Foto:klix.ba

Na 5. izvanrednoj sjednica Županijskog stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije donesene su četiri nove zapovijedi koje su usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) na području Hercegbosanske županije. U prvoj točki stoji:

  1. Zabranjuje se ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije.

Zabrana se ne odnosi na:
– vozila za dostavu hrane, robe, materijala kao i tranzit tih vozila kroz Hercegbosansku županiju, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene djelatnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini u službene svrhe. Zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije da uspostavi punktove na svim ulazima u Hercegbosansku županiju. Zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od utorka, 24.03.2020. godine u 6,00 sati.

Upravo na ovu točku burno su reagirali federalni premijer Fadil Novalić i ministar sigurnosti BiH Frahrudin Radončić. Oba su najavila podizanje kaznene prijave protiv predsjednika Vlade HB županije Ivana Jozića. Za nas koji živimo u ovoj županiji ovakve prijetnje zapravo su smiješne i zabrinjavajuće s obzirom da se čini da više razine vlasti pojma nemaju kakva je situacija u ovoj županiji i kakva joj opasnost prijeti u slučaju širenja korona virusa s obzirom na trenutno, slobodno se može reći, bezvlašće i nespremnosti zdravstvenog sustava za slučaj pojave velikog broja oboljelih.

Federalni premijer dodao je i kako će ujutro ovu “takozvanu naredbu” proslijediti tužiteljstvu na procesuiranju.

Na svome Instagram profilu ministar sigurnosti Fahrudin Radončić objavio je sljedeći tekst:

Pobijedit ćemo i pandemiju i separatizam

“Dok se mi borimo sa koronavirusom, neki maštaju o paradržavnim projektima. Danas je stigao Zahtjev zapovjednika Kriznog stožera “Hercegbosanske županije” i, vjerovali ili ne, Zapovjedi kojom se “zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije”. Ne samo da ovaj Zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta.

Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni.”

Tomislavcity