Image: 0186919378, License: Rights managed, 2394990 03/11/2014 Milorad Dodik, President of the Republika Srpska entity of Bosnia and Herzegovina, during the 14th awards ceremony of the International Public Foundation for the Unity of Orthodox Christian Nations. The 2013 award "For outstanding efforts to strengthen the unity of Orthodox peoples and for the approval and promotion of Christian values in society" was given in the name of former Patriarch Alexei II., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Ria Novosti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH dužan ocijeniti je li odluka Središnjeg izbornog povjerenstva /SIP/ o prolongiranju lokalnih izbora donesena u skladu s Ustavom i zakonu, navodeći da zakon jasno kaže da se izbori mogu prolongirati do 30 dana i da to nikako ne može biti 40.

Dodik je konstatirao da je ta odluka SIP-a nezakonita, te da je čuo da će se Ustavni sud proglasiti nenadležnim prilikom odlučivanja o apelaciji koju je u vezi s prolongiranjem izbora podnio SNSD.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da Ustavni sud ima svoju ulogu i da ta institucija postoji u Ustavu BiH, ali da su često zloupotrebljavali svoju nadležnost.

“Nigdje u svijetu nema Ustavnog suda kakav je ovaj u BiH koji je surogat i monstrum. O ustavnosti i zakonitosti neke odluke sasvim je legitimno da se zatraži mišljenje Ustavnog suda”, rekao je Dodik za Televiziju “Al jazeera”, dodavši da se u Ustavnom sudu obično proglase nenadležnim u stvarima o kojima treba da odlučuju.

On je ocijenio da je to “monstrum institucija koja će doći glave cijeloj BiH”.

Na pitanje predstavljaju li njegove izjave o Ustavnom sudu pritisak na pravosuđe, Dodik je odgovorio da oni vrše pritisak na narod jer krše Ustav i zakone.

Upitan je li se u Predsjedništvu kao instituciji nadležnoj za vanjsku politiku mogu dogovoriti o pitanjima iz te oblasti, Dodik je rekao da je on srpski član Predsjedništva iz Republike Srpske i da predstavlja bazične stavove Srpske.

“Republika Srpska je fokusirana na funkcioniranje Predsjedništva u skladu s Ustavom. Predsjedništvo ne funkcionira u skladu s Ustavom jer su mu putem zakona razgrađena i minimizirana ustavna ovlaštenja do nivoa ‘engleske kraljice’ da se pojavljuje jednom do dva puta u političkom životu”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je sve mimo Ustava preneseno na neke druge institucije, te da je odlukama visokog predstavnika i onima koje je donosila Parlamentarna skupština BiH razgrađena uloga Predsjedništva. “Od svih poslova koje sam radio ovo mi je najdosadniji”, rekao je Dodik i dodao da veleposlanstva i veleposlanici nekih zemalja u BiH imaju veću snagu od Predsjedništva BiH. Govoreći o europskom putu BiH, Dodik je naveo da europske integracije nisu sporne i da one ostaju, ali da se Predsjedništvo i u toj oblasti pokazalo neefikasno. “Sada smo dobili daleko teže uvjete. Imamo 14 uvjeta i neki od njih koče BiH na putu k EU”, konstatirao je Dodik.

Dodik je poručio da nije protiv BiH, ali da ona mimo Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava ne može da živi. “To se pokazuje sve ovo vrijeme. Moramo da nađemo realan odnos u kome ćemo svi sve uvažavati i pokušati nešto da uradimo”, rekao je Dodik i dodao da su, ukoliko toga ne bude, moguće različite varijante – i da “Bosna preživi, ali i ona da ne preživi”.

“BiH je moguća kao zemlja tri konstitutivna naroda, a ako inzistiramo na priči o građanskoj BiH to je podvala i to je nemoguće”, naglasio je Dodik. Na pitanje hoće li će se povući s funkcije lidera SNSD-a na kojoj je 18 godina i da li će tu funkciju nekome prepustiti, Dodik je rekao da će biti predsjednik stranke sve dok ga budu birali njeni članovi.

“Mislim da sam u najboljim godinama za politiku bez obzira što sam nekima dosadio”, rekao je Dodik i poručio da njegove najbolje političke godine tek dolaze, prenosi Srna.

Dodik: Loše je to što je Radončić podni ostavku Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je vrlo loše to što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara, dodajući da je Radončić dobro upravljao Ministarstvom, te da je pretendirao za čovjeka koji bi mogao objediniti sve sigirnosne agencije u BiH.

“Zato mislim da je loše što smo ga izgubili. Ne znam njegove razloge, ali mogu da naslutim. Vidio sam na sjednici Predsjedništva da on u sebi nosi jednu vrstu ogorčenja, prigovarajući SDA da vodi neadekvatnu migrantsku politiku i to je već poznata priča”, rekao je Dodik za TV “Al Jazeera”. Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, podsjeća da mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara pripada Bošnjacima, te da smatra da neće biti problema prilikom imenovanja novog ministra.

Tvrdnju SDA da je uhićenje premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića u aferi “Respiratori” državni udar, Dodik je ocijenio kao nastojanje te stranke da iskontrolira pravosudni sustav u BiH što je, kako je rekao, praksa posljednjih nekoliko godina. “To je bilo pretjerano, treba prepustiti nadležnim organima da rade svoj posao.

Očigledno da treba da se razjasni sve šta se događalo”, rekao je Dodik. On smatra da treba ocijeniti je li u aferi “Respiratori” bilo riječi o organizaciji koja je svjesno htjela pribaviti korist ili je riječ o objektivnim okolnostima koje su u vrijeme pandemije bile puno kompliciranije nego normalnom stanju.

Srpski član Predsjedništva BiH objašnjava da su uvjeti rada, poslovanja i nabavki u vrijeme pandemije bili potpuno nepoznati sa stanovišta realnih odnosa, da je bio poremećen čitav sustav nabavki, a posebno respiratora. Dodik je rekao da nije u potpunosti upoznat o nabavci respiratora u FBiH, jer je to u nadležnosti federalnih institucija.

On je naglasio da u Republici Srpskoj nema problema što se tiče nabavke opreme. “Nema nikakve zloupotrebe u nabavci mobilne bolnice, nemamo ništa protiv da se to preispita. Ako Tužilaštvo Republike Srpske smatra da to treba preispitati i procesuirati, nema nitko ništa protiv”, istakao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a ponovio je da Sud BiH i Tužiteljstvo nisu u skladu s Ustavom BiH, da je bilo mnogo zloupotreba u pravosuđu, te da je krajnje vrijeme da se razgovorom nađe rješenje za te institucije da bi odgovarale ustavnom poretku, prenosi Srna.

srna/bljesak.info