Pišući portret ove talentirane, lijepe, mlade i ambiciozne umjetnice iz Basela, moram se osvrnuti na okruženje u kojemu je stasala i započela prve korake kao umjetnica – pjevačica
duhovne glazbe.

Ana Badrov rođena je 1991. u Baselu gdje je i odrasla. Njezino podrijetlo je livanjsko-duvanjsko – kći je Stipe Badrova, koji je iz Podgradine (Livno) i Alemke rođene Sučić, koja je rođena u Grabovici kraj Tomislavgrada. Govori više jezika, a za svaku pohvalu je njezin hrvatski jezik. Kao i sve ovdašnje mlade, ali i starije Hrvate, privlači je život crkve u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Baselu gdje rado provode veći dio svojega slobodnog vremena. Druženje i aktivnosti u zagrljaju misije na jedan način im nadoknađuje Domovinu, prije svega zahvaljujući trudu fra Petra Topića i Marije Marušić, ali i ostalim crkvenim dužnosnicima i suradnicima koji okupljaju mladež u gnijezdo crkve, ponajviše subotom i nedjeljom. Bez duhovnoga pastira – kormilara broda, mnogi bi odustali i bili izguljeni te im stoga možemo zahvaliti što naša djeca i mladi čuvaju svoju vjeru, gaje osjećaj zajedništva, njeguju kulturu i jezik svoje Domovine i učvršćuju svoje kršćanske korijene.
Dakle, uz Hrvatsku dopunsku školu i Hrvatska katolička misija ima odgojno-obrazovnu ulogu.

Otkada Hrvati stigoše na ove prostore HKM s pravom može nositi epitet „biser zajedništva“. Današnji čovjek, u vremenu aktualne epidemije, teško prihvaća zajedništvo, ali zahvaljujući duhovnom pastiru fra Petru, Mariji, Ani i cijelom crkvenom zboru, Crkva st. Michael u Baselu živi svoju službu punim plućima i opravdava svoje postojanje.
Sve inicijative, humanitarne akcije ona provodi u život, zbog čega im ovdje u Baselu iskazujemo duboku zahvalnost.

Ana Badrov već deset godina uključena je u crkveni zbor, koji i vodi. Ona svojim glasom uljepšava svako misno slavlje na zadovoljstvo vjernika i Božju slavu. Liturgijsko slavlje bez nje bi bilo puno siromašnije, i ne bi imalo toliko uzvišeni osjećaj.

Ana, kad se javila tvoja ljubav prema glazbi?

– Glazba je oduvijek bila dio našega obiteljskog života, stoga sam odrastala uz pjesmu, a ljubav prema duhovnoj i klasičnoj glazbi razvila se kasnije, ponajprije druženjem i pjevanjem u crkvi s gospođom Marijom Marušić. U osnovnoj školi pohađala sam glazbeni smjer, a s 15 godina i sate klasične glazbe u Zürichu. Potom sam, tijekom dvije godine,
posjećivala glazbeni konzervatoriji za operno i klasično pjevanje, također u Zürichu, upoznaje nas Ana.

– Aktivna sam kao prateći vokal, a uz crkveni zbor St. Mihaela rado pjevam na krštenjima,
svadbama i drugim proslavama. Nisam imala priliku snimiti vlastiti nosač zvuka, ali vjerujem da je uz predani rad, trud i ljubav prema glazbi i na tom polju moguć uspjeh – vrijeme je preda mnom.

Uglavnom pjevate obrade, ali poznato nam je da i sami ponešto pišete. Uz to, primili ste i neke glazbene nagrade.

– Imam nekoliko svojih pjesma, od kojih bih izdvojila najizvođeniju. „Danas je dan našeg vjenčanja“. Što se tiče nagrada, osvojila sam 3. mjesto na državnome natjecanju mladih
talenata klasične glazbe 2011. godine.

Želje?

-Želja mi je biti zdrava i zadovoljna svojim životom. Zahvalna sam sto uz divne ljude iz zbora imam priliku slaviti Boga pjesmom, čemu se i u budućnosti nadam. Zahvaljujem ovim putem svima što me uvažavaju, bodre i podržavaju u daljnjem radu, ističe ova mlada djevojka.

M.B./Z.S./Tomislavcity

Foto: Privatni album