Četvrtak, 19 Listopad 2017 15:42

Vlada HBŽ: Utvrđen prijedlog Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj sjednici utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Hercegbosanskoj županiji koji će biti upućen u daljnju proceduru u Skupštinu Hercegbosanske županije.

Nakon rasprave utvrđen je i prijedlog Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u Hercegbosanskoj županiji kojim se uređuje srednje strukovno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje, te utvrđuju načela ustroja srednjeg strukovnog obrazovanja i obuke, institucije, osnova pitanja nastavnih planova i programa, standardi ocjenjivanja i ispiti, pitanje autonomije škola, osnovnog upravljanja i financiranja te druga pitanja bitna za rad i razvoj srednjeg strukovnog obrazovanja i obuke u Hercegbosanskoj županiji. Ustavni temelj za donošenje ovog Zakona sadržan je u odredbama članka III. 4. b) Ustava Federacije BiH koji uređuje da županijama pripadaju sve ovlasti koje nisu izričite dodijeljene Federalnoj vlasti, a posebice, „b) stvaranje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju te osiguranje naobrazbe“ i članka 15. stavak 1. d). Ustava Hercegbosanske županije.

Vlada je utvrdila i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima Hercegbosanske županije i bit će upućen na daljnje postupanje Skupštine Hercegbosanske županije uz obvezno dodavanje članka 35 starog Zakona o komunalnim djelatnostima Hercegbosanske županije.

Donesen je Zaključak u kojem se daje pozitivno Mišljenje na nacrt Strategije zapošljavanja Federacije BiH.

Razmatrano je i primljeno na znanje Izvješće Tima za sprječavanje korupcije Hercegbosanske županije i provedbe ciljeva i aktivnosti iz Strategije za borbu protiv korupcije i Akcijskog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije Hercegbosanske županije 2016.-2019. godina uz Zaključak kojim se zadužuju svi subjekti odnosno nositelji strateških antikorupcijskih aktivnosti u Hercegbosanskoj županiji da do 6. studenog 2017. godine završe svoje akcijske planove.

Vlada je razmatrala i Izvješće o utrošku sredstava utvrđenih Proračunom Hercegbosanske županije na ime kapitalnih potpora zdravstvenim institucijama za 2016. godinu.

Donesena je i Odluku o odobravanju financijskih sredstava Gorskoj službi spašavanja Stanica Hercegbosanske županije u ukupnom iznosu od 25.000,00 KM za nabavu opreme, obuke i ostale troškove proizišle iz djelatnosti GSSS HBŽ.

Financijska sredstva u tom iznosu bit će doznačena od Županijske uprave za civilnu zaštitu koja se vode na ekonomskom kodu „Tekuće potpore neprofitnim organizacijama“ (posebna naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća) koja su planirana u Proračunu Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije za 2017. godinu.

Vlada HBŽ

Politika - najnovije

Ožu 22, 2018

Vlada HBŽ-a donijela odluku o…

Nakon razmatranja na današnjoj sjednici Vlada…
Ožu 21, 2018

Zajedno za Tomislavgrad: Amandmani…

Na sjednici održanoj 19.3.2018. godine, OV…
Ožu 21, 2018

HB županija pokrenula sudski spor…

Radi naplate duga zbog neplaćanja županijske…
Ožu 21, 2018

VIDEO: Drago Krpina žestoko se obrušio…

Iako predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i…
Ožu 21, 2018

Ilija Cvitanović: HDZ 1990 će na ove…

U Vitezu je u ponedjeljak, 19. ožujka 2018.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME