Livanjski gradonačelnik Luka Čelan sastao se u utorak s izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Češke Republike u Bosni i Hercegovini Jakubom Skalnikom kako bi razgovarali o budućim projektima u gradu, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

Ovom prilikom istaknuta je dugogodišnja uspješna suradnja Grada Livna i Veleposlanstva Republike Češke, a gradonačelnik Čelan predstavio je veleposlaniku aktivnosti Grada i zahvalio mu na dosadašnjoj uspješnoj suradnji te izrazio nadu u njegovu nastavak.

“Proveli smo nekoliko projekata s Češkom razvojnom agencijom posljednjih godina. Konkretno smo razgovarali o provedbi autohtonog projekta proizvodnje livanjskog sira, koji provodimo u suradnji s Udrugom proizvođača livonskih sirarki Cincar. Izgradnja grilla i skladišta sira je u tijeku. Česi su osigurali sredstva, a Grad Livno je za to namijenilo prostorije “, rekao je livanjski gradonačelnik.

Također je razgovarao o vrlo važnom projektu za Grad Livno, a to je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

“Podnijeli smo zahtjev Češkoj razvojnoj agenciji za ovaj projekt i nadamo se pozitivnom ishodu”, rekao je gradonačelnik napominjući da je na sastanku razgovarano i o izgradnji postrojenja za sortiranje.

„Kao što je poznato, nedavno je otvoreno regionalno odlagalište, projekt koji provodi Grad Livno zajedno s Općinom Glamoč i Bosansko Grahovo i u okviru kojeg je predviđen sortirani pogon“, dodao je Čelan.

Veleposlanik Skalnik istaknuo je Livno kao pozitivan primjer dobre suradnje i osvrnuo se na nedavni studijski posjet gradonačelnika Livna Češkoj, gdje je boravio s kolegama iz tri druge općine u Bosni i Hercegovini.

“Prije nekoliko godina Češka razvojna agencija započela je suradnju s Gradom Livno na realizaciji projekta financiranja centralnog grijanja u osnovnoj školi. Vjerujem da trenutno postoji niz mogućnosti za daljnju suradnju češke vlade i grada Livna”, rekao je veleposlanik Skalnik.

Tijekom posjete, veleposlanik i gradonačelnik obišli su nekoliko gore spomenutih projekata.