U okviru inicijative ‘Odmori u BiH’, uz podršku Europske unije, organizirano je još jedno putovanje upoznavanja za predstavnike bh. medija. Ovog puta grupa predstavnika medija obišla je Kupres, Livno, Tomislavgrad i Blidinje.

Prvo odredište na putovanju bio je Sportsko – rekreativni centar Rostovo, koji je 1984. otvoren kao ski centar. Pored skijanja, centar danas posjetiteljima tijekom cijele godine nudi korištenje teniskih terena i sportske dvorane, a gosti tamo uživaju i u planinarenju, brdskom biciklizmu, te sportsko – rekreativnom jahanju. Smještaj je moguć u hotelu i bungalovima u živopisnom etno selu.

Od prošle godine Sportsko – rekreativni centar Rostovo u vlasništvu je katarske kompanije Al-Shabi, koja u narednom periodu planira realizirati nekoliko značajnih investicija kako bi dodatno obogatila ponudu ovog dijela BiH.

Naredna stanica putovanja bio je hotel ‘Maestral’ u Kupresu, gdje su turistički radnici prezentirali ono što Kupres ima za ponuditi – skijanje, planinarenje do prekrasnog Kukavičijeg jezera, koje je kao i kupreške rijeke bogato pastrmkom i riječnim rakovima. Slijedila je posjeta Ski Centru Adria, jednom od tri kupreška skijališta, koja aktivno rade na pripremi predstojeće zimske turističke sezone.

Boravak u Livnu započet je posjetom Livanjskoj mljekari, uz degustaciju čuvenog livanjskog sira i ukusnog maslaca. Organiziran je i obilazak livanjskog Gornjeg grada, u kojem se nalazi najveći broj potpukolnih džamija iz osmanskog perioda nakon Sarajeva, izvorišta Duman ispod impozantne stijene i pećina u kojima su Livnjaci tradicionalno sušili sir, izvora rijeke Bistrice sa starim mlinom iz turskog doba, podno kojeg je pjesnik Ivan Goran Kovačić završio pisanje čuvene poeme ‘Jama’…

Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu spada među najljepše i najzanimljivije muzejske institucije u BiH, a posjeduje arheološku, etnografsku, umjetničku, numizmatičku i sakralnu zbirku, kao i zbirku starog oružja. U galerijskom prostoru izložen je veliki dio opusa čuvenog slikara, Livnjaka Gabrijela Jurkića, a među muzejskim eksponatima je i medicinska oprema prvog kirurga u BiH – fra Mihovila Mije Sučića. U arheološkoj zbirci muzeja izloženi su prapovijesni ostaci čovjeka, koji je bio ukopan na sankama i umotan u pogrebno platno. Upravo to platno je danas najstarije vuneno platno u Europi (staro oko 3500 godina) i čuva se pod posebnim uvjetima.

Smještaj u Livnu bio je organiziran u hotelu ‘Bacchus’, čija je vlasnica predstavnicima medija ispričala zanimljivu priču kako je na početku svoje karijere u ugostiteljstvu imala priliku služiti Josipa Broza Tita. Tijekom večere, vlasnik agencije ‘Continental Adventures’, Marin Mamuza, prezentirao je jedan od najautentičnijih bh. turističkih proizvoda – fotosafari sa divljim livanjskim konjima, kao i suradnju sa vjerojatno najpoznatijim Livnjakom današnjice – Matom Rimcem, koji ulaže u razvoj turističkih potencijala svog rodnog kraja.

Naredni dan putovanja započeo je odlaskom na izletište Crna Stina i posjetom rehabilitacijskom centru za konje. Na toj lokaciji predstavnici medija su imali priliku isprobati i vožnju električnim Greyp biciklima, čiji je kreator upravo Mate Rimac. Vožnja ovim biciklima je, također, dio bogate ponude agencije ‘Continental Adventures’.

Putovanje je nastavljeno za Tomislavgrad, gdje je direktorica Kulturno-informacijskog centra, Danijela Papić, medije upoznala sa učešćem u prekograničnom projektu Europske unije, koje je rezultiralo izgradnjom otvorenog amfiteatra i centra za kulturne aktivnosti Trg gange i hajdučke družine. Organizirana je i posjeta Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu, u kojem se, između ostalog, nalazi i najveća kolekcija afričke plemenske umjetnosti na Balkanu koja svjedoči o više od 50 godina misionarskog rada franjevaca iz Tomislavgrada u Africi. Također, Muzej skrbi i za najznačajnije palentološko otkriće u Bosni i Hercegovini i jedno od najvećih takvih u Europi – ostatke 3,5 milijuna godina starog pra-slona (lat. anancus).

Naredno odredište bio je Park prirode Blidinje, koji se prostire na više od 350 kvadratnih kilometara površine, u tri županije. Kompletan prostor Blidinja dobio je naziv po prekrasnom Blidinjskom jezeru. Jezero je površine od 2,5 do 6 kvadratnih kilometara, duboko je od jednog do četiri metra i najveće je prirodno jezero u BiH.

U Konjičkom klubu Blidinje za predstavnike medija organizirana je radionica u izradi organskih parfema od aromatičnog bilja ‘Veni Vidi Sensi’. ‘Odmori u BiH’ ekspedicija obišla je i Masnu Luku, gdje se nalazi impozantna planinska crkva i turistički info centar ‘Visit Blidinje’, kao i nekropolu stećaka Dugopolje, koja je sa 150 nadgrobnih spomenika jedna od najvećih u BiH. Putovanje je završeno posjetom ‘Hajdučkim vrletima’, gdje su se mediji upoznali sa pričama o hajducima i uživali u fantastičnoj gastronomskoj ponudi tog objekta.

Zaključak putovanja je kako ovaj dio Bosne i Hercegovine svojim posjetiteljima nudi uživanje u spektakularnoj prirodi i nevjerojatnim kulturno-povijesnim bogatstvima, od kojih neka zaista predstavljaju top svjetske atrakcije.

Inicijativa ‘Odmori u BiH’ pokrenuta je sa ciljem da motivira Bosance i Hercegovce da u što većem broju ove godine posjećuju bh. destinacije i da na njima provode svoje odmore. Ovo putovanje bh. medija realizirano je uz podršku Europske unije. U okviru inicijative pokrenuta je i web platforma na adresi odmoriubih.ba, koja promovira turističke potencijale Bosne i Hercegovine i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u BiH.

hercegovina.info