Tomislav1

Tomislav1

Utorak, 16 Siječanj 2018 22:59

EP: Hrvatska izgubila od Švedske

 

Hrvatska rukometna reprezentacija doživjela je prvi poraz na Europskom prvenstvu. Nakon uvodnih pobjeda protiv Srbije i Islanda, izabranici Line Červara izgubili su od Švedske (31:35).


Tako je u borbi za prvo mjesto u skupini Švedska došla do važne pobjede i s vrha naše grupe ulazi u drugi krug u koji prenosi četiri boda (po dva za pobjede protiv Srbije i Hrvatske). Hrvatska, nažalost, prenosi samo dva boda (od pobjede nad Srbijom). U drugi krug iz naše skupine ide i Srbija.

U drugom krugu križamo se s tri najbolje reprezentacije iz skupine B, a to su Francuska (prenosi četiri boda), Norveška (prenosi dva boda) i Bjelorusija.

U akciju ćemo već u četvrtak kada igramo protiv Bjelorusije. Dva dana kasnije igramo protiv Norveške, a onda će uslijediti pauza od tri dana. U srijedu 24. siječnja u zadnjem kolu igramo protiv Francuske.

Kad se odigraju sve utakmice u toj drugoj skupini dvije najbolje reprezentacije idu u polufinale.

vecernji.hr

Lijanovića je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Vildanom Helić osudilo za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U optužnici je uz nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kao saučesnik naveden i njegov savjetnik Stipe Šakić, kojeg je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu uz novčanu kaznu od 18.000 KM. 

Inače, sudski postupak u ovom predmetu je počeo u maju 2016. godine, a Lijanović je optužen da je budžet FBiH oštetio za više od 817.000 KM, tako što je uslovljavao poljoprivrednike u FBiH da 50 posto od iznosa podsticaja koji im bude dodijeljen moraju davati njegovoj kriminalnoj grupi koju je organizirao.

Tokom suđenja su priloženi brojni materijalni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka Tužilaštva TK, među kojima su bili i pripadnici Lijanovićeve kriminalne grupe i članovi Narodne stranke Radom za Boljitak.

Riječ je o nekadašnjem zastupniku u Skupštini TK Mersedu Šerifoviću, bivšem Lijanovićevom savjetniku Suadu Čamdžiću i nekadašnjem ministru poljoprivrede TK Edinu Ajanoviću.

Oni su također bili optuženi u ovom predmetu, ali su nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice Šerifović i Čamdžić osuđeni na po dvije i po godine zatvora, dok je Ajanović osuđen na godinu dana zatvorske kazne.

Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović u sudskom postupku je negirao krivicu.
 
 

 

U sklopu WABA lige (2003./2004.) ŽKK Tomislav protekle nedjelje je gostovao u Konjicu gdje je igrao protiv istoimene ekipe.

- Utakmicu smo otvorili malo nesigurno, ali ubrzo dolazimo na +15. Iako smo cijelu utakmicu vodili više od 10 razlike, susret je završen s +5 za naše košarkašice, navode u upravi ŽKK Tomislav.

Rezultat utakmice:


ŽKK Tomislav - ŽKK Konjic 56:51

 

Napominjemo da su u tijeku upisi u školu košarke (2008. mlađe). Za sve informacije nazovite na br: 063/331-095 - Miroslav Živković.

 

ŽKK Tomislav/Tomislavcity

Papa Franjo je u svom godišnjem obraćanju diplomatskom zbora Svete Stolice istaknuo pravo na život, potrebu za štitom obitelji i opasnosti "ideološkog kolonijalizma".

"S odstojanja od sedamdeset godina, bolno je vidjeti koliko se danas temeljnih prava i dalje krše. Prvo pravo među svim pravima je pravo svakog čovjeka na život, slobodu i osobnu sigurnost“ rekao je papa Franjo na početku obraćanju posvećenom Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, čiji je 70-ti rođendan ove godine.

"Nije samo rat ili nasilje to što krše ljudska prava. U našem vremenu postoji puno suptilnih sredstava: mislim prije svega na nevinu djecu odbačenu čak i prije nego što su rođena, ponekad nepoželjna jednostavno zato što su bolesna ili nepravilna ili kao rezultat sebičnosti odraslih ", dodao je.

Također je oštro kritizirao pojavu "novih prava koja se nerijetko sukobljavaju jedna s drugima", koja ne poštuju "društvene i kulturne tradicije" i ignoriraju "stvarne potrebe" s kojima se susreću mnoga društva.

"Nešto paradoksalno, postoji rizik da ćemo, u ime ljudskih prava, imati uspon modernih oblika ideološke kolonizacije od strane jačih i bogatijih, na štetu siromašnijih i najranjivijih", rekao je papa Franjo. Ideološki kolonijalizam je trenutno stanje agresivne promocije homoseksualnosti i transrodnosti.

Međutim, ljudska prava, rekao je Papa, moraju biti "utemeljena na naravi koju objektivno dijele svi unutar ljudske rase." On je osudio "reduktivnu viziju ljudske osobe" koja vodi nepravdi, društvenoj nejednakosti i korupciji.

Papa Franjo također je snažno govorio o neuspjehu nacija i međunarodne zajednice da zaštite obitelj opisanu u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima kao "prirodnu i temeljnu skupnu jedinicu društva ... koja ima pravo na zaštitu društva i države".

"Nažalost, činjenica je da se, osobito na Zapadu, obitelj smatra zastarjelom institucijom", s žaljenjem je konstatirao papa Franjo.

"Danas se kratkotrajni odnosi preferiraju nad stabilnosti konačnog projekta života. No, kuća izgrađena na pijesku krhkih i nejasnih odnosa ne može opstati", dodao je, opisujući brak kao "stijenu" na kojem se gradi društveni poredak.

On je pozvao države da "trebaju usvojiti pravu politiku kako bi podržale obitelj o kojoj ovisi budućnost i razvoj država".

Upozorio je da "zanemarivanje obitelji ima još jedan dramatičan učinak - osobito prisutan u nekim dijelovima svijeta - smanjenje stope nataliteta. Doživljavamo pravu demografsku zimu!" presudio je, rekavši da je to rezultat društava koja se zatvaraju u sebe.

Papa je također ukazao na razmišljanja o ljudskim pravima svojih prethodnika Benedikta XVI. i Svetog Ivana Pavla II. "Za Svetu Stolicu, govoriti o ljudskim pravima znači iznad svega ponovno u središte postaviti ljudsku osobu, kako ju je želio i stvorio Bog na svoju sliku i priliku", rekao je papa Franjo. On je naglasio da postoji "značajan odnos" između Evanđelja i duha u kojem je izrađena Opća deklaracija o ljudskim pravima.

Kao i u nedavnoj reformi Papinske akademije za život, Papa Franjo tumačio je pravo na život općenito, ne referirajući se samo na zabranu proizvoljnog lišavanja života, nego i na širu socijalnu pravdu i sigurnosnu skrb, uključujući okoliš, razoružanje, mir i postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti.

 

The Center for Family and Human Rights (C-Fam)

 
 
Hrvatska rukometna reprezentacija ostala je bez još jednog igrača. Iz momčadi za Švedsku otpao je Mirko Alilović, potvrdio je Hrvatski rukometni savez nakon večernjeg treninga.

Lino Červar iskoristio je pravo na zamjenu još jednog igrača. Na golu Hrvatske u utakmici protiv Švedske Alilovića će zamijeniti Ivan Pešić.

Nekadašnji vratar Hrvatske i član Červarovog stožera Vlado Šola rekao nam je da se radi o taktičkoj odluci izbornika.

Alilović po statistici nije bio ni u prvih dvadeset vratara turnira. Nakon što se već ranije opraštao od reprezentacije zbog "glave" i kritika, Lino Červar ga je vratio u nacionalnu momčad.

U dvije utakmice na Euru skupio je šest obrana od 34 šuta na gol.

Podsjetimo, nakon prve utakmice protiv Srbije Červar je umjesto ozlijeđenog Domagoja Duvnjaka u sastav uveo Denisa Buntića.

Nakon dva odigrana kola Hrvatska ima maksimalna četiri boda, Švedska je druga s dva, koliko ima i treći Island, dok je Srbija na dnu bez bodova.

Hrvatska večeras od 20:30 igra posljednju utakmicu prve faze protiv Švedske.

 

U ponedjeljak navečer u prepunom kinu Borak u Širokom Brijegu održana je promocija novoga romana fra Ante Marića “Plaču li jeleni?“. Predstavljanje romana organizirao je Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, a predstavljanje je vodila novinarka Željka Šaravanja.

U programu predstavljanja sudjelovali su fra Gabrijel Mioč, fra Marinko Šakota, književnik i književni kritičar Dragan Marijanović, guslar Mate Anić i autor fra Ante Marić. Predstavljanje romana dramskim izvedbama i video ulomcima dodatno su uveličali glumac Andrija Zeljko i dramska skupina Franjevačkoga svjetovnoga reda Široki Brijeg.

Na samom početku predstavljanja prikazan je kratki film “Markov povratak na Brig”, koji je snimljen prema romanu fra Ante Marića.

Fra Gabrijel Mioč obratio se u ime nakladnika “Naša ognjišta” istaknuo je veliko zadovoljstvo brojem nazočnih i interesom koji je ovaj roman pobudio.

Drago mi je da sam u ulozi nakladnika sudjelovao u objavi ove knjige. Ovo je 224. knjiga, bez Biblija i drugih sličnih izdanja, koju smo objavili. Imajući na umu uvjete u kojima djelujemo, to nije zanemariv broj, rekao je fra Gabrijel Mioč.

Fra Marinko Šakota, župnik Župe Međugorje, uvelike je zaslužan za pobuđivanje teme godina gladi i fra Didaka Buntića, koji je u svome govoru publici uglavnom približio ulogu i veličinu hercegovačkoga franjevca koji je 1917. godine od gladi spasio oko 17.000 hercegovačke djece.

Ovo je priča fratra koji je srcem volio i još uvijek voli Široki Brijeg – priča fra Ante Marića, rekao je na početku svojega govora ovaj franjevac iz Međugorja.

U ovom romanu fra Ante je ispričao život širokobriješkoga čovjeka, koji se od kolijevke do groba uvijek suočavao sa surovošću životnih neprilika, ali uvijek s pogledom na “hram na gori”, na baziliku koja u ime svoga puka trajno uzdiže kamene ruke prema Bogu i Gospi, rekao je u svome govoru fra Marinko Šakota.

Književnik i književni kritičar Dragan Marijanović govorio je o knjizi i temama koje ona otvara, ali je upozorio i na zanemarivanje ovoga događaja na nekim višim razinama, kao i na to da šira zavnost ne poznaje lik fra Didaka Buntića i veličinu njegova pothvata.

Vidite koliku je pozornost i interes izazvao ovaj roman. Ne aludiram i ne predbacujem nikome ništa, jedna knjiga, neobična i dobra je ovdje – a nema državne televizije. A svakakvi se sadržaji prikazuju, rekao je na početku svojega izlaganja Dragan Marijanović.

Između ostaloga, Marijanović je u govoru naglasio i važnost i potencijale hercegovačkoga prkosa, koji je jedna od ključnih odlika Marka, protagonista ovoga romana koji se – nakon što su ga odveli iz rodne kuće – zakleo da nikad neće oprostiti roditeljima, djedu i fra Didaku Buntiću.

Englezima je prkos donio puno dobra u njihovoj povijesti, a naš se prkos na pravi način budi samo u najtežim trenucima naše povijesti, istaknuo je Marijanović, dodavši da je 17.000 hercegovačke djece koju je fra Didak Buntić odveo ujedno i 17.000 mogućnosti za pisanje ovakvih romana.

Fra Ante Marić zahvalio je svima nazočnima što su došli na predstavljanje ovoga događaja te je opisao povijest nastanka ovoga djela i emocije koje je u njemu budila.

Ova knjiga može biti zanimljiva i djeci i roditeljima i našim djedovima i bakama, koji su na svojoj koži osjetili sličnosti s ovim vremenom i povijesnim periodom o kojemu se o knjizi govori. Ovo je ono nešto obiteljsko, što smo proživljavali i što proživljavamo i danas, rekao je Marić.

Istaknuo je i važnost uživljavanja u ulogu i poziciju djeteta, iz čije je perspektive pisan i ovaj roman.

Vjerujte milijepo je biti i odrastao i roditelj, ali najljepše je uspješno se “uživiti” u ulogu neiskvarenoga djeteta. Dijete je budućnost!, zaključio je fra Ante Marić.

O interesu koji je ovaj roman izazvao govori i činjenica da su prije početka predstavljanja rasprodani svi primjerci romana koji su bili dostavljeni za ovu prigodu, ali će se roman moći kupiti i na drugim mjestima.

jabuka.tv

Više fotografija možete pogledati u galeriji, a izvorno na portalu jabuka.tv.

 

 

Željko Komšić je u programu N1 televizije komentirao posjetu Kolinde Grabar Kitarović Turskoj, ali i ovu nadolazeću, Bosni i Hercegovini poručivši da će predsjednica Hrvatske u Sarajevu ”naići na zid”.

Lider Demokratske fronte za N1 je kazao da “neće izgovoriti ono što bi izgovorio narodnim rječnikom”.

“Cilj koji je Kolinda Grabar-Kitarović imala, i što je dobila je potpuno promašen politički potez. Kada se obznanilo, da ide u Tursku da lobira za stavove Dragana Čovića i HDZ, to je bilo osuđeno na propast. Međunarodna diplomacija tako ne funkcionira. Dobila je sve suprotno. Sramotno je da sa predsjednikom države koja nije susjedna razgovara o BiH. To je miješanje u unutarnje poslove suverenih i navodno prijateljskih država”.

Od Grabar Kitarović BiH, koja je najavljena za srijedu, 17. siječnja 2018. godine, ne očekuje mnogo.

“Nastavit će istu priču koju je pokušala u Ankari, naići će na zid. Ne znam kakav je njen protokol posjete, ali neće postići efekt kakav želi”.

Komentirajući dalje izborni zakon, Komšić je ocijenio da će i SDA-ov i HDZ-ov prijedlog pasti.

Govorio je Komšić i o ugroženosti Hrvata i Srba, na koju često podsjećaju Milorad Dodik i Dragan Čović.

“Ako spominjete Dodika i Čovića, volio bih da mi date dokaz kako su ugroženi. Evo njih dvojica. Nijedan dokaz da je neko kao Srbin ili Hrvat u Banjaluci, Laktašima, zapadnom Mostaru, Širokom Brijegu da je ugrožen. Od koga je ugrožen? Da mi netko to egzaktno pokaže i dokaže. Ko to ugrožava ijednog Srbina u RS? Ko to ugrožava ijednog Hrvata u kantonima gdje su Hrvati većina. Jesmo li mi ugroženi kao građani, kao ljudi? Nemamo vode, nepravda i bezakonje na sve strane. Nema reda. Pustite njihove fraze kojima plaše narod. Pokušavaju zavadu uvesti model kao političkog djelovanja”.

Od izbora 2018. godine očekuje: “Nadam se da će ljudi reći ‘nemojte nas praviti budalama'”.

U RS ne bi trebalo ići s kandidatom za člana Predsjedništva, ocijenio je.

“To donosi samo korist Dodiku. Odvlači glasove drugim kandidatima. To pitajte SDP, ali ja mislim da to nije pametno. U FBiH, ljevica uvijek ima više kandidata”, izjavio je Komšić.

N1 televizija

 

„Hrana na tržištu Bosne i Hercegovine je u najvećoj mjeri zdravstveno ispravna, ali pritom treba imati u vidu da se rizik nikad ne može u potpunosti isključiti. Usporedna istraživanja kvalitete hrane u BiH i zemljama EU dosad nisu provođena“, rekao je glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i član Mreže za komunikaciju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) Dalibor Vidačak na danas održanom predavanju „Sigurnost hrane, potrošači i mediji“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

"Kvaliteta hrane po definiciji iz našeg zakona podrazumijeva sveukupna svojstva hrane koja doprinose njezinoj sposobnosti da zadovolji ukupne potrebe potrošača“, naveo je Vidačak. „U Europskoj komisiji i u Europskom parlamentu posljednja dva mjeseca vodi se rasprava, vezano za razliku kvalitete hrane u novim i uvjetno rečeno, starim članicama EU. Pored Hrvatske, usporedna istraživanja proveli su Česi, Slovenci i Bugari i svi su dobili iste rezultate da se razlikuje kvaliteta hrane u starim i novim članicama EU. Za članice EU vrijede ista pravila igre, a razlika postoji pa bi logično bilo zaključiti da je i kod nas prisutna razlika." Objasnio je kako se razlike obično odnose na kvantitet određenih sastojaka u proizvodu, ali da to ne utječe na zdravlje potrošača.

Naglasio je da apsolutna sigurnost hrane ne postoji. „Nema 'nultog rizika'“ . Rekao je i da mediji igraju bitnu ulogu u samoj komunikaciji rizika. „Posebno je značajna uloga medija kada imamo slučajeve povlačenja određene hrane s tržišta. Njihov doprinos obavještavanju potrošača je iznimno bitan te upravo zbog toga njegujemo komunikaciju s njima“, rekao je Vidačak.

Organizator predavanja je Studij novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.


Ured za odnose s javnošću

Ponedjeljak, 15 Siječanj 2018 19:04

Marko Tokić večeras gostuje u “Bujici”

 

Na televiziji Z1, u emisiji Bujica, večeras (15. siječnja  2018.), s početkom u 20 sati gostuje doc. dr. sc. Marko Tokić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i predsjednik Udruge Hrvatska zvona.

O haškoj presudi Hrvatima iz BiH i svim ostalim aktualnostim s njim će razgovarati urednik i voditelj ove emisije Velimir Bujanec.

mandino-selo.com

Ponedjeljak, 15 Siječanj 2018 15:18

Crvenice moje

 

CRVENICE MOJE

 

Otišo sam kao dijete

Otrgnu me tuđi svijete

Otišo sam u tuđinu

Ostavio Domovinu

 

Svoje selo Crvenice

Tvrde stijene i litice

I Studenu i Ričinu

Svoju dragu djedovinu

 

Zrake sunca one prve

Miris vriska i koprve

Bure malo sa Šćitara

Nostalgija srcem para

 

I sve ptice raspjevane

Mog djetinjstva sretne dane

Let orlova i šum potoka

I stoljetna gnijezda od poskoka

 

Zvuci zvona sa Brigova

Svako jutro moje selo bude

To je pjesma kakve nema

Za te moje dobre ljude

 

A tek zvijezde one naše

Iznad Draga što nam sjaju

Nigdje tako sijati ne mogu

Kao u mom rodnom kraju

 

Mislio sam da sam zadnji

Što ću kofer pakovati

Gorko uvjek zaplakati

Selo svoje ostavljati

 

Evo opet slike iste

Svi odoše ovih dana

Zanjemile raspjevane ptice

Prazno selo… Nema više dice…

 

Na tisuće noći sanjao sam snove ružne

Sela moga priče tužne

Sanjam gangu u Melbournu

I bećarac u Münchenu

A u Bernu gusle gude

Rodna grudo ti zavapi

Da ti vrati tvoje ljude

 

Ja ne čujem vlakove

Ja ne čujem tramvaje

Čujem zvono sela moga

Čujem pjesmu iz djetinjstva svoga

 

Tuđi svijet me umorio

Ja sam u njemu ostario

Dok si živa moja mati

Želim s tobom zapivati

 

Dosta mi je tuđeg svita

Dosta putovanja

Srce moje samo jedno

Crvenice rodno sanja

 

Autor: Bože Boća Radoš/Crvenice.com

Stranica 1 od 620

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME