Ima li mladi obrazovani čovjek perspektivu u zemlji gdje se dodjeljuju plakete prvima koji su oboljeli od korone i gdje šef obavještajne službe proglasi svoju ekspresno stečenu fakultetsku diplomu državnom tajnom?

Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e zaprimilia je proteklih dana novi akt Tužiteljstva BiH koji potpisuje tužitelj Oleg Čavka, u kojem se traži da se ovoj instituciji hitno, bez odgađanja, dostavi diploma direktora OSA-e, koju je ovaj proglasio državnom tajnom.

Tužiteljstvo BiH uputilo je novi zahtjev prema komisji u kojem ih informira da je potrebno odmah, tj. hitno Tužiteljstvu dostaviti diplome direktora Osmana Mehmedagića Osmice i kompletan akt koji je dostavio direktor OSA-e.

Tužilaštvo je, također, informiralo Komisiju da, po članu 5. Zakona o zaštiti tajnih podataka, imaju pristup tajnim podacima svih stupnjeva bez sigurnosne provjere, odnosno izdavanja dozvole za pristup tajnim podacima.

Tužiteljstvo je navelo da tražene podatke zahtijeva zbog potreba istrage i da ne postoji nijedan zakon koji zabranjuje tužiteljima da imaju uvid u dokumentaciju.

Ranije je Komisija poslala Tužiteljstvu BiH dopis u kojem ga je obavijestila da je Mehmedagić dostavio diplomu Američkog univerziteta u Sarajevu i diplomu stupnjevanja Pravnog fakulteta, ali da ih je proglasio tajnim dokumentima!

Diploma nije i ne može se tretirati tajnom, jasno je to svakom poznavatelju osnovnih pravnih normi, ma koliko Osman Mehmedagić tvrdio suprotno.

Diploma je javni dokument, u Zakonu o OSA-i fakultetska diploma je obavezan uvjet. Ukoliko je tajni dokument, kako će ga vidjeti predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji bi trebao predložiti direktora OSA-e!?

Proglašavanjem diplome tajnim dokumentom Mehmedagić je dao i krunski dokaz za najozbiljniju sumnju u vjerodostojnost posljednje u nizu od više sumnjivih “diploma” koje je imao i na osnovu kojih je obavljao vrlo značajnu funkciju, od koje ovisi sigurnost građana BiH.

Podsjećamo, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka oglasio je ništavom Diplomu broj 0419 od 21. rujna 2007. godine Fakulteta za poslovne studije, izdanu na ime Osman (Meho) Mehmedagić, a na osnovu koje je imenovan na čelo OSA-e.

Slobodna Bosna