Danas, na  Stipandan, posebno je svečano u Miškovića kući u Mrkodolu gdje uz mnogobrojno potomstvo Anđa Andrić Brišnička slavi svoj devedeseti rođendan.

– Rođena sam baš na Stipandan prije devedeset godina u Gornjem Brišniku. Prezivala sam se Musić – prisjeća se  slavljenica Anđa koja je ime dobila po pokojnoj tetki. Udovica je ostala prije šest godina kada je preminuo pokojni joj suprug Ivan s kojim ju je Bog blagoslovio brojnim potomstvom.

– Imamo jednu kćer i šest sinova, jedan mi je ko dite umro – govori Anđa koju po mjestu rođenja svi zovu Brišnička. Mudra je to, dobra i strpljiva žena, složne su sve njezine susjede, a najduže prijateljstvo njeguje sa svojom prvom susjedom  Marom, Buljanušom kojoj ljetos zajedno proslaviše devedeseti rođendan. 

– Dicu sam rodila u staroj kući koju sam dilila s izvanjskim jetrvama. Lipo smo se gledale! Nas smo se tri redale za ognjište pa bi pekle jedna po jedna, dogovorile bi se ko će šta pravit, a jedna je bila zadužena za dicu. Puno bilo muške dice, nejake pa bi ih ona dovodila u red, nije se moglo drukčije! – prisjeća se Anđa koju život uistinu nije mazio.

– Puno se radilo –kaže –mnoga dica a mnogo i posla! Držale se ovce, krave, svinje i konji jer bez konja se nije moglo orat! Ostavila bi dite u povojima pa iđi kopat ! Kad se vratiš, dite svu slamicu ispod sebe razbacalo! – smije se jer je vedar duh nikad nije napustio.

– Nikome nije lako, al borit se moraš – govori Anđa dok joj se u pogledu zrcali radost a kako i ne bi kad je kuća ispunjena pjesmom veselog joj potomstva. Bogata je Anđa žena jer ima šesnaestero unučadi, osamnaestero praunučadi i dvoje šukundunučadi.

– Nisu svi mogli doć ali su svi u srcu – iskrena je. Sretna je kaže pa ju pitam kada je u životu najsretnija bila.

– Kad sam svu svoju dicu zajedno pokrivala! –spremno odgovara –mala dica su mala briga, a velika dica su velika briga! S dicom triba strpljivo, to ja uvik svojim nevistam kazivam! Svi imamo drukčiju narav pa se uvik mora nešto prigluvit, prislipit ali i oprostit! Sloga je najvažnija – mudra je naša brišnička.

Ostavila sam ih da slave, vesele se jer uistinu imaju i čemu. Naša Anđa zaslužuje toliku radost jer je toliko ljubavi, strpljenja i mudrosti ostavila svom potomstvu i prijateljima i toliko nam puno još uvijek daje. Neka joj je sretan i blagoslovljen rođendan!

Ivana Ćurić/ Tomislavcity