Petak, 24 Ožujak 2017 11:39

Eratostenov eksperiment u Mažuranićevoj školi

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

 

Grčki matematičar, geograf i astronom Eratosten, 240 god. prije Krista, izmjerio je opseg zemlje zapanjujuće točno-39 600 km. Eratosten se smatra „ocem geografije” premda je autor i mnogih radova iz astronomije, matematike, filozofije, književnosti i etike.

Zanimljivo je da je mjerenje izveo na krajnje jednostavan način – s pomoću drvenog štapa „sjenomjera” (grč. gnomon), okomito zabodena u zemlju. Kada je u podne Sunce bilo na najvišoj točki na nebu, izmjerio je kut sjene koju je štap bacao u Aleksandriji i ustanovio da iznosi 7,2 stupnja što čini pedeseti dio punoga kruga (360 stupnjeva). Pomnoživši udaljenost od Sijene do Aleksandrije (5 tisuća stadija) s 50, izračunao je da Zemljin opseg iznosi 250 tisuća stadija što je približno današnjoj vrijednosti.

Da je taj glasoviti pokus aktualan i danas, dokazuje poziv iz Eratosten pokusa(Eratosthenes Experiment), sastavnog dijela projekta Open Discovery Space koji je financijski poduprla Europska komisija. U ovaj pokus uključila se i naša škola kao i drugih 1100 škola iz 38 zemalja.

Sama prijava odvija se preko portala http://eratosthenes.ea.gr. Pomoću google maps-a odredili smo geografsku širinu i dužinu naše škole : 43.71551921703115, 17.23368644714355. Prijavili našu sekciju iz zemljopisa u sustav, i dobili moguće škole partnere koje se nalaze na sličnoj zemljopisnoj dužini. Bilo ih je jako mnogo, a mi smo izabrali PŠ Hlebine, Tehničku školu Daruvar i OŠ Sesvetska Sopnica.

Ponovno uz pomoć prijatelja google maps-a odredili smo udaljenost između naše i navedenih škola (271.96km, 209.25km, 250.92km) i nadali se sunčanom vremenu 21. ožujka kada je eksperiment planiran. Želja nam se ispunila i prvi dan proljeća je osvanuo vedar. No da bi naše mjerenje bilo posebnije odlučili smo obilježiti i dan trisomije na 21 kromosomu - Downov sindrom.

Obukli smo šarene neuparene čarape i pozvali Luku, učenika naše škole, da nam pomogne u mjerenjima. Luka se naravno odazvao pozivu, i bio jako vrijedan u praćenju sjene našeg štapa. Sjenu štapa smo mjerili pet puta, a kao rezultat uzeli najkraću sjenu. 90,4 cm u 12:05. Uz malo znanja geometrije izračunali smo hipotenuzu zadanog trokuta, čije su katete štap dug jedan metar i duljina sjene štapa. Skicirali smo umanjeni trokut, i izmjerili kut pod kojim sunce baca sjenu. Taj kut 43.1 stupanj poslali smo školama partnerima, a one nama svoj izmjereni kut. Izračunali smo angularne kuteve između nas i škola partnera, s tim kutom podijelili udaljenost između nas i drugih škola, pomnožili to s 360 (kružnica) i došli do tri različita rezultata. Kao najtočniji smo uzeli 38 851,42 km koji smo dobili koristeći udaljenost do područne škole Hlebine u Hrvatskoj.

Rezultate smo ubacili u sustav http://eratosthenes.ea.gr kao i nekoliko fotografija koje smo napravili prilikom mjerenja.

U provođenju ovog eksperimenta sudjelovali su učenici članovi sekcije zemljopisa: Kristina Papić, Ante Smiljanić, Antonio Nevistić, Josip Krakan, Mario Madunić, Daria Buljan, Lara Ivančić, Domagoj Krišto i Luka Zrinušić ;) koji su se uz predan rad i istraživanje jako dobro zabavili, upoznajući se iz „prve ruke“ sa zahtjevnošću uspješnog provođenja jednog eksperimenta.

Kroz eksperiment učenike su vodile i s Eratostenom upoznale nastavnice Dobrila Skočibušić i Ivana Bagarić, a tehničku podršku i vezu sa školama partnerima omogućila je nastavnica Marina Livaja.

Tekst i fotogalerija: OŠ Ivana Mažuranića Tomislavgrad

Zanimljivosti - najnovije

Stu 17, 2017

Dašak moga zavičaja: Manjina prtina

Anđa je jedva čekala Manjin povratak iz…
Stu 16, 2017

Duvanjski pojmovnik: Oguglati

Mi Duvnjaci često smo bili prvi, posebno onda…
Stu 14, 2017

Dječak pretrčavao cestu. Nevjerojatna…

Nevjerojatna situacija kamerom je zabilježena u…
Stu 11, 2017

Fredriko iz Trsta na magarcu, sa psom,…

U okolici Gospića se već nekoliko dana priča o…
Stu 10, 2017

Dašak moga zavičaja: Sve se pošundralo

– Jure se Ivanov sasve oteo – započela je Mara…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME