Ponedjeljak, 23 Listopad 2017 22:26

Karamatić: Onima kojima smeta križ na Blidinju ne smetaju zastave Islamske države po Bosni

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

 

Bilo kakav hrvatski ili katolički simbol u BiH izaziva negativno reakciju sarajevskih (bošnjačkih) medija, političara, stranaka, intelektualaca. Posljednji na meti se našao 15-metarski križ na Blidinju.

Vjerni tradiciji omalovažavanja i ispoljavanja mržnje prema svemu hrvatskom i katoličkom u Bosni i Hercegovini, sarajevski mediji su se sada obrušili i na postavljeni križ na Blidinju, piše dnevnik.ba.

Naime, na Blidinju je nedavno postavljen 15 metara visok križ u čast sv. Bernarda zaštitnika planinara. Projekt je pokrenut na inicijativu Ekološko-turističke udruge “Blidinje” , a provodi se uz podršku općina Posušje i Tomislavgrad, Hrvatskog planinarskog društva „Pločno“ Posušje, Planinarskog društva „Orlova stina“ Tomislavgrad , Udruge „Visit-Blidinje“ i Franjevačke kuće molitve “Masna luka”.

U Sarajevu je taj čin, pak, „prepoznat“ kao „obilježavanje teritorija“. Ovaka stav je artikulirao Nerin Dizdar, dužnosnik SDP-a iz Stoca, inače poznat po ispoljavanju netrpeljivosti i širenju govora mržnje prema svemu što je povezano s hrvatskim i katoličkim identitetom u BiH.

Križ na Blidinju je tako odmah po postavljanju postao jedna u nizu meta velikobošnjačkih šovinista. Mnogi ni dan-danas ne mogu prihvatiti postojanje križa na brdu Hum iznad Mostara, kao ni zvonik Župne crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, hrvatskog grba na brdu Planinica također iznad Mostara, ali ni bilo koji drugi hrvatski ili katolički simbol u Bosni i Hercegovini.

Mario Karamatić, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednik HSS BiH je za Dnevnik.ba izjavio kako je čudno da "neovisni politički analitičari" imaju problem sa religijama koje na ovim prostorima postoje već stoljećima, a nemaju problem sa agresivnim i militantnim islamskim učenjem koje je uvezeno iz Saudijske Arabije.

„Jasno je kako dajem punu potporu podizanju križa u Parku prirode Blidinje, koje je iniciralo Ekološko - turističko udruženje Blidinje. Križ je postavljen u čast sv. Bernarda, zaštitnika planinara, a osim toga simbolizira i to kako na području Blidinja već stoljećima žive kršćani, preciznije Hrvati, o čemu postoje i povijesni zapisi“, izjavio je Karamatić.

Što se tiče burne, negativne reakcije dijela tzv. "neovisnih političkih analitičara " koji se odreda, iako "neovisni" pojavljuju na listama SDP-a ili DF-a, rekao je, bilo bi zanimljivo čuti njihovo mišljenje o zastavama ISIL-a koje se vijore u selima oko Tuzle, ili čuti njihovo mišljenje o terorističkim napadima koji su napravljeni u BiH u ime Islamske države.

„Jasno kako nisu, niti će ikada prokomentirati tako nešto ali im zato smeta simbol vjere jednoga od konstitutivnih naroda koji žive u BiH. Dok 'neovisni politički analitičari' imaju problem sa religijama koje na ovim prostorima postoje već stoljećima, a nemaju problem sa agresivnim i militantnim islamskim učenjem koje je uvezeno iz Saudijske Arabije, ovoj zemlji se ne piše dobro“, rekao je Karamatić.

Inače, ovo je bio drugi slučaj širenja „antihrvatske“ histerije u svega nekoliko dana, jer je tijekom vikenda sarajevske dušebrižnike uzbunila i zastava hrvatskog naroda koja se tijekom „pojavila“ na utakmici između Zrinjskog i Sarajeva u Mostaru.

dnevnik.ba

 

 

 

 

Najnovije vijesti

Sij 16, 2018

Jerko Ivanković Lijanović osuđen na…

Bivši federalni ministar poljoprivrede,…
Sij 16, 2018

Vidačak: Mediji igraju bitnu ulogu u…

„Hrana na tržištu Bosne i Hercegovine je u…
Sij 15, 2018

Marko Tokić večeras gostuje u “Bujici”

Na televiziji Z1, u emisiji Bujica, večeras (15.…
Sij 15, 2018

Ministar Krstičević primljen u Kuću…

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir…
Sij 15, 2018

Samoranjavanje u lovu

Djelatnici PP B. Grahovo zaprimili su 13.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME