Tomislav1

Tomislav1


Članovi AK "Puls" iz Tomislavgrada nastupili su na 2. kolu Dalmatinske TRAIL lige. Ovo kolo održano je u Drnišu na Promini. Natjecatelji AK "Puls" postigli su sljedeće rezultate:

 

ProminaTrek 2018 - Veliki Točak

30 km Tomislav Toša Batarilo 20. mjesto, Josip Škorić 26. mjesto (47 natjecatelja).

 

ProminaTrek 2018 - Mali Točak 20km

Ivona Jonjić 1. mjesto u kategoriji žena, Mate Ćurić 4. mjesto, Boško Šumanović 19. mjesto, Krešimir Sliško 30. mjesto (201 natjecatelj) PD Promina Drniš

 

ProminaTrek 2018 - Špilja Liluša 10 km

Stjepan Ćurić 22. mjesto, Jelena Dilber, žene 91. mjesto (229 natjecatelja)


AK Puls/Tomislavcity

 
 
U mjestu Jaklići, na prometnici Rama-Tomislavgrad, dogodila se prometna nezgoda s većom materijalnom štetom. Srećom u ovoj nezgodi nije nitko ozlijeđen, javlja rama-prozor.info.

Naime, kamion tvrtke „Stanić“ po za sada ne utvrđenim okolnostima završio je u jarku uz prometnicu. Tom prilikom udario je i u potporni betonski zid ispred jedne obiteljske kuće. Nastala je velika materijalna šteta na samome kamionu, a također i ulje i ostale tekućine iz istoga su iscurile na prometnicu.

U trenutku slijetanja ovaj dio putnoga pravca bio je suh i čist.

Skrećemo pozornost vozačima da na ovome mjestu voze opreznije jer kamion je još na mjestu nezgode, ali i zbog ulja i ostalih viskoznih tekućina koje su iscurile na kolnik.
 

 

Članovi građanske inicijative „Hrvatska protiv Istanbulske konvencije“ najavili su prosvjed u 11 sati na zagrebačkome Trgu žrtava fašizma. Žele pokazati Vladi da se ne slažu s Istanbulskm konvencijom i da njihovo mišljenje ne smije biti ignorirano. Potrebno je, kažu, više objašnjenja jer se određenim pojmovima može manipulirati.

Svi se protivimo nasilju nad ženama, a s druge strane želi se uvući rodna ideologija unutra. Premijer kaže da je to riješeno interpretativnom izjavom, ali ta izjava nema nikakvu pravnu vrijednost, rekla je Marija Petričević iz Inicijative, prenosi HRT.

Prema pisanju portala direktno.hr i pije službenog početka prosvjeda u 11 sati okupilo se nekoliko tisuća ljudi.

Na prosvjed je stigla skupina mladića iz Dubrave uz transparent i pjesme 'Oj hrvatska mati', 'Zdravo Djevo', Lijepa li si', Moja domovina'...

HRT/direktno.hr

 

 

Petak, 23 Ožujak 2018 22:41

Iz dnevnika jedne mlade: Crnac

 

Neki dan mi jetrva Ana reče da bi nas dvi tribale obić strica Juru i strinu, jer su njih dvoje sami i već poprilično stari. Ona veli da kod njih ne more doć nego tek navečer, a ja bi im ko tribala ranije otić pa im pomoć ako šta tribaju. Ko joj smi reć da neću? Odma bi se naljutila.

I tako ti odem. Stricu ponesem mekih kolača, a strini sam kupila novine jer se tome nekako najviše obraduju. Bome su mi se baš ko dica lipo razveselili! Dok smo stric i ja uz kavu lipo ljudikali strina je pritutumila čitat novine. Zadreljila se u nešto i čita li čita! Pomislim ja da sigurno proučava smrtovnice jer joj je to najdraža rubrika pa joj se diskretno primaknem samo da se uvjerim kako sam u pravu. Imala sam šta i vidit! Priko cile se stranice prostro neki crnac gol baš ko od majke rođen, a strina se zagledala i ne trepće! Kako primjeti da sam joj se primakla nako se odma prene i privrne list.

- Bože moj, kako i ona nije mogla s tobom doć! Nije mi drago što će sama po mraku! - odjednom se glasno zbog jetrve mi zabrine stric, a strina mu odma odmane rukom.

- Misusovo, študi! Kolika bi ja narasla da si mene tako žalio! - odma mu ljutito prigovori.

- Eto, dobro si ti i ostala živa kad ti je sa mnom tako teško! A da si bila čestitija rano bi odapela, pa bi se ja s kakvom boljom popravo usrićio! - našali se on veselo mi namigujuć.

Ustuknula sam tada očekujekujuć sad da se po svom običaju strina zblazne na nj pa da mu se svašta ugovori, ali ona ostade posve mirna. Nako mirna i pomalo odsutna jedva progovori:

- E moj stari, vidila sam ja i čudo bolje od tebe pa evo šutim. Računam, bolji mi je crnac u ruci nego golub na grani!

- Kakav bona crnac?! - začudi se stric a ja se odma natrgnem smijat.

- Vrebac, oću reć vrebac! - stade se ona pravdat ponavljajuć poznatu izreku pa se odma i naljuti što joj se smijemo.

- Star vuk pasja maskara! - uvriđeno je ponavljala.

U ugodnome druženju vrime nam je brzo proletilo samo eto, nikad jetrvu dočekat! Mogu ti reć da sam se bila lipo zabrinula. Već se dobro smračilo, a rasvjete tamo nema. Ne daj Bože - pomislim - mogla bi naletit na grupicu kakve bisne balavurdije ili na nekog nasilnog pijanca, šta znaš?! A onda... Jadni oni, ne želim ni razmišljat šta bi bilo! Kad srićom eto je, izbi. Samo, pošteno govoreć, nije se s nama vele razgovorila!

Čim se smistila uzela je prolistat one novine pa se umirila i više od strine. Ko biva čita nešto! Ajde molim te koda ja ne znam u šta se zagledala! Samo eto. Ma da sam znala da će to tako bit, ne bi ti one ni ćirnule u moje novine!

Ne bi majke mi.

 
Ivana Ćurić/Tomislacity

 

U organizaciji tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske, u hotelu “Tomislav” u Tomislavgradu, na Uskrsni ponedjeljak, 2. travnja 2018. godine, s početkom u 18 sati bit će održano predstavljanje nove zbirke pjesama Ilije Smiljanića pod naslovom “Zamka vremena”.

Knjiga je podijeljena u sedam ciklusa:

  • Priče o ljubavi
  • Priče uz ognjište
  • Priče o životu
  • Zemljine priče
  • Priče o ratu
  • Priče o smrti
  • Priče o mom narodu

Uz autora o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, doc. dr. Marko Tokić s Filozofskog fakulteta u Mostaru i dipl. ing. Tomislav Majić iz Tomislavgrada.

Pjesničku večer će svojim nastupom uveličati članovi i članice pjevačkoga zbora Matice hrvatske, uz pratnju mješovitoga orkestra Matice hrvatske, sve pod ravnanjem profesorice Kristine Boras, navode organizatori. 

Knjiga je tiskana u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i ogranka Matice hrvatske Tomislavgrad.

Ilija Smiljanić rođen je 15. lipnja 1972. u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prvu zbirku pjesama „Miris grijeha“ objavio je 1996. godine u nakladi Mozaik knjige u Zagrebu. Živi u Tomislavgradu. Ovo mu je druga knjiga.

 

Svi ste dobrodošli i vjerujemo da ćete uživate u ovoj večeri i stihovima našega zavičajnoga pjesnika.

Ovom progidom objavljujemo Ilijinu pjesmu "Kad se otac na put spremao" i dijelove iz recenzija ove stihozbirke:

„I dok u svijetu pjesnici sanjaju o čistoj poeziji upravljanoj po zakonima ljepote, Smiljanić je baštinik naroda kojemu je književnost i jezik jamstvo opstanka. To je sraz starinskih priča i legendi suvremene tjeskobe i zabrinutosti. On piše o zbilji sukladno kako mu nalaže savjest i poštenje čovjeka i dostojanstvo umjetnika, priznaje realni svijet ali ne i njegova ograničenja. Prema pjesnikovu iskazu većina pjesama spontano je nastala u ljeto 2017. Smiljanić je autobiografski pjesnik, obitelj mu je postojano i snažno nadahnuće, često iskazano u materinskoj ikavici. To je pjesništvo obična čovjeka koji govori iz svakodnevne perspektive te postiže dojmljive razine iskrenosti i životnosti. Pjesma Kad se otac na put spremao dojmljiv je prikaz starinske odanosti pjesnikovih roditelja.“ (Iz recenzije gospođe Đurđe Mačković)

 

„Oslonjen na narodnu tradiciju, priče i pjesme koje su ga okruživale, čuvajući djetinju dušu i uspomene pjesnik je ispjevao pjesme kao zalog da još uvijek ima onih koji se okupljaju oko vatre (ognjišta) i gaje nadu unatoč nesklonom vremenu.“ (Iz recenzije doc.dr. Marka Tokića)

 

KAD SE OTAC NA PUT SPREMAO

Moj otac kad se spremao na put
Bez sata uvijek bi ustao
Ne bi kasnio ni minut
Majka po svu noć ne bi spavala
Stalno bi nešto spremala
Sklanjala, perkala
Mi bi zarana išli spavati
Ujutro popegla košulju, kragnu izvrće
Prevrće,popravlja zadnje mu dugme zakopča
S kaputa sitne dlačice otresa, briše
Izmakne se i u njega ko u Boga gleda
Šešir mu donosi, nutarnji džep izvrće
Provjerava da nije češalj
I rubac ne daj Bože zaboravila
Eto te ko i momak viče
On se uspravi da viši izgleda
Glavu unazad zabaci – ko kip stoji
I dugo se pred ogledalom ogleda
Mi smo cipele glancali, sjajili
(majka bi zapovjedila
Da se mora moći od njih
Ko od špiglo ogledati)

I stalno nam ponavljala:
Čuvajte ćaću, ako se njemu
Išta dogodi, od nas šta će biti
Na vratima se u oba obraza poljubiše
Nježno a službeno
Oči joj na njem ostaše
Maše mu, viče, prikrsti se, javi se.
Po njeg dođe auto
Svirnu i odlaze
Mi, ko mačići poredani
Na prste se uspravljamo
Gledajući kako auto zamiče (Ilija Smiljanić)

 

 Tomislavcity

 

 

U srijedu, 21. ožujka 2018. godine u 19:30h slavljena je prva Sv. misa na hrvatskome jeziku u irskome gradu Limericku - u St. Nichola's Church, Westbury.
U spomenutoj Župi, odmah po dolasku, dobrodošlicu nam je izrazio župnik, Fr. Derek Leonard.

Zajednica koja je bila okupljena na prvu Sv. misu i druženje - jezgra je buduće zajednice ovoga grada i okolice.

Ovim putem zahvaljujemo gđi Ivani Župa, vjeroučiteljici, koja je bila prva kontakt osoba za ostvarenje ovoga susreta - pa i kad je trebalo i samome biskupu Biskupije Limerick prvi puta izraziti tu našu želju i potrebu. 


Zahvaljujući njoj stvoren je i mali prigodni zbor kojega su pratila dvojica gitarista.

Bogu hvala na ovome lijepome večernjem susretu! Radujemo se sljedećem! - navodi se na stranici Hrvatski Katolici u Irskoj.

 

Lijepo je vidjeti da su na ovoj svetoj misi bili i naši Duvnjaci kojima šaljemo veliki pozdrav iz domovine. 

 

Hrvatski katolici u Irskoj/Tomislavcity

Fotogalerija: Hrvatski katolici u Irskoj

Petak, 23 Ožujak 2018 19:20

Roško Polje: Kad nevrijeme prođe...

 

Veljača okriće, veljača privrće. Veljača ovakva, veljača onakva. Veljača dođe i prođe, a gledajte ožujka što nam napravi i to na brzinu! Što njemu reći?!

Hvala Bogu opet je dobro, a i ovo snježno nevrime će proći, jer bilo je i gorih dana pa se sve podnilo. I bolje da se dogodilo sada nego poslije - kada započnu radovi u polju, a priroda počne bujati.

I neka nama našega Jože, a i Lovre i njegova stroj. Uz njih krize nema ma kakav snig bio.

 

Ante Đikić/Tomislavcity

Fotogalerija: Ante i Lovro

Petak, 23 Ožujak 2018 18:55

Od 1. srpnja u Njemačkoj veće mirovine

 

Njemačka vlada je priopćila da će ove godine mirovine narasti za više od tri posto kao rezultat viših plaća u najvećoj europskoj ekonomiji, što je povećanje koje je znatno iznad stope inflacije u toj zemlji, javlja AP.

Ministarstvo rada je objavilo da će 1. srpnja mirovine biti povećane za 3,22 posto u zapadnom dijelu Njemačke, odnosno za 3,37 posto u istočnom dijelu zemlje. Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj iznosila je u veljači 1,4 posto.

Povećanje njemačkih mirovina vezuje se za kretanje zarada zaposlenih. Nedavno je u zemlji zabilježeno snažno povećanje plaća uslijed zdravoga ekonomskog rasta.

