Utorak, 01 Prosinac 2015 11:06

Održana obuka općinskih i županijskih stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Uprava civilne zaštite Hercegbosanske županije jučer je u zgradi Vlade organizirala obuku  općinskih i županijskog Stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije. 

Predsjednik županijske Vlade i ujedno zapovjednik županijskog Stožera civilne zaštite Draško Dalić ovom prigodom istaknuo je značaj obuke i osposobljavanja Stožera, ali i svih struktura zaštite i spašavanja koja je glavni uvjet da se pravodobno, organizirano i uspješno odgovori na prirodnu ili neku drugu nepogodu na velikom i rijetko naseljenom prostoru Hercegbosanske županije.  

Diana Čačija, načelnica za strukturu i obuku u Upravi civilne zaštite HBŽ prezentirala je ustroj Uprave civilne zaštite, osvrnula se na Procjenu ugroženosti HBŽ od prirodnih i drugih nesreća, kao temeljni dokument koji usmjerava nositelje svih planiranja u županiji i općini na moguće opasnosti i rizike određenih prirodnih i drugih nesreća. 

Jozo  Jakić, pomoćnik za civilnu zaštitu općine Tomislavgrad, prezentirao je ustroj općinske službe i stožera, koja je do sada uspješno odgovorila na nekoliko prirodnih nepogoda koje su zadesile ovu općinu.

Glavni predavač obuke mr.sc. Zdenko Tadić, direktor Uprave civilne zaštite Tuzlanske županije, zapovjednik stožera i autor većeg broja stručne literature iz oblasti zaštite i spašavanja, analizirao je ulogu stožera u odgovoru na razne prirodne i druge nesreće, pojasnio načela rukovođenja i zapovijedanja u kriznim situacijama, a dotaknuo se i globalnog zagrijavanja i klimatskih  promjena, čije su posljedice i prirodne katastrofe koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, osobito prošle godine i stalno su prisutne i donose ogromne štete.

Da bi zakonskim i podzakonskim propisima projektirani sustav zaštite i spašavanja bio u stanju pružiti učkinkovi i kvalitetan odgovor u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća potrebno je da sva tijela  izvršne i zakonodavne vlasti u najkraćem roku dovrše implementaciju  sustava zaštite i spašavanja koji je dobro uređen kroz osnovne zakone, zaključio je na kraju obuke mr.sc. Zdenko Tadić, priopćeno je iz Vlade Hercegbosanske županije. 

 

Najnovije vijesti

Tra 26, 2018

Novi singl mladog glazbenika Tonija…

Novi singl mladog glazbenika Tonija Pavića…
Tra 26, 2018

Edukacijsko savjetodavni centar „Magis“…

Na području Hercegbosanske županije, točnije u…
Tra 26, 2018

Agencija za visoko obrazovanje RH:…

Diplome Sveučilišta u Mostaru (SUM) jedine su od…
Tra 25, 2018

Ekološka akcija „Za ljepši i čistiji…

U povodu Dana planeta Zemlja, u organizaciji…
Tra 24, 2018

Odluka bavarske vlade: Od lipnja svaka…

„U ulaznom prostoru svakog državne zgrade u…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME