Danas prestaje podrška za Windows 7, operativni sustav izdan prije nešto više od deset godina, a u Microsoftu korisnicima savjetuju da prijeđu na “desetku”.

– Kada je sustav Windows 7 izdan, 22. listopada 2009., Microsoft se za njega obvezao pružati 10 godina podrške za proizvod. Ovo razdoblje od 10 godina je isteklo, Microsoft je prestao pružati podršku za Windows 7 da bi mogao usredotočiti svoja sredstva na podržavanje novijih tehnologija i kvalitetnih novih iskustava. Datum završetka podrške za Windows 7 je 14. siječnja 2020. Tehnička podrška i ažuriranja softvera s usluge Windows Update koja doprinose zaštiti vašeg PC-ja više nisu dostupna za taj proizvod. Microsoft vam svakako preporučuje da prijeđete na Windows 10 da ne biste došli u situaciju da vam je potreban servis ili podrška, a da nisu dostupni – objavljeno je na stranicama Microsofta.

Objašnjava se kako nakon današnjeg dana računala s Windowsom 7 više neće primati sigurnosna ažuriranja, a za pružanje tehničke podrške više nije dostupna korisnička služba tvrtke Microsoft. Povezane usluge za Windows 7 također će se ukinuti tijekom vremena prenosi Večernji list.

– Ako nastavite upotrebljavati Windows 7 nakon završetka podrške, vaš će PC i dalje raditi, ali će biti izloženiji sigurnosnim rizicima i virusima. Računalo će se i dalje pokretati i funkcionirati, ali od tvrtke Microsoft više nećete primati softverska ažuriranja, uključujući sigurnosna ažuriranja – navodi Microsoft. Microsoft Security Essentials (MSE) nastavit će primati ažuriranja definicija nakon 14. siječnja 2020., ali više se ne ažurira platforma MSE.