Danas je Silvestrovo ili kako češće kažemo – Stara godina. Obilježavamo tako posljednji dan u 2018. godini i zadnji dan prosinca.

Pripreme su u tijeku za veseli doček Nove godine. Naši sumještani će i ovu godinu uglavnom dočekati u krugu svojih obitelji i prijatelja. Neki će Staru godinu ispratiti u ovdašnjim ugostiteljskim objektima ili pak na otvorenome gdje se organiziraju veliki koncerti i vatrometi pa će tako poći do Blidinja, Mostara, Splita, Dubrovnika…

Valja istaknuti i da će neki večeras poći do naše spomen-bazilike u kojoj će biti upriličen molitveni doček Nove godine uz Klanjanje Isusu u Presvetome oltarskom sakramentu koje započinje u 23 sata. Nakon Klanjanja bit će slavljena sveta misa zahvalnica s kojom će se ući u Novu 2019. godinu.

Zbog velikih gužvi u prometu, danas i noćas preporučuje se dodatni oprez u vožnji. Policijski djelatnici su već ranije upozorili vozače da ne sjedaju za volan pod utjecajem alkohola te da se izbjegava uporaba pirotehničkih sredstava, osobito ako su u pitanju mladi i djeca.

U nadi da će zadnji sati Stare godine proteći u najboljem redu, a nova 2019. godina donijeti obilje blagoslova, neka vas sve prati zagovor svetoga Silvestra. Na dobro vam došlo Mlado lito!

O današnjem svecu:

Silvestrovo je dobilo naziv po papi svetom Silvestru I., čiji se spomendan obilježava danas, a koji je bio papa od 31. siječnja 314. do 31. prosinca 335.

Današnji svetac mnogo toga je vidio i proživio jer je živio u dva posve različita razdoblja kršćanstva. Razdoblju progona i ubijanja i razdoblju Milanskog edikta kojim kršćanstvo zadobiva slobodu. Godinu dana nakon Milanskog edikta tj. 314. izabran je Silvestar za papu kao 34. nasljednik sv. Petra. Svi njegovi prethodnici na papinskoj stolici bili su mučenici, iako svaki ne umire izravno od pretrpljenih muka. Kad je Crkva izašla iz katakomba, započela je s gradnjom svojih bazilika i hramova, veličanstvenih prostorija za bogoslužje. No, još važnije od toga bila je nutarnja izgradnja na koju se sveti papa Silvestar dao čitavim srcem. Za njegova pontifikata održan je i prvi opći sabor u Niceji god. 325. koji je osudio arijevsko krivovjerje. Pun zasluga za Crkvu umro je sveti papa Silvestar 31. prosinca godine 335.

Legenda kaže da je Silvestar izliječio cara Konstantina (koji je sjedište Rimskog Carstva preselio u Konstantinopol, današnji Istanbul) od gube. Zbog tog ga je čina Crkva proglasila zaštitnikom gubavaca.

Tomislavcity/KTA