Petak, 10 Studeni 2017 10:25

Tornjak napokon priznat kao pasmina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Bosanskohercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak priznat je kao pasmina na Generalnoj skupštini Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) održanoj u Leipzigu. Nakon desetogodišnjeg provizornog priznanja, tornjak je definitivno priznat kao pasmina za čiji spas su zaslužni kinolozi koji su prije više od 45 godina krenuli u borbu protiv izumiranja tornjaka i u njihov uzgoj. Prvi poznati zapisi o tornjacima datiraju iz 11. stoljeća. Svrha mu je bila zaštita stada od pljačkaša, ali i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed. Ime mu dolazi od riječi tor, ograđenog prostora za ovce. 

Oduševljenje ovom vijesti ne kriju ni hercegovački uzgajivači tornjaka, a jedan od njih je i Mile Nogalo iz Uzarića kod Širokog Brijega koji šest godina aktivno uzgaja ovu pasminu, a trenutačno ima 11 tornjaka.

''Napokon smo dočekali i tu potvrdu, izuzetno mi je drago zboga toga. Tornjaka preporučam svakome, jako je inteligentan i miroljubiv pas, voli djecu, a također je i dobar čuvar. Svi mi koji imamo tornjake reći ćemo vam da je to čista ljubav. Kada nakon posla dođete kući i odete do svojih tornjaka, to je pravi odmor za dušu i tijelo. Tko je jednom imao tornjaka, neće poželjeti drugu pasminu'', izjavio je za Bljesak.info Nogalo, inače član Kinološkog kluba ''Tornjak'' iz Posušja koji redovno sa svojim psima posjećuje natjecanja i izložba pasa te često odnosi brojna priznanja.

Na Svjetskoj izložbi pasa koja se održava ovih dana u Leipzigu, Njemačkoj, tornjaci će se izlagati u nedjelju, 12. studenog. Podsjećamo, službena maskota Europskog rukometnog prvenstva, koje će se održati u siječnju 2018. godine u Hrvatskoj, je pas tornjak pod imenom ''Tor''. 

 

bljesak.info

Najnovije vijesti

Stu 19, 2017

Duvnjaci odali počast žrtvama Vukovara…

Mirno i dostojanstveno obilježena je 26.…
Stu 19, 2017

Prisojački župljani u akciji "Imaj srce…

Prisojačka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije…
Stu 19, 2017

Obilježavanje svjetskog dana sjećanja…

Obilježavanje, Dana sjećanja na žrtve prometnih…
Stu 18, 2017

Velik odaziv Duvnjaka za potpisivanje…

Od ovoga tjedna u Domu zdravlja Tomislavgrad…
Stu 18, 2017

26. obljetnica utemeljenja Hrvatske…

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena je na…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME