Namjenska proizvodnja BiH jača svoju poziciju na inozemnim tržištima, čemu svjedoči i podatak da smo prošle godine izvezli oružje, streljivo i slične proizvode ukupne vrijednosti oko 205 milijuna maraka.

“To je za 5,7 posto više nego u godini ranije, kada je izvoz iznosio oko 193,9 milijuna KM”, rekli su za Nezavisne novine u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Popis zemalja, u koje su oružje i streljivo odlazili, prilično je šarolik. Tako se najviše izvozilo u Saudijsku Arabiju, i to u vrijednosti od 75 milijuna KM, a zatim u Tursku – 29,5 milijuna KM. Slijede Egipat (24,27 milijuna KM), Afganistan (23 milijuna KM) te SAD (16 milijuna KM).

“U prekomilijunskim vrijednostima izvozilo se i u Bugarsku, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku, Rumuniju, Maroko, Moldaviju, Švicarsku, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Namibiju”, potvrdili su za Nezavisne.

Najviše je tijekom prošle godine izvezeno streljiva u koju spada 94 posto od ukupnog izvoza, odnosno vrijednost veća od 192 milijuna KM, dok se u kategoriji oružja najviše izvoze dijelovi za vojno oružje u iznosu od osam milijuna KM.

Almin Mališević, tajnik Udruženja metalne i elektro industrije pri Gospodarskoj komori FBiH, rekao je da Komora u jednoj od svojih asocijacija ima i grupaciju namjenske industrije, a koja broji 17 tvrtki.

“U BiH je namjenska industrija jedna od najbrže rastućih grana. Kada gledamo ukupan izvoz ili proizvodnju, ona ne čini veliki postotak, ali rast koji ona iz godine u godinu ostvaruje daje nam za pravo da dodatno možemo računati na pozitivne efekte u narednim godinama”, rekao je Mališević.

On smatra da u BiH treba dodatno razvijati ovu granu, posebno jer su velike potrebe na svjetskom tržištu i, kako ocjenjuje, sigurno je da u toj konkurenciji BiH može pronaći svoje mjesto.

Po njegovim riječima, radi se o industriji koja je jako široka, a mi sa svojom proizvodnjom možemo sudjelovati u velikom tržišnom kolaču.

“Mi najviše proizvodimo streljivo, odnosno kapisle, te dijelove artiljerijskog oružja. U pitanju je proizvodnja koja je tradicionalna nekoliko desetljeća u BiH i sigurno je da će ti proizvodi i dalje imati budućnost”, pojasnio je Mališević.

Po riječima Tane Peulića, predsjednika Sindikata metalne industrije i rudarstva RS, kada je riječ o namjenskoj industriji u RS može se govoriti o tvrtkama “Orao” Bijeljina, “Kosmos” Banja Luka te “Tehnički remont” Bratunac.

“Sva tri poduzeća rade i posluju, a najbolje rezultate postiže ‘Tehnički remont’ Bratunac”, rekao je Peulić, dodajući da sva tri poduzeća imaju i tehničke i materijalne i stručne kapacitete za daljnji razvoj.

Inače, uvoz proizvoda namjenske industrije u BiH je u prošloj godini zabilježio pad od 13,26 posto, i iznosio je svega 12,47 milijuna KM.

“Top tri uvozne zemlje su Srbija (2,5 milijuna KM), Italija (1,6 milijuna KM) te Hrvatska (1,1 milijun KM), dok je uvoz s ostalih tržišta zabilježio vrijednosti ispod milijun KM”, navode iz VTK BiH.

vecernji.ba