene su ukupno dvije bebe, a umrle su 33 osobe. Kupres također ima negativan priraštaj. Umrlo je 30 osoba, a rodilo se 14-ero djece. U Glamoču je rođeno 26-ero djece, a umrlo je 35 osoba.

Hercegovačko-neretvanska županija - Negativne brojke u svim gradovima

U HNŽ-u je prema ovim podacima nastavljen negativan demografski trend. U 2016. stopa mortaliteta je iznosila 9,7 posto. U odnosu na 2016. broj rođenih se smanjio za 465. U svim gradovima u ovoj županiji zabilježen je negativan priraštaj. U Čapljini su živorođene 132 bebe, dok su umrle ukupno 243 osobe. U Čitluku je umrlo 147 osoba, a rodilo se 105-ero djece. U Mostaru je živorođeno 791 osoba, a umrlo 898 osoba. U Jablanici je umrlo 105 osoba, a rodilo se 74-ero djece. U Neumu je rođeno samo dvoje djece, a umrlo je 28 osoba. U Konjicu je umrlo 251 osoba, a živo je rođeno 145-ero novorođenčadi. Negativne brojke vrijede i za Prozor. Naime, živo je rođeno 49 beba, a umrlo je 108 osoba. U Stocu je umrlo 115 osoba, ali se i rodilo 75 beba. U Ravnu su se rodile dvije beba, te su umrle četiri osobe.

Županija Zapadnohercegovačka - Ne može pohvaliti pozitivnim brojkama

U Širokom Brijegu broj umrlih iznosi 238, dok broj rođenih iznosi 231. U Grudama broj umrlih je gotovo duplo veći od broja rođenih. Naime, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku rodilo se 70-ero djece, a umrle su 154 osobe. U Ljubuškom je umrlo 220 osoba, a rodilo se 161 živo dijete. U Posušju je do listopada bilo 106 rođenih, te 110 umrlih. 33 osobe umrle, a samo se dvoje rodilo.

 


Pročitajte izvorni članak na: bljesak.info

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Bračni par iz zaseoka Šiške u selu i župi Vinici, općina Tomislavgrad, Marta i Tomislav Zvonko Šiško, proslavili su svoj dijamantni pir, tj. 60. obljetnicu braka u zavičajnoj crkvi Rođenja Marijina (Mala Gospa) 7. siječnja 2018.


Piše: don Ilija Drmić

Toga svetoga nedjeljnog dana Crkva slavi blagdan Krštenja Gospodinova, a za vrijeme svete Mise, što ju je predvodio njihov sin svećenik don Marijan, koji je na službi u jednoj župi nedaleko od Toronta u Kanadi, proslavili su ovaj bračni par s članovima svoje uže i šire obitelji, te svoje župne zajednice ovu svoju obljetnicu braka. U koncelebraciji je bio i novi vinički župnik don Jakov Renić, koji je u listopadu prošle godine, 2017., naslijedio don Barišu Čarapinu (župnik: 2012.-2017.). Župnik je sve prisutne vjernike, a napose njih dvoje i njihovu rodbinu, pozdravio i ujedno čestitao taj veliki jubilej.
    Prije 10 godina, točnije 6. siječnja 2008. oni su sa svima svojima proslavili svoj zlatni pir također slavljem svete Mise u istoj crkvi, a tada je bio župnik don Ilija Drmić (župnik: 2007.-2012.), a vjenčali su se 6. siječnja 1958. u istoj crkvi pred tadašnjim župnikom don Srećkom Čulinom (župnik: 1956.-1965.), nasljedmikom don Marka Perića kojega je ovaj bračni par veoma cijenio, a Zvonko se s njime dopisivao, čak i kada je postao kotorskim biskupom. Temelje jednostavnosti, poniznosti i duhovnosti usvojili su od njega, a onda i od ostalih svojih župnika, koje su istinski voljeli, a to su prenijeli i na svoje potomke, napose na sina Marijana koji je i sam postao svećenikom Crkve. Njihov sin svećenik danas prenosi duhovne vrijednosti na sve one s kojima djeluje po uzoru na ove spomenute svećenike i sve ostale, koristeći se zasadama jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve, te novoga pastoralnoga pokreta za novo doba koji se zove neokatekumenski put, tj. neprestano vraćanje na prapočetke kršćanstva, na zasade Pracrkve.
Tomislav Zvonko, sin pokojnoga Marijana, i Marta Šiško iz viničkih Šiška rodili su i odgojili osmero djece: Nediljku, Ljubicu, pokojnoga Vatroslava, Brigitu, Franku, Ivu, Marijana i Antu. Oni zahvaljuju svemogućem Bogu na daru života preko svojih roditelja, kao i na svim dobrima kojima ih svakodnevno obasiplje!
    Ovdje slijedi dio don Marijanove propovijedi vezane uz blagdan Krštenja Gospodinova i Deset pravila blagoslovljenoga bračnog i obiteljskog života što ih je slušajući svoga oca Tomislava Zvonke zapisala 5. siječnja 2018. kći Ljuba udata Mihaljević, a don Marijan ih je prokomentirao kao drugi dio svoje propovijedi.


