Četvrtak, 11 Siječanj 2018 21:44

Rekordna godina Šumarije Kupres

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U 2017. Šumarija Kupres ukupno je proizvela 68.500 m³ drvnih sortimenata čime je plan u potpunosti realiziran.

Prema postignutim rezultatima 2017. bila je najuspješnija godina Šumarije Kupres od završetka Domovinskog rata, priopćeno je iz tog poduzeća.

Rezultati bi bilo još i bolji da se u kolovozu nisu dogodili veliki šumski požari kada su, tijekom nekoliko tjedana, sve snage Šumarije Kupres bile angažirane na gašenju tih požara.

Osim za prošlu godinu, za tekuću 2018. godinu pripremljeno je (doznačeno) oko 73.000 m³ krupnog drva četinjača i listača.

Iz Šumarije Kupres navode kako je u 2017. uspješno završen proces recertificiranja šuma, čime je zadržan prestižni FSC certifikat koji potvrđuje kvalitetu i kontinuitet u gospodarenju šumama i šumskim zemljištem.

U protekloj godini Šumarija Kupres izgradila je 3,3 kilometara novih kamionskih putova te 21,5 kilometar traktorskih putova. Izgrađena su i nova 4 kilometara protupožarnog puta te sanirano više od 50 kilometara makadamskih putova.

Vlastitim građevinskim strojevima Šumarija Kupres dala je značajan doprinos deminerskim timovima koji su radili na čišćenju minski sumnjivih površina na području Općine Kupres.

Također, Šumarija je očistila i uredila odmaralište na Kupreškim vratima, a postavljen je i značajan broj metalnih znakova na šumskim prometnicama na kojima su obilježeni svi važniji gospodarsko-turistički potencijali Općine.

Tijekom godine dosta truda i novčanih sredstava uloženo je u izgradnju i opremanje šumarske kuće u Ratkovinama za koju nabavljen novi namještaj, završena nadstrešnica uz šumarsku kuću, riješeno pitanje vodoopskrbe, a u tijeku je proces dovođenja električne energije do tog lokaliteta.

U prošloj godini Šumarija Kupres značajan naglasak stavila je i na zaštitu šuma te je ponovno uspostavljen nadzor i čuvanje šuma od bespravnih sječa uspostavom stalnih dežurstava na terenu.

U okviru aktivnosti na obnovi šumskog terena, iznad sela Donji Malovan pošumljeno je oko 45 hektara površine, a na poslovima pošumljavanja angažirani su i nezaposleni stanovnici Općine Kupres. 

Gospodarstvo - najnovije

Ožu 21, 2018

Pero Gudelj: Bio radnik, taksist,…

Pero Gudelj, suvlasnik je trgovačkog lanca Fis…
Ožu 18, 2018

Na menijima renomiranih hotela u…

Punomasni tvrdi kupreški sir proizveden u…
Ožu 14, 2018

Tomislavgrad/Gornji Brišnik:…

Na platou u Gornjem Brišniku danas je svečano u…
Ožu 14, 2018

Čović u Tomislavgradu: Drago mi je što…

U povodu puštanja u rad Vjetroparka Mesihovina,…
Ožu 12, 2018

Tomislavgrad: U srijedu s radom kreće…

Elektroprivreda HZ HB realizirala je veliki, za…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME