Petak, 03 Studeni 2017 11:05

Stanovnicima u Njemačkoj besplatna električna energija iz vjetroelektrana

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Vjetroelektrane u Njemačkoj morale su zaustaviti svoja postrojenja ili plaćati korisnicima za veću potrošnju električne energije.

Njemačka je oborila novi rekord u dobivanju električne energije putem vjetroelektrana, piše organizacija Wind Europe.

Protekle subote u Njemačkoj je bilo posebice vjetrovito, stoga su vjetroelektrane bile iznimno efikasne, generirajući ukupno 39.409 megawatta električne energije, koliko bi otprilike stvorilo oko 40 nuklearnih reaktora.

Proizvedeno je toliko električne energije preko vikenda da su korisnici praktički imali besplatnu struju.

Kako bi se ponuda i potražnja električne energije balansirala, odnosno kako se energetski sustav ne bi preopteretio, vjetroelektrane su morale zaustaviti svoja postrojenja ili plaćati korisnicima za veću potrošnju električne energije.

Ovo je prvi puta da je prosječna cijena električne energije tijekom cijelog dana bila negativna, umjesto dosadašnjeg rekorda od nekoliko sati tijekom dana.

Wind Europe, koja prati dnevne podatke generiranja električne energije putem vjetra, istaknula je i podatak da je tijekom vikenda preko 24 posto električne energije generirano vjetrom.

Dosadašnji rekord je postignut 7. listopada ove godine, s ukupno 19 posto električne energije generirane putem vjetra. Zanimljiv je također podatak da Danska generira 109 posto svojih energetskih potreba putem vjetra, dok Njemačka generira 61 posto.

U subotu je oboren još poneki rekord. Gledano po satu, Europa je generirala 89,9 gigawatta, od toga Njemačka 39,1 GW, Poljska 5,1 GW, a Norveška 0,9 GW. Obaranje dosadašnjih rekorda se pripisuje većem širenju vjetroelektrana u Europi, ali i sve jačim sjevernim vjetrovima.

Ukupno gledajući, morske vjetroelektrane generiraju 2,8 posto, a kopnene vjetroelektrane 21,8 posto ukupne potrebe Europe za elektirčnom energijom. 

 

Pročitajte više na: bljesak.info

Foto: Ilustracija

Gospodarstvo - najnovije

Ožu 21, 2018

Pero Gudelj: Bio radnik, taksist,…

Pero Gudelj, suvlasnik je trgovačkog lanca Fis…
Ožu 18, 2018

Na menijima renomiranih hotela u…

Punomasni tvrdi kupreški sir proizveden u…
Ožu 14, 2018

Tomislavgrad/Gornji Brišnik:…

Na platou u Gornjem Brišniku danas je svečano u…
Ožu 14, 2018

Čović u Tomislavgradu: Drago mi je što…

U povodu puštanja u rad Vjetroparka Mesihovina,…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME