U subotu u Hrvatskom Domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru održava 8 zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, krovnog predstavničkog tijela Hrvata u BiH. Na zasjedanju, koje počinje u 11 sati,  će sudjelovati preko 600 izaslanika iz 14 stranaka, piše Hrvatski Medijski Servis. U HNS ulaze svi zastupnici izabrani na listopadskim općim izborima koji će se pridružiti svim izabranim hrvatskim vjećnicima u općinskim vijećima s lokalnih izbora 2016. godine.

Zasjedanje HNS-a održava se u atmosferi političke obespravljenosti Hrvata u BiH koje je uzrokovano trećim izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog Člana Predsjedništva BiH. Hrvatski Narodni sabor je krovno političko tijelo koje definira strateška nacionalna pitanja i nacionalnu politiku, koja se obličava u Deklaraciju HNS BiH.

HNS BiH osnovan u Novom Travniku 2000.

Hrvatski narodni sabor BiH uspostavljen u Novom Travniku u listopadu 2000. godine kao odgovor na udar na konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH što je uzrokovano zloglasnim Barryjevim amandmanima, i formiranjem izvršne vlasti u FBiH tzv. Alijanse za promjene, bez legitimnih predstavnika Hrvata. Tada je HNS usvojio obvezujući dokument o načinima i principima djelovanja svih hrvatskih zastupnika na svim razinama vlasti u BiH. Tada usvojenom Deklaracijom svi izabrani predstavnici hrvatskog naroda u BiH obvezali su se da će djelovati u cilju ostvarivanja pune institucionalne jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Rad HNS-a obnovljen je u ožujku 2011. godine kao odgovor na ponovno izbacivanje legitimno izabranih predstavnika Hrvata iz vlasti FBiH kroz tzv. Platformu. Od tada HNS egzistira u kontinuitetu i vremenom je postao najjača instanca kreiranja hrvatske nacionalne politike u BiH što uvažavaju svi relevantni međunarodni faktori koji Bosnu i Hercegovinu imaju u svojoj sferi interesa i djelovanja.

Glavna tijela HNS BiH

HNS svoje političko djelovanje generira i ostvaruje kroz dva glavna radna tijela; to su Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a BiH. Hrvatski Narodni Sabor zasjeda jednom u dvije godine, nakon općih i nakon lokalnih izbora kada u njegov sastav uzlaze svi novoizabrani zastupnici kako sa županijskih, entitetske i državne razine, tako i svi hrvatski vijećnici u općinskim i gradskim vijećima.

Tko su sabornici ?

U subotu će preko 600 izaslanika iz 14 hrvatskih političkih stranaka raspravljati o prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u BiH kao ključnog dokumenta koji će odrediti smjernice djelovanja svih legitimnih hrvatskih političkih predstavnika u BiH.

Što sadrži prijedlog Deklaracije HNS BiH?

Prijedlog nove obvezujuće Deklaracije podijeljen je u nekoliko točaka, a u njoj se govori o svim društveno-političkim segmentima za koje se smatra da su od vitalnog nacionalnog interesa Hrvata u BiH. Govori se o europeizaciji daytonskog Ustava, novoj teritorijalnoj reorganizaciji BiH, provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, Izbornom zakonu bih, položaju Hrvata u BiH. U Deklaraciji će se, također, naći i dio o položaju Hrvatskog vijeća obrane i društvenom statusu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Sabornici će raspravljati i o odnosima unutar HNS-a, a cilj je da izabrana tijela HNS-a pokazuju legitimitet svih izabranih dužnosnika krovne političke organizacije Hrvata u BiH.

Očekuje se da će uz usvajanja Deklaracije HNS biti izabrano i novo Predsjedništvo HNS BiH , koje će uz ostale, činiti predsjednici stranaka, članica HNS BiH, a za predsjednika bi trebao biti ponovo izabran Dragan Čović, lider najjače političke stranke Hrvata u BiH -HDZ BiH.

/ B. Galić/HMS/