Zbog netom okončane zabrane skupova u Hrvatskoj i vraćanja u redovno stanje kakvo je bilo prije izbijanja pandemije, ali uz preporuku nastavka održavanja distance, u gradu pod Kamičkom glavno pitanje bilo je hoće li se, kada i, ako hoće, pod kojim uvjetima održati tradicionalna viteška igra Sinjska alka, 305. po redu od utemeljenja daleke 1715. godine.

To pitanje najviše je mučilo članove Viteškog alkarskog društva i alkarske uprave na čelu s predsjednikom dr. Stipom Jukićem, koji su najodgovorniji za njegovanje toga segmenta kulturne baštine kojom se ponose Sinj, alkarski kraj, ali i cijela Hrvatska.

Zbog povoljnog kretanja epidemije koronavirusa, dvojbe oko održavanja ovogodišnje Alke više nema.

– Ovogodišnju 305. Sinjsku alku održat ćemo po prastarim običajima, kako to nalažu pisani propisi Viteškog alkarskog društva i usmena predaja. Alku ćemo održati 9. kolovoza, prema statutarnoj odredbi da se Alka održava prve nedjelje u kolovozu, s tim da se Bara i Čoja moraju održati u istom mjesecu. Otklonili smo sve dvojbe o održavanju ovogodišnje Alke, kojih je bilo osobito u špici epidemije koronavirusa, kada je počelo otkazivanje različitih događanja, pa smo i mi razrađivali različite scenarije o zadržavanju kontinuiteta naše viteške igre – kaže dr. Jukić.

Slobodna Dalmacija

Foto: Pixsell