U duvanjskim župama Seonici i Prisoju danas je proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa.

Proslavu na vanjskome oltaru u objema župama omelo je kišno i grmljavinsko nevrijeme. Odmah na početku propovijedi, koju je u Prisoju predvodio mladomisnik don Mate Pehar, pozvavši da nam u težnji ka “velikom” uvijek uzor bude Blažena Djevica Marija koja je uvijek bila poslušna Bogu, vjernici i hodočasnici su se zbog nevremena uputili u crkvu gdje je župnik don Ivan Bebek izmolio deseticu krunice. Uslijedila je sveta pričest te na koncu mladomisnički blagoslov don Mate Pehara.

Kišno je bilo i u Seonici gdje je  koncelebrirano misno slavlje predvodio prof.dr. fra Ante Bekavac, profesor teologije na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

 

– Okupili smo se oko oltara Gospodnjeg da Gospodinu preko naše nebeske zaštitnice, Velike Gospe prinesemo sve naše molitve i zahvale. Prihvaćajući u punini riječ Božju, Krista Sina Božjega, Marija je stigla cilju svoga života. Ona je prva koja je prešla vrata uskrsne  preobrazbe, i zato zauvijek živi dušom i tijelom sa Gospodinom. To je i naš put. Na njezinu licu sja svjetlo vjere, ono se želi odražavati i na našem licu i na našim odnosima. Upravo to svjetlo vjere bilo je prisutno kada je Marija došla Elizabeti. Svjetlo vjere se ne može sakriti, ono blista iz duše i iz srca, zauzima se za dobro i za dostojanstvo čovjeka. Marija je zauvijek postala prebivalište Božje, i ona nas poziva, pokaziva nam put kako se prihvaća Boga da poput nje možemo već danas nositi u sebi milost Božju. Samo otvorenost Bogu može naš život ispuniti srećom, naročito u trenutcima strepnje, patnje i straha od smrti koje posljednjih mjeseci svi proživljavamo – nadahnuto je propovijedao fra Ante Bekavac.

Cijelu propovijed možete poslušati

:

Nevrijeme nije dugo trajalo pa se proslava ovog blagdana nastavila u popodnevnim satima, za obiteljskim stolovima, a ako je vjerovati dugogodišnjoj tradiciji, potrajat će do dugo u noć.

Ivana Ćurić i Zora Stanić/Tomislavcity

Foto/Video: Ljuba Radoš, Ante Šarić i Tomislavcity 

Audio: Radio Tomislavgrad