Fenix-magazin/IM

 

 „Najveća vrijednost ove knjige je pomno iščitavanje grčkog slova u  njegovom vlastitom razumijevanju“, poručio je prof. dr. Ugo Vlaisavljević na predstavljanju knjige „Određuje li narav bića narav spoznaje“ prodekana za znanost na Filozofskom fakultetu doc. dr. Mate Buntića, održanom na Filozofskom fakultetu.

Knjiga je posvećena naravi bića naravi spoznaje, dakle proizlazi iz dvije domene fundamentalne filozofske discipline kao što su ontologija i epistemologija, a o kojoj su govorili  prof. dr. Ugo Vlaisavljević, doc. dr. Marko Tokić i dekan Filozofskog fakulteta prof.dr. Ivica Musić.

Doc. dr. Marko Tokić reko je kako je za njega kao početnika autorova knjiga bila dobar tečaj filozofije njezina predmeta i postignuća te kako se knjiga temelji na tri velika mislilaca „Iz letimičnog pregleda sadržaja vidljivo je da su junaci ove knjige Aristotel, Platon i Plotin“, ističe Tokić.

Prof. dr. Ugo Vlaisavljević govori kako je knjiga sama po sebi vrijedna budući da u lokalnom okrilju i filozofskoj akademiji nedostaje ovakvih knjiga koje su minuciozno rađene i sa određenim hipotezama. „Prva hipoteza kao i glavni cilj autora je da pokaže da ustvari narav bića određuje narav spoznaje, kod druge hipoteze svi problemi antičke filozofije svedivi su na jedan problem, problem odnosa između jednog i mnoštva“, zaključio je Vlaisavljević.

Dekan prof. dr. Ivica Musić smatra kako je glavna autorova intencija pokazati kako ljudski razum nije ograničen samo na objekte uokvirene vremensko prostornim koordinatama, nego da se u svojoj uvjerljivoj odlučnosti može potvrditi na protegama koje bitno nadilaze obzorje.

Dekan  Musić naglašava kako se autor osim relevantnom literaturom kao glavnim izvorom iz kojih je crpio građu zapravo služio izvornim djelima Platona, Aristotela i Plotina i to na grčkom jeziku. „Za takvo što potrebno je vrlo dobro poznavanje ovoga odavno mrtvoga jezika, kvaliteta je to koju nije lako susresti na ovim našim prostorima te ona pak otvara mogućnost drukčijeg tumačenja od onih koja prevladavaju“, rekao je Musić.

Prodekan za znanost i tajnik doktorskog studija „Jezici i kulture u kontaktu“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Mate Buntić zahvalio se svima onima koji su sudjelovali u stvaranju ove predstavljene knjige.

L.B./treci.ba

 

Sjednica Vlade na kojoj je Istanbulska konvencija definitivno prihvaćena i poslana u saborsku proceduru bila je školski primjer tragikomedije. Nakon što je otvorio sastanak, premijer Plenković je kao velikodušni patrijarhalac dao riječ ministricama da se jedna po jedna izjasne o Konvenciji. Rodno stereotipno je, dakle, na čistac prvo izveo žene.

Piše Nino Raspudić/Večernji.hr

U kratkim obraćanjima one su se natjecale u iskazivanju lojalnosti Šefu i isticanju kod koje ima više nasilja, tako je ministrica Obuljen ustvrdila kako su teme nasilja prisutne i u kulturi. Ministrica Žalac je napravila frojdovsku omašku, rekavši kako “ne dovodimo u pitanje brak obitelj ili rodnu ideologiju”.

Nakon što se izredale žene, Plenković je upitao želi li netko od kolega kazati nešto na tu temu, “da ne bi ispala diskriminacija”, pa su štafetu preuzeli ministri. Dok su na vjernost Konvenciji prisezali Božinović i Krstičević, ministar Medved je duboko pognute glave radio neke bilješke, kao djeca u školi kad strepe – o ne, zar ću morati i ja. Ministar pravosuđa Bošnjaković rekao je kako su određeni zakoni koje već imamo “poprilično snažni”, dakle, de facto je uvijeno potvrdio kako pravno-formalno nema potrebe za Konvencijom, ali je on podržava jer ona služi stvaranju drugačije atmosfere u društvu.

Nakon tog igrokaza, Konvencija je jednoglasno usvojena, a imena članova Vlade su upisana za vječnost. Kakvo mišljenje Plenković ima o intelektualnom kapacitetu većine birača svoje stranke najbolje svjedoči duda varalica koji im je ponudio u vidu “interpretativne izjave” koja ide uz ratifikaciju, kako ne bi previše kmečali.

