Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) objavio je informaciju o najčešćim kvarovima na motornim vozilima u 2019. godini. Povećanje broja registriranih motornih vozila prati i povećanje potražnje za uslugama pomoći na cesti, pa tako BIHAMK-ove tehničke službe svake godine obave veći broj intervencija tehničke pomoći na cesti u odnosu na prethodnu godinu.

U provedenom istraživanju obuhvaćeno je i statistički obrađeno skoro 50.000 intervencija na vozilima nosivosti do 3,5 tone svih marki i modela zastupljenih na tržištu BiH, koje je BIHAMK obavio u 2019.godini. Najveći broj kvarova u tijeku 2019. godine odnosi se na elektriku, s ukupnim sudjelovanjem od 29 posto. Na drugom mjestu najčešćih kvarova su motor i ispušni sistem sa sudjelovanjem od 22,05 posto, dok se na trećem mjestu najčešćih kvarova nalazi upravljački mehanizam i sistem oslanjanja sa sudjelovanjem od 11,15 posto, prenosi N1.

Uzroci kvara iz oblasti elektrike najčešće se odnose na startnu bateriju, elektropokretač, generator, svjećice, transformator napona – bobina, napojni kablovi i slično. Pored toga, uzrok kvara može biti i neispravan osigurač, elektromagnetni prekidač (relej),grijači kod dizel motora, određeni senzori i drugo. Zbog velikog broja električnih sklopova i start/stop sustavima startne baterije (akumulator) kod novijih vozila su jako opterećene. Ako je pri tome i profil vožnje neodgovarajući, životni vijek startne baterije može biti značajno skraćen.

Bilo kakvo korištenje potrošača (radio, klima uređaj i drugo) u momentu kada pogonski agregat (motor) nije aktivan dovodi do većeg pražnjenja startne baterije, što potražuje dopunjavanje putem generatora. Sva punjenja i pražnjenja kulminiraju skraćivanjem vijeka trajanja startne baterije. Cijeli izvještaj pogledajte ovdje.

bljeak.info