Petak, 24 Ožujak 2017 11:39

Eratostenov eksperiment u Mažuranićevoj školi

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

 

Grčki matematičar, geograf i astronom Eratosten, 240 god. prije Krista, izmjerio je opseg zemlje zapanjujuće točno-39 600 km. Eratosten se smatra „ocem geografije” premda je autor i mnogih radova iz astronomije, matematike, filozofije, književnosti i etike.

Zanimljivo je da je mjerenje izveo na krajnje jednostavan način – s pomoću drvenog štapa „sjenomjera” (grč. gnomon), okomito zabodena u zemlju. Kada je u podne Sunce bilo na najvišoj točki na nebu, izmjerio je kut sjene koju je štap bacao u Aleksandriji i ustanovio da iznosi 7,2 stupnja što čini pedeseti dio punoga kruga (360 stupnjeva). Pomnoživši udaljenost od Sijene do Aleksandrije (5 tisuća stadija) s 50, izračunao je da Zemljin opseg iznosi 250 tisuća stadija što je približno današnjoj vrijednosti.

Da je taj glasoviti pokus aktualan i danas, dokazuje poziv iz Eratosten pokusa(Eratosthenes Experiment), sastavnog dijela projekta Open Discovery Space koji je financijski poduprla Europska komisija. U ovaj pokus uključila se i naša škola kao i drugih 1100 škola iz 38 zemalja.

Sama prijava odvija se preko portala http://eratosthenes.ea.gr. Pomoću google maps-a odredili smo geografsku širinu i dužinu naše škole : 43.71551921703115, 17.23368644714355. Prijavili našu sekciju iz zemljopisa u sustav, i dobili moguće škole partnere koje se nalaze na sličnoj zemljopisnoj dužini. Bilo ih je jako mnogo, a mi smo izabrali PŠ Hlebine, Tehničku školu Daruvar i OŠ Sesvetska Sopnica.

Ponovno uz pomoć prijatelja google maps-a odredili smo udaljenost između naše i navedenih škola (271.96km, 209.25km, 250.92km) i nadali se sunčanom vremenu 21. ožujka kada je eksperiment planiran. Želja nam se ispunila i prvi dan proljeća je osvanuo vedar. No da bi naše mjerenje bilo posebnije odlučili smo obilježiti i dan trisomije na 21 kromosomu - Downov sindrom.

Obukli smo šarene neuparene čarape i pozvali Luku, učenika naše škole, da nam pomogne u mjerenjima. Luka se naravno odazvao pozivu, i bio jako vrijedan u praćenju sjene našeg štapa. Sjenu štapa smo mjerili pet puta, a kao rezultat uzeli najkraću sjenu. 90,4 cm u 12:05. Uz malo znanja geometrije izračunali smo hipotenuzu zadanog trokuta, čije su katete štap dug jedan metar i duljina sjene štapa. Skicirali smo umanjeni trokut, i izmjerili kut pod kojim sunce baca sjenu. Taj kut 43.1 stupanj poslali smo školama partnerima, a one nama svoj izmjereni kut. Izračunali smo angularne kuteve između nas i škola partnera, s tim kutom podijelili udaljenost između nas i drugih škola, pomnožili to s 360 (kružnica) i došli do tri različita rezultata. Kao najtočniji smo uzeli 38 851,42 km koji smo dobili koristeći udaljenost do područne škole Hlebine u Hrvatskoj.

Rezultate smo ubacili u sustav http://eratosthenes.ea.gr kao i nekoliko fotografija koje smo napravili prilikom mjerenja.

U provođenju ovog eksperimenta sudjelovali su učenici članovi sekcije zemljopisa: Kristina Papić, Ante Smiljanić, Antonio Nevistić, Josip Krakan, Mario Madunić, Daria Buljan, Lara Ivančić, Domagoj Krišto i Luka Zrinušić ;) koji su se uz predan rad i istraživanje jako dobro zabavili, upoznajući se iz „prve ruke“ sa zahtjevnošću uspješnog provođenja jednog eksperimenta.

Kroz eksperiment učenike su vodile i s Eratostenom upoznale nastavnice Dobrila Skočibušić i Ivana Bagarić, a tehničku podršku i vezu sa školama partnerima omogućila je nastavnica Marina Livaja.

Tekst i fotogalerija: OŠ Ivana Mažuranića Tomislavgrad

Zanimljivosti - najnovije

Ruj 21, 2017

Duvanjski pojmovnik: Zabljovati se…

U suvremenom svijetu zabava je postala…
Ruj 20, 2017

‘Žestokom’ Dinamovcu se na građevinskom…

Otac mi je rano umro, a meni se urezala u…
Ruj 19, 2017

Snaga Slavonije - "putositnice"

Poznati hrvatski putopisac Matko Peić,…
Ruj 19, 2017

Hrvatski franjevci na putu kroz…

Franjevci Jozo Grbeš i Robert Jolić odlučili su…
Ruj 16, 2017

Križin sir na stolu Vinkovačkih jeseni

U tijeku su 52. Vinkovačke jeseni. Jedan od…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME