Veća diverzifikacija financijskih sustava može stvoriti mogućnosti za poboljšanje pristupa financijama na Zapadnom Balkanu, savjetuje Svjetska banka.

Na Zapadnom Balkanu, bankarski bilanci čine oko 85% imovine financijskog sektora, znatno više nego što je to u eurozoni, gdje je udio 45 posto, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju.

Mirovinski fondovi, investicijski fondovi, lizing, faktoring i tržišta kapitala su nerazvijeni u svih šest zemalja. Četiri od šest imaju burze-Albanija i Kosovo ne-ali vrijednost trgovine je mala.

Malo je kompanija koje su listirane i nema sekundarne likvidnosti tržišta. Prosječno tržišna kapitalizacija u odnosu na BDP u regiji je oko 33 posto (48 posto u EU) a državni vrijednosni papiri u odnosu na BDP oko 22%, u poređenju sa 159% u EU.

Usprkos visokoj likvidnosti bankarskih sustava na Zapadnom Balkanu, privatni sektor ne koristi nevladina tržišta obveznica za svoje financijske potrebe.
Inicijalne javne ponude (IPO) su rijetke; godine 2018. u Srbiji je održan prvi IPO od 1940. godine.

Financijska tržišta su od ključnog značaja za financiranje s ciljem povećanja investicija i, u konačnici, ekonomskog rasta.
Širi spektar financijskih instrumenata bi zadovoljio potrebe domaćinstava i poduzeća, navodi Svjetska banka.

abcportal.info