Članovi mobilnih timova Crvenog križa tokom listopada pružili su 2.387 usluga prve pomoći i psihosocijalne podrške u okviru humanitarnog zbrinjavanja migranata u tranzitu i tražitelja azila.

Struktura Crvenog križa u Bosni i Hercegovini, svakodnevno teži poboljšanju uvjeta, naročito za osobe kojima je neophodna i zdravstvena pomoć.

Uz podršku partnera, a posebno Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao i Danskog vijeća za izbjeglice, koje se financira iz ECHO sredstava, mobilni timovi i ekipe prve pomoći djeluju na području Unsko-sanske, Tuzlanske, Hercegovačko-neretvanske županije, kao i na području Zvornika i Bijeljine.

“Naši timovi svakodnevno pružaju pomoć migrantima i tražiteljima azila, koji najčešće imaju rane, grčeve, bolove u mišićima, kao i scabies. Tokom listopada imali smo 424 intervencije prve pomoći i pružili smo 1.963 usluga psihosocijalne podrške. Ekipa u Ključu pronašla je i jednog migranta bez svijesti, a brzom reakcijom te suradnjom s lokalnom zdravstvenom ustanovom osobi je spašen život i zadržana je na liječenju” – naglasio je koordinator zdravstvenih aktivnosti mobilnih timova u Crvenom križu Jasmin Nikšić.

Rad mobilnih timova izuzetno je važan, posebno jer se podrška pruža onima koji se nalaze izvan kampova, na ulicama, u parkovima i na putevima.

Osim usluga pružanja prve i psihosocijalne pomoći, Crveni križ pruža podršku u osiguranju smještaja, hrane, odjeće, higijenskih uvjeta te aktivnosti fokusiranih na obnavljanje obiteljskih veza, priopćeno je iz Crvenog križa.

(Fena)