Ljubav iz Krštenja pretače se u brak i obitelj

    Danas, 7. siječnja, Crkva slavi blagdan Krštenja našega Gospodina Isusa Krista. Ivan Krstitelj je krstio Krista na rijeci Jordanu. U Kristu je kršteno cijelo Tijelo Kristovo. Crkva je Tijelo Kristovo. Mi smo dio Crkve, u katoličkoj smo Crkvi. Dakle, i mi smo onda kršteni u Kristu i s Kristom.
    Krist je kršten u svoju smrt. On je kasnije umro za spasenje čovjeka koji nije mogao ljubiti. Krstio se da bi palog čovjeka izdigao iz smrti. I mi kušamo smrt koja je posljedica grijeha. Grijeh koji je uvreda ljubavi. Ali Krist je kršten i na život, na uskrsnuće, jer je izašao iz voda koje označuju smrt! U svojoj ljubavi pobijedio je smrt, sebičnost, grijeh. Kroza svoje Krštenje Krist je ljubavlju pobijedilo smrt i onima koji su kršteni daje istu pobjedu ljubavi nad grijehom, sebičnošću, te u duhovnoj i tjelesnoj smrti.
    U Kristu smo i mi kršteni i to na život, na uskrsnuće. U Kristu smo osposobljeni ljubiti. Jer za nas je život ljubav. Krštenje je za nas izvor ljubavi. U današnjoj Zbornoj molitvi čuli smo da je cilj Kristova Krštenja donijeti ljubav ljudima, krštenima, spasiti ljude od grijeha i spasiti ljude za ljubav. Iz sakramenta Krštenja, Krsta, proizlaze svi drugi sakramenti. Danas na poseban način želim povezati sakrament Krštenja sa sakramentom Ženidbe, jer moji roditelji, Tomislav i Marta Šiško, slave 60 godina braka, a i mnogi su od vas u tome sakramentu bez obzira na broj proživljenih godina. Iz Krštenja u Kristu milost ljubavi se prelijeva i u sakrament Ženidbe u Kristu. Ali, kako preživjeti i ustrajati tako dugo u braku i obitelji? Za to je potrebna vjera i život u Bogu.
    Dakle, kad slavimo Krštenje Gospodinovo, slavimo ljubav Božju u sakramentu svetoga Krštenja, koja se prelijeva i u druge sakramente, pa tako i u sakrament Ženidbe. Ljubav Božja se izlijeva na ljudsku ljubav. Ta je ljubav Božja i pomogla naše roditelje da ustraju u braku 60 godina. Ne može biti jača poruka i pouka od ove mladim naraštajima.
    Jednom kad je otac bio u Tomislavgradu, neki obeshrabreni čovjek ga je zaustavljao, jer mu nitko nije stao. Moj otac je to primijetio i sam mu je ponudio da uđe u auto i da ga poveze. Čovjek se, ušavši u auto, skrivečke prekrižio jer je mislio da je ovaj vozač komunist zato što vozi crvenoga fiću, a poznato je da su oni vozili crvena auta. Otac je to zamijetio i odlučio odvesti ovoga čovjeka do njegova odredišta. Kad mu je ovaj putnik namjernik htio platiti, odgovorio mu je otac da je on njemu već platio kad se prekrižio unatoč tome što se skrivao. Putnik je tada uskliknuo: “O daj da ljubav pobijedi!“ To je bio istinski usklik molitve, koji i mi danas ponavljamo: O daj da ljubav pobijedi, Bože, i među nama, i u našim brakovima i obiteljima, i u našoj župi i društvu, jer se doimlje da je ljubav u mnogim srcima ohladnjela.

