Austrijsko ministarstvo zdravstva objavilo je u subotu kako u ponoć (sa subote na nedjelju) stupa na snagu stupa nova Odredba prema kojoj se ukida ograničenje noćnog kretanja građana od 20 sati navečer do 6 sati ujutro, koja je uvedena 3. studenoga prošle godine, piše Fenix-magazin.

Mediji napominju kako je „policijski sat“ uveden u sklopu mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa, a bilo je, izuzev Božića, na snazi više od pola godine. Stoga će sutrašnja nedjelja biti prvi dan nakon dugog vremena da će se Austrijanci i noću smjeti slobodno kretati.

Do sada su noću smjeli na ulicu izlaziti samo u slučaju da su išli na posao, u kupovinu u ljekarnu odnosno k liječniku, u slučaju pružanja pomoći drugim osobama ili ako su išli prošetati ili na kratku sportsku rekreativnu aktivnost, ali bez nazočnosti osoba iz drugog domaćinstva.

U razdoblju „tvrdog“ lockdowna i dramatičnog rasta broja novozaraženih i pacijenata u jedinicama intenzivne njege u Austriji je neko vrijeme na snazi bio i cjelodnevni „policijski sat“.

Nova odredba Ministarstva zdravstva o ukidanju ograničenja noćnog izlaska austrijskih građana na ulice donesena je u sklopu priprema za opće „otključavanje“ Austrije u srijedu 19. svibnja, koje će uslijediti na svim područjima, od ugostiteljstva i hotela do kulture i sporta.

„Otključavanju“ Austrije pogoduje i epidemiološka situacija u zemlji vezano uz koronavirus i njegove mutacije. Potvrda tome su i brojke koje je Ministarstvo zdravlja objavilo u subotu, a prema kojima je u proteklih 24 sata u Austriji zabilježeno „samo“ 644 novozaraženih, što je najmanji broj u proteklih sedam mjeseci. Prošle subote s 1.233 novozaraženih taj je broj bio gotovo dvostruko viši.