Taj dodatak podsjeća na Magritteovo slavno djelo: “Ovo nije lula”. Slikar je realistično prikazao lulu ispod koje piše “Ceci n’est pas une pipe”, dakle “ovo nije lula”, tj. tvrdi se kako to nije ono što nam se čini. Magritteova slika potiče brojne interpretacije. Je li riječ o paradoksu ili ukazivanju na različite razine poimanja riječi, stvari, znakova, simbola?

lenkovićevom interpretativnom izjavom se konstatira kako u Konvenciji nema rodne ideologije što je, otprilike, kao da popijem čašu viskija uz konstataciju kako u njemu nema alkohola. Tvrdnja u Izjavi kako je Konvencija u skladu s Ustavom je besmislena, jer da je neustavna ne bi se ni mogla ratificirati. Granicu komičnog prelazi konstatacija iz Plenkovićeve dude varalice za HDZ-ove bebice kako Konvencija ne sadrži “obvezu promjene ustavne definicije braka”. Narod je, Plenkoviću, ako nisi zaboravio, referendumom unio u Ustav da je brak zajednica muškarca i žene. I ne trebaš mu ti velikodušno darovati nešto što je već sam izborio i zacementirao u ustavu.

Jednako kao što je izborio i neovisnost. “Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske”, bio je nekada slogan HDZ-a, a sada narodu isti taj HDZ nameće da ratificira kako je malouman, jer ne može sam, kroz svoje zakone, sprječavati nasilje, već se takav malouman treba odreći dijela suvereniteta i dati ga u ruke GREVIO-u i lokalnoj NGO mafiji, koju se obvezujemo još i lavovski financirati.

Plenkovićeva interpretativna izjava nema nikakvu pravu težinu, pa ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom ostaju nepromijenjene. U članku 78. Konvencije piše da rezerve nisu dopuštene upravo za one stvari koje jedine i izazivaju prijepore, a to su ideološke odredbe o “rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola”, obveza financiranja nevladinih udruga i nadzor GREVIO-a nad državom potpisnicom Konvencije.

Njima je izgleda Istanbulska konvencija tolika svetinja i savršenstvo da bi bilo svetogrđe bilo što izostaviti. No od onoga glavnog se ionako ne može ograditi, pa Bernardiću, nakon početnog blefa, “bezvrijedni komad papira” u funkciji dude varalica za HDZ-ove potkapacitirane birače sada više nije brana da podrži ratifikaciju.
Isti dan kad je uz lulu Plenković priložio natpis “ovo nije lula”, tj. rodna ideologija, svijet je obišla divna vijest.

Kanada je odlučila termine “otac” i “majka” u službenim formularima zamijeniti s “roditelji”. Kanadska vlada je odlučila staviti neutralan rod u sve svoje obrasce”, rekao je Mathieru Filion, glasnogovornik ministarstva obitelji. Uvidjeli su kako dosadašnji formulari “nisu prilagođeni današnjim prilikama”. Čitav slučaj počeo je u siječnju kada je jedan homoseksualni par htio izvaditi iskaznicu socijalnog osiguranja za njihovo dijete za koju su trebali odrediti tko je otac, a tko majka, rekao je glasnogovornik. Osim toga, u pisanoj korespondenciji kanadska vlada neće više započinjati dopise s “Gospodine” ili “Gospođo”. “Više nema roda, pisma se jednostavno šalju na ime osobe”, rekao je Filion. Na koncu, u telefonskim razgovorima, djelatnici državnih institucija morat će početi razgovor pitanjem kako osoba želi da joj se obraća.

Nema više seljačkih, srednjovjekovnih izraza “otac” i “majka”, nego se lijepo, nenasilno i neutralno kaže “roditelj”.

To nas, zahvaljujući HDZ-u, čeka u sljedećem koraku.

Na guranju tog procesa sjatilo se lijepo društvo. Zajedno su Branimir Glavaš i Rada Borić, Josip Đakić i Sabina Glasovac, Severina i Bandić, Sarnavka i Medved. Svi su oni, za razliku od nas, zatucanih, nasilnih ognjištara, protiv nasilja nad ženama.

