Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine je prvobitno nametnuta političkim putem 4. veljače 1998. godine i nema nikakvo kulturno-povijesno utemeljenje, da bi je 2001. usvojio Parlament BiH. Zamijenila je staru zastavu koja je ‘bila korištena’ od nezavisnosti do tada.

Pitanje zastave Bosne i Hercegovine nije rješavano Pariškim mirovnim ugovorom ni Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. Dugo vremena su politički predstavnici konstitutivnih naroda iznosili radikalno različite prijedoge zajedničke zastave, oko kojih se nisu mogli dogovoriti. Bilo je prijedloga za zastavu sa podijeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu sa dva različita lica.

Početkom 1998. godine, visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp odbacio je sve autohtone i izašao sa nekoliko neutralnih prijedloga, oko kojih zastupnici Parlamentarne skupštine ponovno nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu, uz uzdržavanje svih poslanika SDS i HDZ. 3. veljače 1998. godine Vestendorp je onda sam donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu.

abcportal.info