Katkad učenik nadvisi svoga učitelja. Takvo što bismo slobodno mogli reći i za vlasnika OPG-a „Ljubičić“, gospodina Antu Ljubičića – Gutu iz Tomislavgrada. Uz osnovnu trgovačku djelatnost – prodaju stočne hrane, prije šest godina odlučio se podići i vlastito obiteljsko gospodarstvo i posvetiti se pčelarstvu, danas njegovoj velikoj ljubavi.

Za ideju je najzaslužniji bio njegov tada petnaestogodišnji sin Ivan kojem su pčelari bili omiljeno društvo pa je svoju skromnu ušteđevinu ponudio ocu za kupnju prvih košnica. Tako je počelo, a druženje s iskusnim pčelarima nastavljeno. Ante danas slovi za jednoga od vrlo uspješnih pčelara u Hercegovini i upravo njemu danas dolaze drugi pčelari po savjete i preporuke.

– O pčelarstvu nikada ne možeš naučiti sve. Treba se informirati, pratiti novosti i uvijek učiti. Ali, u ovome je najvažnija ljubav. Da nema toga, od pčelarstva ne bi bilo ništa, govori nam ovaj bivši hrvatski vojnik – sudionik Domovinskoga rata.

Ponosan je što u ovomu poslu ima veliku potporu supruge Ivanke, ali i sve troje djece koji su mu “desna ruka” u jeku poslova, odnosno u vrijeme vrcanja meda. Uz livadski i hercegovački med OPG Ljubičić se može pohvaliti i s dvadesetak mednih proizvoda: propolis, likeri, melemi, kreme, tzv. „vitaminske bombe”, tinkture…

Zadovoljni su i ovogodišnjim prinosom, a za plasman se odveć ne brinu. Uz domaće kupce, osobito one iseljene koji ovih ljetnih dana često otvore vrata njihove obiteljske kuće u blizini glavnoga kružnoga toka u Tomislavgradu, prodaju vrše i na sajmovima gdje su već nekoliko godina prisutni i vrlo traženi. Prisutni su i na društvenim mrežama, svjesni da moraju pratiti i te suvremene trendove kako bi kupcima bili što dostupniji. Njihov med putovao je i Njemačku, Austriju, Hrvatsku, Norvešku, Švedsku… ali i Kinu. Na jednome od sajmova u Mostaru vrlo dobrim kupcima njihovih proizvoda pokazali su se upravo Kinezi.

Osim redovitih priznanja i plaketa za med, raduju ih i nagrade za najbolji dizajn proizvoda. Ante priznaje pak da je za to najzaslužnija Ivanka, ipak žensko oko i ruka ima više stila za detalje i estetiku. Zahvaljujući njoj proizvode pakiraju i aranžiraju tako da njihov pristojan slatki i zdravi paket često bude kupljen za dar prijateljima, poslovnim suradnicima, rodbini u tuđini…

I nije njegova Ivanka potpora samo u tomu. Radišna žena je u blizini njihovoga pčelinjaka, koji se nalazi u Antinom rodnom Vedašiću, posadila i ljekovito bilje: gavez, neven, lavandu, smilje… od kojih radi vrlo blagotvorne kreme i meleme za njegu i zdravlje kože koji, baš kao i njihov med, imaju dobru prođu kod domaćih i stranih kupaca.

Razina koju su postigli nije ujedno njihov krajnji cilj. Uz povećanje količine meda i 70 košnica namjeravaju proširiti paletu proizvoda za što su potreban dodatna ulaganja. Kao što rekoše, važna je ideja u poslu, ali i volja i ljubav prema onomu što se radi. Zadovoljni kupci su im najveće priznanje za postignute uspjehe u pčelarstvu.

Radišnoj duvanjskoj obitelji Ljubičić i njihovom OPG-u želimo puno uspjeha u daljnjem radu i isto toliko zadovoljnih kupaca! Ako ste među onima koji razmišljate imati svoj vlastiti pčelinjak, ili biti kupcem proizvoda iz ovoga OPG-a, slobodno ih kontaktirajte na FB stranici OPG Ljubičić, ili pozovite na telefone: 063/ 343-800; 063/422-221.

Zora Stanić/Tomislavcity