Petak, 10 Studeni 2017 10:25

Tornjak napokon priznat kao pasmina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Bosanskohercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak priznat je kao pasmina na Generalnoj skupštini Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) održanoj u Leipzigu. Nakon desetogodišnjeg provizornog priznanja, tornjak je definitivno priznat kao pasmina za čiji spas su zaslužni kinolozi koji su prije više od 45 godina krenuli u borbu protiv izumiranja tornjaka i u njihov uzgoj. Prvi poznati zapisi o tornjacima datiraju iz 11. stoljeća. Svrha mu je bila zaštita stada od pljačkaša, ali i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed. Ime mu dolazi od riječi tor, ograđenog prostora za ovce. 

Oduševljenje ovom vijesti ne kriju ni hercegovački uzgajivači tornjaka, a jedan od njih je i Mile Nogalo iz Uzarića kod Širokog Brijega koji šest godina aktivno uzgaja ovu pasminu, a trenutačno ima 11 tornjaka.

''Napokon smo dočekali i tu potvrdu, izuzetno mi je drago zboga toga. Tornjaka preporučam svakome, jako je inteligentan i miroljubiv pas, voli djecu, a također je i dobar čuvar. Svi mi koji imamo tornjake reći ćemo vam da je to čista ljubav. Kada nakon posla dođete kući i odete do svojih tornjaka, to je pravi odmor za dušu i tijelo. Tko je jednom imao tornjaka, neće poželjeti drugu pasminu'', izjavio je za Bljesak.info Nogalo, inače član Kinološkog kluba ''Tornjak'' iz Posušja koji redovno sa svojim psima posjećuje natjecanja i izložba pasa te često odnosi brojna priznanja.

Na Svjetskoj izložbi pasa koja se održava ovih dana u Leipzigu, Njemačkoj, tornjaci će se izlagati u nedjelju, 12. studenog. Podsjećamo, službena maskota Europskog rukometnog prvenstva, koje će se održati u siječnju 2018. godine u Hrvatskoj, je pas tornjak pod imenom ''Tor''. 

 

bljesak.info

Najnovije vijesti

Ožu 23, 2018

Snažan potres zatresao sinjsko…

Jutros u 4 sata i 42 minute seizmografi…
Ožu 23, 2018

I dalje problemi u prometu, u pojedinim…

Snijeg, mjestimična poledica i slaba vidljivost…
Ožu 23, 2018

Zbog nevremena zatvorene prometnice…

Zbog ugaženog snijega i jakog vijetra koji…
Ožu 22, 2018

Pravci Livno-Šuica-Kupres i…

Zbog sniježnih padavina, obustavljen je promet…
Ožu 22, 2018

Prekinut promet na putnom pravcu od…

Oko 15 sati obustavljen je sav promet na putnome…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME