Kada strah preuzme primat, razum gubi u svakom pogledu. Bosna i Hercegovina previše skupo plaća ovu pandemiju, plaća je ljudskim životima, istakao je prof. dr Nedim Čaušević, direktor Instituta za certificiranje sistema u Sarajevu, gostujući u Jutru za sve BHRT-a.

Kako je rekao, mi smo “bombardirani” raznim informacijama i svaku od njih primamo s nekom dozom opreza. Zbog toga je, u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Institut za certificiranje sistema pripremio set smjernica kako pomoći, ne samo građanstvu, nego i onoj najugroženijoj kategoriji, a to je ekonomija.

”Svjedoci smo da nam u zadnje vrijeme prijete novim ‘lockdown-om’, policijskim satom, otpuštanjem radnika, zatvaranjem.. Mislim da idemo u krivom smjeru, jer ne rješavamo uzrok, već posljedice, tako da to prepisujemo odnekud, a nemamo svoj stav”, naglasio je Čaušević.

Kako je rekao, ljudi ne barataju s dovoljnim brojem kvalitetnim informacijama. ”Zatvorili smo hotele, restorane, a možda i nije bilo potrebe. Zatvorit ćemo škole, a možda i nema potrebe”, rekao je on, te dodao da se preventivnim pristupom može smanjiti crna statistika.

BHRT/bljesak.info