DAMIR CAR rođen je 9. travnja. 1973 god. u Žažini kod Siska. Poginuo je 19. ožujka. 1992. u Crvenicama. Pokopan na mjesnom groblju u Žažini.

Početkom godine 1992. nad našom tada Hrvatskom zajednicom Herceg Bosnom nadvijali su se sumorni oblaci rata. Pametni ljudi su već tada znali da će agresorske snage koje su teškom mukom zaustavljene u Hrvatskoj okrenuti svoj ratni stroj prema Hrvatima u Herceg Bosni. Zbog toga mnogi ratnici s velikim ratnim iskustvom dragovoljno dolaze iz Republike Hrvatske u HB pomoći ovdašnjim Hrvatima u organiziranju obrane. Među njima i među prvima je bio pokojni Damir Car iz Žažine. Tako mlad, nije imao ni punih devetnaest godina, ali s ogromnim iskustvom ratnika, u crveničkoj bazi drži obuku tadašnjim duvanjskim dragovoljcima. Zbog nedostatka vremena i ubrzanog tempa obuke događa se fatalna nezgoda u kojoj je Damir Car poginuo samo petnaestak dana prije početka frontalnog sukoba s agresorskim snagama. Time je vitez Damir postao jedna od prvih žrtava HVO-a.

Nažalost, u njegovom kraju dogodio strašan potres, s epicentrom samo nekoliko kilometara od njegove rodne Žažine. Zbog toga molimo sve Crveničke i sve Crveničane da u ovim teškim danima pomognemo novčano njegovoj obitelji. I time im vratimo barem mali dio duga zbog žrtve koju je ta obitelj podnijela za opstojnost Hrvata u Herceg Bosni.

Koliko god im bude drago zbog financijske pomoći od nas Crveničana sigurno će im biti puno draža spoznaja da njihov sin i brat nije zaboravljen. Znamo da su se neki od vas već angažirali za pomoć potresom ugroženih područja.

Mi vas molimo da se uključite i u ovu našu Crveničku zajedničku akciju. Tako da za Damirovu obitelj prikupimo što više novčanih sredstava koje će im Blago Gudelj Žukića osobno uručiti.

Svi vi koji ste voljni pomoći molimo da se obratite Josipu Radošu Boćinom. Crveničani koji žive u Zagrebu neka se jave Manji Dodigu, Crveničani u Njemačkoj neka se jave Ivanu Milošu Paškića. Crveničani u Švicarskoj, Ivanu Radošu Peranovića, a Crveničani u Austriji, Hrvoju Gudelju Ambranovića, navodi portal crvenice.com.

Broj za uplate: IBAN : CH85 0900 0000 6188 2932 2

Pjesma koja se nalazi na spomeniku Damiru Caru u Crvenicama:

Hrvatska zemljo
sve sam ti dao
sa ovog kamena gdje sam stao
sa polja duvanjskoga
gledam te
od mora do Save
od rodnog Siska do Vukovara
vječnu.

Crvenice.com