Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u petak je olakšalo ulazak stranaca u zemlju, nakon više prosvjeda turističkih radnika, koji to smatraju ključnim za spas sezone.

Od listopada prošle godine u BiH su zbog sprječavanja širenja koronavirusa mogli ući stranci samo s negativnim PCR testom. Iznimka je bila jedino za državljane BiH te susjednih zemalja Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Osim PCR-a, sada će se u zemlju moći ulaziti i s negativnim antigenskim testom, potvrdom o cijepljenju ili potvrdom da su preboljeli covid-19.

Bošnjački ministri Bisera Turković i Sifet Podžić dvaput su u posljednja dva tjedna spriječili olakšavanje ulaska stranaca, uvjetujući to ukidanjem viza za državljane Saudijske Arabije, čemu se protive hrvatski ministri.

U Sarajevu je ovoga tjedna organizirano više prosvjeda turističkih radnika, koji su tražili da se olakšaju turistička putovanja.

Na sjednici u petak svi članovi Vijeća ministara ipak su glasali za ublažavanje ulaska u zemlju, da bi potom nastavili prepucavanja o vizama za Saudijce.

Hina