Predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik razgovarali su u Mostaru o formiranju vlasti u BiH. Čović je naglasio da vlast na razini BiH može biti formirana u razdoblju od jednog do dva tjedna, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Čović je rekao da nema razloga da uspostava vlasti na razini BiH ne ide jačim intenzitetom te da taj proces treba završiti kroz jedan do najdalje dva tjedna. Napomenuo je također da su europski put BiH te kandidatski status za članstvom u Europskoj uniji prioritet za BiH.

“Informirao sam gospodina Dodika da sam se ovih dana sastao s gospodinom Radončićem, i da u iduću srijedu imamo sastanak sa SDA u Sarajevu kako bismo što prije zaključili ovaj proces uspostave Vijeća ministara”, rekao je Čović.

Predsjednik SNSD-a napomenuo je da se politička reprezentacija Srba i Hrvata već odavno zna, a predvode je HDZ BiH i SNSD. Dodik napominje da zajedno s Čovićem konsolidiranje bošnjačke političke scene.

“Potrebno se periodično sastajati kako bismo koordinirano reagirali na izazove, a osnovni izazov je formiranje vlasti na razini BiH”, poručio je Dodik.

Dodik je uputio apel predstavnicima bošnjačkih stranaka u kojem od njih traži da srede situaciju u svojim redovima.

„Sredite svoju situaciju i dođite da se kao politički predstavnici naroda dogovorimo u skladu sa Ustavom“, rekao je Dodik.

Čović je ponovno napomenuo da je suglasnost sve tri strane u BiH nužna.

„Za svaki dogovor nam je potrebna suglasnost sve tri strane. Nema nikakvog nametanja mišljenja”, kazao je Čović te dodao da je SBB poželjan partner u vlasti, ali da treba pričekati dogovore unutar bošnjačkih stranaka.

Sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SNSD-a održan je dan nakon što su održani sjednice glavnog odbora SDA i SDP-a.

Podsjećamo SDA je izašla sa zaključcima u kojima odbacuju Deklaraciju HNS-a, iznose optužbe za novoizabranu glavnu Tužiteljicu Tužiteljstva BiH Gordanu Tadić te nastavljaju kampanju osporavanja imena Republike Srpske.

Glavi odbor SDP-a, s druge strane, odlučio je ne ulaziti u vlast sa SDA.

hms.ba