Šminkanje je umijeće koje već stoljećima plijeni pozornost pripadnica ljepšega spola. Još u starome Egiptu i Rimu žene su koristile različita sredstva i metode kako bi istaknule svoju ljepotu.

Međutim, unazad nekoliko godina tehnike šminkanja su toliko uznapredovale da se šminkom savršeno dobro može prekriti gotovo svaki “nedostatak”. Slijedom toga mnoge djevojke i žene odlučile su pohađati različite tečaje šminkanja, ali i fakultete kako bi svojom uslugom zadovoljile maštu i zamisao svojih klijentica.

Jedna od onih koja konstantno ulaže u edukaciju i radi na poboljšanju i proširenju svoga posla je Ana Ivančić iz Tomislavgrada, diplomirani kozmetolog, terapeut i estetičar. Ana je, inače, oduvijek znala da će joj šminkanje biti hobi, ali da će joj prerasti u pravi posao nije ni pomišljala. Ipak, nakon nekoliko godina odlučila se upisati na Fakultet kozmetologije i estetike u Banja Luci i od tada je sve krenulo, pa tako danas često kaže:“Šminkanje je umjetnički dio mene, područje u kojem ja stvaram i način na koji se ja izražavam.”

Što je više u tom poslu, to se više trudi svojim klijenticama zadovoljiti potrebe i za ljepotom i za zdravljem, pa slijedom toga pohađa brojne seminare i edukacije. Kaže nam da joj je jedan od dražih bio seminar kuće Afrodita koji je bio u Sloveniji i na kojem je učila kako postupati sa osjetljivom i problematičnom kožom, a izdvaja i masterclass Maria Dedivanovića u Albaniji, osobnog šminkera Kim Kardashian.

U Tomislavgradu u ljetnoj sezoni sve nekako oživi, a osim ugostiteljima pune su ruke posla  i šminkericama i frizerkama, čemu svjedoči i Ana:

-Termini za šminkanje i tretmane lica i tijela su mi gotovo uvijek popunjeni, u ljetnoj sezoni nekada započinjem i u 5 sati ujutro i radim do kasnih večernjih sati.-

Ovomu dodaje i da se bez dobro očišćenoga i pripremljenoga lica ne može riješiti nikakva problematika, a ona se najviše ogleda u hiperpigmentaciji i aknoznoj koži. Također, cilj tretmana lica nije, kaže Ana, samo ni u tome da se zategnu bore, njegov cilj je da se koža regenerira i zato se preporučuje i muškarcima i ženama najmaje jednom u pola godine.

-Tretmani lica su odlična stvar i volim ih raditi jer time znam da popravljam zdravlje nečijeg lica, stvaram i fizički i psihički zadovoljniju osobu. –

Iako se “među narodom” često može čuti kako je šminkanje preskupo, Ana se s tim ne slaže:

-Smatram da šminkanje nije skupo jer ja većinu prihoda uložim u kvalitetu svoje šminke koju ne nabavljam samo u BiH, a dosta vremena uložim i u edukaciju. Doista mi je bitno da moje klijentice za svoje novce dobiju i kvalitetnu uslugu i da prvenstveno sebi budu ljepše i zadovoljnije. S moje strane mogu biti sigurne u provjerenost onoga što im stavljam kako na lice, tako i na tijelo. Šminkanje u prosjeku traje od pola sata do sat, dok tretman lica traje 2 do 3 sata. –

Uz maderoterapiju, relax masaže, nadogradnju trepavica, lift lash, permanental look i mezopen, Ana je odnedavno uvela i BB Glow – tretman mikropigmentacije i osvježavanja epiderma odnosno površnog sloja kože, stoga ako kome treba neki od tretmana Ana uvijek stoji na raspolaganju, a njezin salon nalazi se u “Drogeriji Sanja”.

Poručuje i svima onima koji imaju imalo talenta i smisla za ovaj posao da budu u tome ustrajni:

-Neka se oslobode ući u ove vode, naravno da ni ja u početku nisam imala mogućnosti priuštiti svojim klijenticama puder najviše razine, ali s vremenom dođeš i do toga. Nije pametno u šminkanje krenuti samo tako što ćeš nabaviti šminku i zato što se od toga može dobro zarađivati, za dobro šminkanje potrebno je šminkanje voljeti i stalno se educirati-zaključuje.

Jelena Perković/Tomislavcity

Foto: Studio Relive