Na području općine Kupres postoje četiri rimokatoličke župe i to: Rastičevo, Suho Polje, Kupres i Otinovci. Statistika nam govori da se prosječno svake godine na području navedenih župa ukopa 30-tak Kuprešaka (onih koji stalno žive na visoravni i i onih koji se iz susjednih država dovezu i ukopaju na Kupreškoj visoravni).

Ova, 2020. godina je zanimljiva po pitanju ukopanih na Kupreškoj visoravni i do sada se nikada nije dogodilo nešto slično. Prvi pokop na području navedenih župa bio je 1.5.2020. godine kada je ukopan oboljeli hrvatski branitelj Zdravko iz župe Suho Polje.

Danas, kada je Covid 19 okupirao našu svakodnevnicu, kada se iz dana u dan govori o tisućama umrlih, milijunima zaraženih, policijskim satima, karantenama, samoizolacijama, izbjegavanju socijalnih kontakata i slično, čovjek se zapita kakvo je to mjesto Kupres pa u njemu nema „pozitivnih“ na sveprisutni pandemijski virus, ali i da nitko (od rimokatolika) nije umro zbog bolesti, starosti, prometnih nezgoda „srčanog ili moždanog“…) tijekom prvih 120 dana 2020. godine. Zanimljivo i vrijedno je to u ovom vremenu pribilježiti i zapamtiti, zar ne?

A ljudi još uvijek žive, Bogu hvala, na ovoj surovoj i lijepoj planinskoj visoravni.

Marko Mršo/Tomislavcity