Bosna i Hercegovina danas obilježava 27. godišnjicu referenduma o neovisnosti, kada je većina građana glasala za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda BiH.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 građana BiH, odnosno 63,6 posto birača koji su odgovorili na pitanje: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Među građanima koji su izašli na referendum, njih 99,7 posto je glasalo za neovisnost, dok se 0,3 posto izjasnilo protiv te odluke.

Bosna i Hercegovina je proglasila neovisnost 1. ožujka 1992. godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6. ožujka u Parlamentu BiH.

Većina Srba iz RS vjeruje da je referendum za neovisnost bio nelegalan, a Srpska demokratska stranka (SDS) je tada zagovarala bojkot referenduma.

Ishod referenduma bio je i neposredan povod za postavljanje prvih barikada i kontrolnih punktova u  bosanskohercegovačkim gradovima, što je bio uvod u rat u BiH.

Zemlje članice Europske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. travnja 1992. godine. Sjedinjene Američke Države su to učinile dan kasnije.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Parlament je 28. veljače 1995. godine donio odluku da se 1. ožujak  slavi kao Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Zakon o 1. ožujku donijela Skupština RBiH, 28. veljače 1995. No, na temelju ovog akta, danas se Dan neovisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj radni dan.

BHRT