Zastupnicima Skupštine Hercegbosanske županije, općinskim vijećnicima u Tomislavgradu, političarima svih stranaka, medijima, svima koje zanima rad ove ustanove, priopćenje za javnost uputio je Centar “Nova nada” u Kovačima:

Poštovani!

Kako se više puta u kontekstu različitih rasprava u Općinskom vijeću Tomislavgrad, kao i  nedavno na sjednici Skupštine Hercegbosanske županije, spominjao Centar „NOVA NADA“, Kovači – Tomislavgrad, izražavamo opće suglasje da izabrani vijećnici i zastupnici imaju pravo i obvezu raspravljati o svim temama, donositi odluke i zaključke u skladu svojih  mjerodavnosti i biti odgovorni za provedbu donesenih odluka.

Kada se pojedinačno spominju neke ustanove, kao nedavno naša Škola za djecu s poteškoćama, onda je najmanje što očekujemo od svih poznavanje posebnosti škola ovoga karaktera i sadržaja, ne samo ovdje kod nas u Tomislavgradu, već bilo gdje u BiH, Hrvatskoj i svijetu. Zbog specifičnih zdravstvenih, razvojnih i socijalnih potreba učenika s poteškoćama, odgoj, obrazovanje i rehabilitacija temelje se i na posebnosti razvojnih potreba, primjeni individualizacije, interdisciplinarnoga i timskoga pristupa. Program je usmjeren na svakoga pojedinog učenika, njegove sposobnosti, potrebe i interese. Težimo kvaliteti pa se u Centru provodi i obrnuta inkluzija. U Centru „NOVA NADA“ ima 18-ero redovnih učenika koji svakodnevno dolaze na nastavu. Uz njih je još 35-ero djece različite dobi s područja cijele Hercegbosanske županije koji povremeno – uz preporuku mjerodavnih tijela, dolazi na različite stručne postupke. Djelatnici su stručni, sposobni i mladi.

Pitanje: Tko je “kriv” što je na poslu gotovo istovremeno trebalo zamijeniti šest naših trudnih djelatnica?
Je li trebalo zatvoriti Centar i ostaviti djecu kod kuće?

Uvjereni smo da je naša Škola zadnja ustanova u Županiji o kojoj bi se trebalo razgovarati, ponekad i politizirati u kontekstu rada i organiziranosti, angažiranosti i transparentnosti. Zato pozivamo sve koji žele o nama razgovarati da barem jedan dan, kao volonteri ili gosti, provedu s nama, budu dio naše Škole, upoznaju naše učenike, njihovu ljepotu u njihovoj ljudskoj posebnosti; neka budu bar na jednome satu nastave i uvjere se koliko znanja, ljubavi i pažnje svi naši djelatnici daju našoj djeci, svejedno uče li ih, vježbaju li s njima, hrane li ih, presvlače li ih, ili ih vode u toalet.

Djeca s poteškoćama su svojim roditeljima i djelatnicima naše Škole (tako bi trebalo biti svima) kao najljepši vrt u kojem rastu posebni i predivni cvjetovi najljepših ukrasa i koji se paze, čuvaju i njeguju, prije svega ljubavlju njihovih roditelja, ljubavlju djelatnika i ljubavlju svih drugih ljudi koji za njih imaju razumijevanja.

Za razliku od nekih koji svoj radni dan mjere samo stotinama i tisućama zarađenoga novca, (ne za opću zajednicu, već samo za sebe), nagrada našim djelatnicima osim skromnih plaća je: jedan osmijeh i sreća djeteta, jedan njegov važan korak u bilo čemu i sreća roditelja zbog toga koraka. Ako pak naučimo dijete samostalnome odlasku u toalet, onda veličina takve sreće roditelja i djelatnika postaje nemjerljiva.

I na kraju, hvala svim ljudima koji su pomogli da se napravi ovakav Centar u našem Tomislavgradu, hvala Bogu i njegovom daru na ovoj djeci i ljubavi koju nam ona pružaju, ljubavi od koje se uči i koja obvezuje.

Još jednom pozivamo sve, pogotovo one koji žele raspravljati o nama: Dođite u Centar „NOVA NADA“ budite naš gost ili volonter, dat ćemo vam sve informacije koje želite i sigurni smo da ćete poslije toga o nama govoriti riječima razumijevanja i ljubavi, umjesto politikantstva i dodvoravanja. To je zadnje što ovakvoj ustanovi treba.

Svima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs i uskrsne blagdane!

S poštovanjem!

Ravnateljica Centra