Deset pravila blagoslovljenog braka naših roditelja

1. Da se mladić i djevojka iz čiste ljubavi ožene (kojom se njeguje predbračna čistoća i djevičanstvo);
2. Biti uvijek susretljiv i ljubazan i od pomoći jedno drugom; ubaciti u život malo šale, nipošto tjerati inat ili ogovarati;
3. Moliti se zajedno ako se ikako može…;
4. Omogućiti rađanje djece koliko ih Bog dadne svojom milošću;
5. Uvijek biti jedno uz drugo, u dobru i u zlu, dok ih smrt ne rastavi, te žena treba djecu čuvati, poštivati ali najprije čuvati svoga bračnog druga, djeca odu svojim putem (prije ili kasnije);
6. Moliti jedno za drugo i za svoju unučad, praunučad;
7. U razdvojenosti zbog posla ili čega sličnoga treba vjernost obostrano sačuvati po Kristovim pravilima;
8. Njegovati čistu ljubav;
9. Uvijek iskazivati nježnost jedno prema drugom;
10. Ako nije jedno u pravu, valja se onda dogovoriti; Marta: Kad me muž neće poslušati, npr. neće da obuče ovu ili onu jaketu, zaprijetim mu: Neću više s tobom u crkvu! A zašto, jer je njemu bila najveća kazna kad mora ići sam u crkvu, bez mene. No, uvijek je ipak dogovor stvarao ljepotu zajedničkoga života, a odlasci u crkvu sve to blagoslivljali.

 

don Ilija Drmić/Zavelim.hr

Više fotografija možete pogledati u galeriji.

Srijeda, 17 Siječanj 2018 08:07

HBŽ: 420 žalbi građana

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine – Terenski ured Livno u prošloj je godini zaprimila 420 žalbi građana.

Ombudsmanu je upućena 231 žalba iz općine Livno, slijede Tomislavgrad sa 46 žalbi, Glamoč sa 42, Drvar sa 40, Kupres sa 23, Bosansko Grahovo sa 15, dok su ostale žalbe upućene iz drugih općina izvan Hercegbosanske županije, piše Fena.

Najviše žalbi građana podneseno je protiv sudskih tijela (174) i tijela uprave (93). Potom slijede žalbe zbog povrede prava iz radnih odnosa (31), pristupa informacijama (31), rad policije (29), tužiteljstva (13), socijalne zaštite (10), komunalnih usluga (10), imovinsko-pravnih odnosa (6), vladina i ministarska imenovanja (5), zdravstvo (4), pravo na mirovinu (4), obrazovanje (3), medije i slobodu informiranja (3), te osobe sa invaliditetom (2).

Uz podršku Misije OESS-a u BiH, Ombudsmani organiziraju svakog prvog utorka u mjesecu uredovne dane u općinama Drvar i Bosansko Grahovo, svakog drugog utoraka u mjesecu u Glamoču, te prvu srijedu u mjesecu u Kupresu i Tomislavgradu, čime je građanima ovih općina omogućeno da na brži i jednostavniji način podnesu žalbe instituciji Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Načini okončanja predmeta su utvrđeni Zakonom o Ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Pravilima postupanja, a na osnovu statističkih pokazatelja iz prethodnih godina evidentno je kako značajan broj predmeta bude završen nakon intervencije Ombudsmana u toku trajanja postupka, gdje žalitelji ostvare svoja prava, bez posebnih mjera i preporuka.

Fena

Stranica 1 od 611

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME