Vlada koalicijske vlade koju čine kršćanski demokrati Angele Merkel (CDU) i socijaldemokrati lijevog centra (SPD) dogovorili su se u srijedu da će sljedeće godine povećati doplatak za djecu (Kindergeld) za 15 eura mjesečno, prenosi Fenix magazin.

Ta odluka dio je Zakona o pružanju pomoći u obitelji (Familienentlastungsgesetz) koji ima za cilj skinuti financijski teret obiteljima srednje i niže klase.

Dječji doplatak trebao bi se povećati na 219 eura mjesečno od 1. siječnja 2021. za prvo i drugo dijete, na 225 eura mjesečno za treće dijete i na 250 eura za četvrto dijete i nadalje.

Prema prijedlogu zakona, obitelji će također dobiti poreznu olakšicu, tzv. Kinderfreibetrag koji se treba povećati za više od 500 eura odnosno do 8.388 eura.

To bi bilo oko 12 milijardi eura godišnje, rekao je ministar financija Olaf Scholz iz SPD-a.

“To je dobra vijest za sve obitelji i djecu u Njemačkoj”, rekao je.

Planirani bonus u iznosu od 300 eura po djetetu trebao bi se isplatiti u dvije rate po 150 eura, u rujnu ove godine i listopadu. To će biti isplaćeno roditeljima zajedno s dječjim doplatkom (Kindergeld).

Porast za porezne obveznike

U međuvremenu, svi porezni obveznici u Njemačkoj dobit će poticaj. Osnovni porez bez poreza bit će povećan s 9.408 eura na 9.696 eura od sljedeće godine.

U međuvremenu će se granica, gdje iznosi najviša stopa poreza od 42 posto, povećati s 57.052 eura na godišnji prihod od 57.919 eura. Daljnje povećanje limita dohotka planirano je za 2022. godinu.

Međutim, sve promjene koje dogovori kabinet moraju i dalje odobriti Bundestag i Bundesrat prije nego što mogu stupiti na snagu.

Fenix-magazin/IM