Ponedjeljak, 23 Listopad 2017 22:26

Karamatić: Onima kojima smeta križ na Blidinju ne smetaju zastave Islamske države po Bosni

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

 

Bilo kakav hrvatski ili katolički simbol u BiH izaziva negativno reakciju sarajevskih (bošnjačkih) medija, političara, stranaka, intelektualaca. Posljednji na meti se našao 15-metarski križ na Blidinju.

Vjerni tradiciji omalovažavanja i ispoljavanja mržnje prema svemu hrvatskom i katoličkom u Bosni i Hercegovini, sarajevski mediji su se sada obrušili i na postavljeni križ na Blidinju, piše dnevnik.ba.

Naime, na Blidinju je nedavno postavljen 15 metara visok križ u čast sv. Bernarda zaštitnika planinara. Projekt je pokrenut na inicijativu Ekološko-turističke udruge “Blidinje” , a provodi se uz podršku općina Posušje i Tomislavgrad, Hrvatskog planinarskog društva „Pločno“ Posušje, Planinarskog društva „Orlova stina“ Tomislavgrad , Udruge „Visit-Blidinje“ i Franjevačke kuće molitve “Masna luka”.

U Sarajevu je taj čin, pak, „prepoznat“ kao „obilježavanje teritorija“. Ovaka stav je artikulirao Nerin Dizdar, dužnosnik SDP-a iz Stoca, inače poznat po ispoljavanju netrpeljivosti i širenju govora mržnje prema svemu što je povezano s hrvatskim i katoličkim identitetom u BiH.

Križ na Blidinju je tako odmah po postavljanju postao jedna u nizu meta velikobošnjačkih šovinista. Mnogi ni dan-danas ne mogu prihvatiti postojanje križa na brdu Hum iznad Mostara, kao ni zvonik Župne crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, hrvatskog grba na brdu Planinica također iznad Mostara, ali ni bilo koji drugi hrvatski ili katolički simbol u Bosni i Hercegovini.

Mario Karamatić, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednik HSS BiH je za Dnevnik.ba izjavio kako je čudno da "neovisni politički analitičari" imaju problem sa religijama koje na ovim prostorima postoje već stoljećima, a nemaju problem sa agresivnim i militantnim islamskim učenjem koje je uvezeno iz Saudijske Arabije.

„Jasno je kako dajem punu potporu podizanju križa u Parku prirode Blidinje, koje je iniciralo Ekološko - turističko udruženje Blidinje. Križ je postavljen u čast sv. Bernarda, zaštitnika planinara, a osim toga simbolizira i to kako na području Blidinja već stoljećima žive kršćani, preciznije Hrvati, o čemu postoje i povijesni zapisi“, izjavio je Karamatić.

Što se tiče burne, negativne reakcije dijela tzv. "neovisnih političkih analitičara " koji se odreda, iako "neovisni" pojavljuju na listama SDP-a ili DF-a, rekao je, bilo bi zanimljivo čuti njihovo mišljenje o zastavama ISIL-a koje se vijore u selima oko Tuzle, ili čuti njihovo mišljenje o terorističkim napadima koji su napravljeni u BiH u ime Islamske države.

„Jasno kako nisu, niti će ikada prokomentirati tako nešto ali im zato smeta simbol vjere jednoga od konstitutivnih naroda koji žive u BiH. Dok 'neovisni politički analitičari' imaju problem sa religijama koje na ovim prostorima postoje već stoljećima, a nemaju problem sa agresivnim i militantnim islamskim učenjem koje je uvezeno iz Saudijske Arabije, ovoj zemlji se ne piše dobro“, rekao je Karamatić.

Inače, ovo je bio drugi slučaj širenja „antihrvatske“ histerije u svega nekoliko dana, jer je tijekom vikenda sarajevske dušebrižnike uzbunila i zastava hrvatskog naroda koja se tijekom „pojavila“ na utakmici između Zrinjskog i Sarajeva u Mostaru.

dnevnik.ba

 

 

 

 

Najnovije vijesti

Ožu 22, 2018

Pravci Livno-Šuica-Kupres i…

Zbog sniježnih padavina, obustavljen je promet…
Ožu 22, 2018

Prekinut promet na putnom pravcu od…

Oko 15 sati obustavljen je sav promet na putnome…
Ožu 22, 2018

Posljednji ispraćaj Mile Ivančića bit…

U četvrtak, 22. ožujka 2018. godine u 85. godini…
Ožu 22, 2018

Ministarstvo poziva na borbu protiv…

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i…
Ožu 22, 2018

"Ubuntu": Večer dobrote i zajedništva -…

Zajedno za djevojčice u Beninu. Iz prijateljstva…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME