UEFA je odlučila odgoditi Euro za ljeto 2021. kako bi europskim ligama dala dovoljno vremena za dovršavanje prvenstava uslijed pandemije koronavirusa. Vijest je prvi objavio Norveški nogometni savez na svom Twitteru. Euro bi se trebao igrati od 11. lipnja 2021. do 11. srpnja 2021.

Uoči videokonferencije koja je zakazana u 13 sati, a na kojoj sudjeluju svi nogometni savezi, održan je onaj puno važniji sastanak, između UEFA-e i predstavnika Udruženja nogometnih klubova, Udruženja nogometnih liga i sindikata nogometaša.

Prvenstva gotova do 30. lipnja

Pomicanje Eura bio je zahtjev klubova i liga, a UEFA im je postavila i uvjet da se prvenstva završe do 30. lipnja, što im daje oko dva mjeseca više nego inače za dovršetak natjecanja.

Zanimljivo, u tom terminu 2021. se trebalo održavati i Svjetsko klupsko prvenstvo, najmasovnije dosad koje organizira FIFA. To će svakako biti financijski udarac za FIFA-u.

Kako smo još jutros pisali, predstavnici klubova i nacionalnih liga od UEFA-e su zahtjevali odgađanje Eura kako bi se mogla dovršiti prvenstva, dok su iz UEFA-e navodno tražili kompenzaciju od 300 milijuna eura kako bi se pokrili troškovi odgode.

Nacionalne lige žele pod svaku cijenu završiti prvenstva, makar i u ljetnim terminima koji bi ušli u sljedeću sezonu, jer bilo kakvi prekidi prvenstva donijeli bi niz lančanih tužbi oštećenih klubova.

Gol.hr/Tomislavcity