Bosansko-podrinjska županija mogla bi blokirati formiranje vlasti na razini Federacije BiH, ali i države. Zastupnici Skupštine ove Županije, njih devet, pozivaju stranke da ne izaberu izaslanike za Dom naroda Parlamenta FBiH ukoliko Središnje izborno povjerenstvo donese odluku da se izaslanici biraju po popisu stanovništva iz 2013., prenosi N1.

– Ukoliko CIK, tj. većina članova bude za to da se primjeni popis iz 2013. godine pri izboru izaslanika za Dom naroda FBiH to će direktno značiti udar na Ustav FBiH i Ustav BiH – smatra Edita Velić, zastupnica Komšićevog DF-a u Skupštini BPŽ-a.

U ovoj Županiji prema popisu iz 2013. godine živi nešto više od 22.000 Bošnjaka, Srba nešto manje od 900, te svega 24 Hrvata. Međutim, zahvaljujući tihoj reviziji Daytonskog sporazuma i odlukama nametnutim mimo Ustava BiH, Bosansko-podrinjska županija od 2001. bira jednoga predstavnika Hrvata.

Jedini zastupnik koji je u Skupštinu ove Županije izabran iz reda hrvatskoga naroda je Edim Fejzić. Fejzić je, voljom bošnjačke većine, izabran i u prošlom mandatu i aktualni je izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Pojašnjava da se do sada samo dva puta dogodilo da se u Skupštinu BPŽ-a, ali i Dom naroda, izabere Hrvat iz te Županije.

-I uvijek je to mjesto koje je pripadalo našem Kantonu dobivao HDZ i to iz Zapadno-hercegovačkog kantona gdje postoji najveći procent izabranih zastupnika Hrvata u toj Skupštini. Sve je to bilo uredu za HDZ, dok neko po prvi put nije izabran kao Hrvat u Skupštinu BPK, a samim tim i u Dom naroda PFBiH – tvrdi “Hrvat” Edim Fejzić.

Podsjetimo, zbog ovoga i sličnih slučajeva, Ustavni sud je poništio dijelove izbornog zakona.

M.J./Hrsvijet.net