Svečanom sjednicom u 10 sati danas će se konstituirati 10. saziv Hrvatskog sabora. Konstituiran će biti izborom svog predsjednika, a to će po drugi put biti Gordan Jandroković koji Sabor vodi od svibnja 2017. godine. Jučer su dogovoreni kandidati za potpredsjednike Sabora, kao i kandidati za čelna mjesta saborskih Odbora te drugih radnih tijela Sabora.

– Dogovoreni kandidati za potpredsjednike Sabora

Gordan Jandroković će biti predsjednik Sabora, kandidati za potpredsjednike iz kvote vladajućih su Ante Sanader, Željko Reiner i Furio Radin, iz Domovinskog pokreta to je Miroslav Škoro, dok se će iz Restart koalicije to biti Rajko Ostojić.

U sabornici će se smjestiti većina zastupnika. Dio će ih biti na galerijama, a manji dio u salonu koji tek vrata dijele od sabornice, pa će tako svi zastupnici imati mogućnost vidjeti stol predsjedavajućeg i predsjednika Sabora. Glasovanje će se provoditi elektroničkim putem i podizanjem ruke u skladu s Poslovnikom Hrvatskoga sabora.

Kao predsjednik prošlog saziva, Jandroković će voditi sjednicu do izbora novog predsjednika, odnosno do svog ponovnog izbora, jer tako nalaže Poslovnik. Umjesto oproštajnog govora starog i inauguracijskog govora novog predsjednika, zastupnici će slušati samo jedan odnosno ‘dva u jedan’ Jandrokovićev govor. Nakon što izabere predsjednika, Sabor će izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje će održati sjednicu pa ga izvijestiti o provedenim izborima, odnosno izabranim zastupnicima i njihovim zamjenama. Zastupnici će potom prisegnuti.

– Jandroković: Ponosan sam što imam čast drugi puta biti predsjednik Sabora

Po prvi put na konstituirajućoj sjednici Sabora neće biti i predsjednik Republike. Pozvani su bili samo predsjednici Republike i Vlade, Zoran Milanović i Andrej Plenković, te predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Miroslav Šeparović i Đuro Sessa, koji je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. Nakon kritika zbog nedolaska Milanović je svoju odluku objasnio ulogom i položajem Sabora.

– Reakcije na Milanovićevu “pusu hejterima”

Svi zastupnici, od kojih je stotinjak novih, već na ulasku u saborsku zgradu morat će se pridržavati mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Na raspolaganju će im biti maske za lice i dezinfekcijsko sredstvo. Radi lakšeg snalaženja, po dolasku u Sabor dobit će Ustav, saborski Poslovnik i Vodič za zastupnike.

Na temelju rezultata parlamentarnih izbora 5. srpnja, od 151 zastupnika u 10. saborskom sazivu HDZ ih ima 66, stranke okupljene u Restart koaliciji 41, Domovinski pokret 16, Most nezavisnih lista osam, koalicija Možemo! ima sedam zastupnika, koalicija okupljena oko Stranke s imenom i prezimenom tri, a po jednog HNS i Reformisti. Nacionalne manjine imaju osam zastupnika.

hrt.hr