Plenković izgleda ima ambicija postati i šef Crkve u Hrvata i arbitar kršćanskih vrijednosti, stoga su ga s pravom usporedili s Henrikom VIII. Naime, izjavio je kako je Istanbulska konvencija “duboko kršćanska”.
 Na tom tragu, u Temu dana HTV-a posvećenu spornoj Konvenciji, u sjajnoj novinarskoj maniri pozvali su dva istomišljenika. Poznati katolički moralni teolog Ivan Vrdoljak i monsinjor Furio Radin poučili su narod kako Vatikan podržava Istanbulsku konvenciju. Tu neistinu u medijima je sugerirao i zadnji jugoslavenski ambasador u Vatikanu, Ivica Maštruko.

Interpretativna izjava je odmah postala predmet sprdnje i slijeva i zdesna. Sanja Barić, profesorica pravnog fakulteta u Rijeci, koja podržava ratifikaciju, ističe kako “Konvencija jasno traži da se, primjerice, materijali o nestereotipnim rodnim ulogama i rodno utemeljenom nasilju nad ženama uključe u redovni nastavni program te da se pravni akti usuglase s Konvencijom” pa je stoga očekivana sumnja drugih država potpisnica kako je Hrvatska u Interpretativnoj izjavi pod pojmom “rodna ideologija” zapravo mislila na pojam “rod” kako ga definira Konvencija. A on se ne može izbjeći želimo li ratificirati Konvenciju – tumači profesorica Barić.

Davor Bernardić izjavljuje kako je Interpretativna izjava “bezvrijedni komad papira kojemu je cilj vratiti izgubljeno povjerenje dijela HDZ-ovih birača” i kako će SDP glasati za ratifikaciju. Plenković, dakle, može odahnuti, jer mu je do jučer Bernardić vadio mast tvrdeći da, ako bude bilo kakvog ograđivanja od bilo kojeg dijela Konvencije, SDP neće glasovati za takvo okrnjeno prihvaćanje.

Za razliku od onoga što tvrde ti egzegeti plenkizma, papa Franjo je jasno upozorio na “različite oblike specifične ideologije, općenito nazvane rodna ideologija, koja negira različitost i naravnu komplementarnost muškarca i žene”. U apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia papa ističe: “Ta ideologija zamišlja društvo bez razlika između spolova, čime dokida sam antropološki temelj obitelji. Pokreće obrazovne nacrte i zakonodavna usmjerenja kojima promiče poimanje osobne samosvijesti i osjećajne bliskosti, koji su korjenito odcijepljeni od bioloških razlika između muškarca i žene”.

Neki drugi su, podmazujući Konvenciju, na naslovnicama špekulirali kako bi kardinal Kuharić, da je živ, bio za ratifikaciju. Još čekamo potvrdu kako bi je sigurno ratificirali Alojzije Stepinac, Ivan Pavao II., Petar i Pavao, a naročito sv. Toma Akvinski.

Kampanji uvjeravanja građana pridružio se i Jutarnji vladin bilten koji pod velikim naslovom izvještava kako je vlada naručila istraživanje o Istanbulskoj konvenciji prema kojem je “podržava 66% građana”. Podrobnije čitanje daje drugačiju sliku – radi se o telefonskom anketiranju 604 osobe, upitne metodologije. Samo 12,2% ispitanika smatra da je dobro upoznato s Konvencijom. 31,9% ispitanika podržava konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1% uglavnom podržava. Dakle, manje od trećine od onih 12,2% koji se smatraju dobro informiranim o njoj je u potpunosti podržava. Ukratko, telefonom su našli, ugrubo, 23 osobe koji smatraju da znaju o čemu govore i koje su bez ograda za ratifikaciju. I to opravdava bombastičan naslov.

Plenković HDZ-ovoj nejači prijeti novim izborima. Ako se oni održe prije promjene izbornog zakona, o čemu se iza brda već valja referendum, dobit ćemo u Saboru vjerojatno situaciju koja će rezultirati velikom, Istanbulskom koalicijom HDZ-SDP. To bi bilo krasno. Ne bi im više trebali nikakvi posrednici. Čemu HNS-ovi, HSS-ovi, HSLS-ovi, Bandići, manjinci? Konačno bi dobili spajanje dva partijska krila, SDP-ove pameti i HDZ-ove vjerodostojnosti. A što nakon toga?

Osobno se ne bih se kladio na Plenkovićevu političku budućnost u Hrvatskoj, kao ni onih koji se na vrijeme ne otkače od njega. Prosvjed najavljen za sutra ispred središnjice HDZ-a pokazat će je li kritična masa već tu.

Nino Raspudić/Večernji.hr

Foto: Pixsell

Stranica 1 od 670

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME