Agenti Lidla, poznatog trgovačkog lanca, počeli su istraživanje tržišta BiH, odnosno ispitivanje kupovne moći bh. građana, što dokazuje da je ovaj njemački gigant zainteresiran poslovati i u našim gradovima.
Oni su u fazi istraživanja tržišta, koliko je profitabilno tržište za njih u BiH, s obzirom na to da u BiH ima mnogo stranih tržnih lanaca. Ono što smo mi dobili kao informaciju iz naših područnih ureda je da su oni u intenzivnom ispitivanju tržišta BiH i da će vjerojatno nakon toga pristupiti registraciji, naravno ukoliko se odluče stacionirati u BiH, rekla je za Nezavisne novine Milica Marković, direktorica Agencije za unaprijeđenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Prema njezinim riječima, pod lupom agenata Lidla vjerojatno je platežna moć ovdašnjeg stanovništva.

Vjerojatno se njihovi stručnjaci i agenti sada intenzivno bave ispitivanjem kupovne moći građana BiH, uvjeta koji su potrebni kako bi se oni stacionirali i krenuli s poslom u BiH i onda će donijeti odluku hoće li doći ili ne. S našeg gledišta, ovo je pozitivan znak jer su se upustili u istraživanje trgovačkog tržišta i kupovne moći naših građana, te vjerojatno imaju namjeru nešto ovdje i uraditi, rekla je Marković.

Kako dodaje, iz Lidla još nisu kontaktirali FIPA-u, s tim što ova agencija može da im pomogne u određenoj oblasti.

Što se nas tiče, mi možemo samo dati uputstvo i naravno obavijestiti ih o tome koje su lokacije atraktivne, tj. koje su na raspolaganju, u smislu lokacija koje se nude i koje bi eventualno mogle biti preuzete za takve vrste poslova, odnosno za izgradnju trgovačkog objekta, što njih i zanima, dodala je Markovićeva.

Kako ističu iz FIPA-e, Banja Luka i Sarajevo bi sigurno bili prioritet Lidla za otvaranje objekta, jer su to gradovi s najvećom koncentracijom stanovništva i tu bi se mogao napraviti dobar posao za njih, a Lidl bi se kasnije, vjerojatno, proširio i na druge gradove.

Iz Gospodarske komore Republike Srpske rekli su da nemaju informacije u vezi s eventualnim otvaranjem radnji Lidla u ovom entitetu.

S obzirom na to da su prisutni u zemljama regije, kao što su Srbija i Hrvatska, očekivano je bilo da će pokrenuti inicijativu da se prošire i na tržište BiH. Još je rano davati bilo kakve procjene kako će to izgledati, jer je zasad njihov dolazak u formi najave. Ukoliko se Lidl pojavi, za Gospodarsku komoru i gospodarstvo RS-a bit će značajno koliki će postotak domaćih proizvoda biti zastupljen na njihovim policama, rekao je za Nezavisne novine Vladimir Blagojević, glasnogovornik Gospodarske komore RS.

Iz Vijeća stranih investitora kažu da ni njih kompanija Lidl nije kontaktirala o mogućnostima investiranja u BiH. Kako dodaju, o njihovom dolasku na tržište BiH saznali su, kao i većina građana, iz medija.

Dolazak jednog tako velikog lanca trgovina na prostor BiH nije iznenađujući budući da se strana ulaganja u sektor trgovine na malo nalaze već godinama pri vrhu djelatnosti u koje se najviše ulaže, kažu za Nezavisne novine iz Vijeća stranih investitora.

Kako ističu iz Vijeća, dolazak Lidla jasno ukazuje da su strani investitori, unatoč postojećim barijerama, uočili brojne mogućnosti za razvoj svog poslovanja u BiH zahvaljujući potencijalima kojima raspolažemo.

To potvrđuju rezultati istraživanja Vijeća stranih investitora, koji pokazuju da je 84 posto naših članica spremno preporučiti BiH kao destinaciju povoljnu za ulaganja drugim investitorima, tvrde iz Vijeća.

Iz Lidla su, podsjetimo, nedavno bh. medijima potvrdili da neprestano istražuju potencijalne ciljeve za širenje. Međutim, kako su dodali, trenutno nisu u mogućnosti komentirati prirodu i opseg njihovih mogućnosti na bh. tržištu niti dati bilo kakve datume za potencijalna otvaranja trgovina.

Špekulira se, podsjetimo, da bi prve podružnice u BiH Lidl trebao otvoriti 2022. godine. Po dostupnim informacijama, Lidl trenutno ima 11.200 poslovnica u 32 zemlje širom svijeta.

Lidlje prve prodavaonice u Srbiji otvorio prije dvije godine i radnje koje se tamo nalaze sada su među najuspješnijima. U Hrvatskoj lanac supermarketa Lidl ima koristi od brojnih turista koji u ovu zemlju dolaze.

www.jabuka.tv