„Mi, kršćani, u Nigeriji smo uistinu progonjeni. Svakoga se dana krv naše braće prolijeva na ulici“, izjavio je nigerijski svećenik Joseph Bature Fidelis, putem video-poruke koju je 15. siječnja prenijela Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“.

Izrazivši tugu i zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze nigerijski kršćani, svećenik se osvrnuo na nepoznatu sudbinu četvorice sjemeništarca koji su tijekom noći 8. siječnja oteti iz Velikog sjemeništa Dobri pastir u Kaduni, udaljenoga oko 200 km od glavnog grada Abuje. Njihova su imena Pius Kanwai (19 godina), Peter Umenukor (23 godine), Stephen Amos (23 godine) i Michael Nnadi (18 godina), izvijestio je Vatican News.

Spomenuta je otmica dio eskalacije nasilja koja je započela 26. prosinca, objavljivanjem videa o brutalnom pogubljenju 10 kršćana za koje je odgovornost preuzeo zapadnoafrički ogranak samozvane Islamske države. Otada se stanje pogoršalo, istaknuo je don Joseph te je Vladu Italije, zemlje u kojoj je studirao, kao i vlasti svih europskih zemalja, zamolio da izvrše pritisak na nigerijsku Vladu da poduzme nešto kako bi zaštitila kršćane u toj afričkoj zemlji.

Kršćani su se više puta žalili na neučinkovitost Vlade, na čelu s Muhammaduom Buharijem, nesposobne zajamčiti sigurnost i spriječiti kontinuirano nasilje, uključujući i progon kršćana. Stoga im je, po mišljenju don Josepha, potrebna potpora i intervencija europskih vlada. „U suprotnom riskiramo istrebljenje. Naši ljudi mnogo pate. Molim vas pomozite nam, nemojte šutjeti pred ovim strahovitim istrebljenjem koje se odvija u tišini“, pozvao je don Joseph.

Odgovarajući na apel don Josepha, Zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji pružit će materijalnu potporu sjemeništima u Nigeriji, prije svega sjemeništu u Maiduguriju, na sjeveroistoku zemlje, koje pripada biskupiji don Josepha. U tom se sjemeništu trenutačno nalaze 53 bogoslova, a smješteno je, kako je objasnio svećenik, na području na kojem biti kršćanin znači riskirati vlastiti život.

KT/Vatican News

Foto/Pixsell/Reuters