Srijeda, 08 Studeni 2017 10:02

Domaća loza iz "veselog stroja" kod Jokare

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

 

U iščekivanju Martinja kako bi se kušalo ovogodišnje mlado vino, nekoliko Omoljana koji  proizvode vino za vlastite potreba ne miruje.

Nakon što se obavi muljanje grožđa (odvajanje mošta od dropa, koji se kasnije potopi kako bi  potaklo vrijenje, i poslije nekoliko tjedana završi vrenje dropa, pristupa se destilaciji alkohola u kotlu za pečenje rakije. Mnogi ga od milja zovu „veseli stroj“.

U Omolju  je troje - četvero  onih koji „ključe“ vino i peku rakiju  u odnosu na vrijeme iz osamdesetih godina kada je to bilo pravilo mnogo većeg broja obitelji. Ova lijepa i nadasve vesela tradicija se polagano gasi, piše omolje.com.

Prije nekoliko dana posjetio sam Jozu Vukadina Jokaru koji kod svoje kuće peče rakiju. Ovaj veseljak i radišan čovjek sa zadovoljstvom opslužuje veseli stroj.  Zadovoljan je kvalitetom rakije, ali nedostaje ljudi koji bi uveselili ovaj čin destilata. Prije bi se okupilo pravo društvo koje bi uz dobru spizu i toplu rakiju znalo i zapjevati gangu. Evo vidiš danas ja radim sam, priča Jokara.

Bože Radoš/omolje.com

 

Zanimljivosti - najnovije

Ožu 20, 2018

Duvanjski klinci „poludjeli“ za Nedinim…

Naša sumještanka Neda Šteko izradom navijačkih…
Ožu 20, 2018

Proljeće u snijegu

Ne može se reći proljeću: "Daj Bože da stigneš…
Ožu 16, 2018

Dašak moga zavičaja: Jakin broć

Vjerojatno većina sela u duvanjskom kraju imaju…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME