Image: 0186919378, License: Rights managed, 2394990 03/11/2014 Milorad Dodik, President of the Republika Srpska entity of Bosnia and Herzegovina, during the 14th awards ceremony of the International Public Foundation for the Unity of Orthodox Christian Nations. The 2013 award "For outstanding efforts to strengthen the unity of Orthodox peoples and for the approval and promotion of Christian values in society" was given in the name of former Patriarch Alexei II., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Ria Novosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je kako postoji “tajni plan” čiji je cilj da se na području Banje Luke onemogući provedba općih izbora, koji su u Bosni i Hercegovini zakazani za 7. listopada.

Javni servis RTRS, tijekom dana je kao ekskluzivu na svom portalu objavio njegovu izjavu o postojanju “dramatičnog plana da se 6. listopada od Banje Luke napravi grad-slučaj”.

Riječ je o izvatku iz šireg intervjua, a Dodik u njemu na konfuzan način tvrdi kako je netko dogovorio da netko otme, odnosno zauzme 50 kamiona koji bi uoči izbora trebali dovesti glasački materijal u Banju Luku.

Dodik se obračunava s pokretom Pravda za Davida

Ako to ne prođe, oni bi 6. listopada organizirali miting kako bi na njemu nešto kao politički govorili. Onda će stranci u Sarajevu reći kako je to miješanje u izbornu šutnju, poništavaju se izbori u Banjoj Luci i samo se od Banje Luke pravi slučaj, kazao je Dodik.

Iako u izvatku iz intervjua ne pojašnjava tko stoji iza navodnog scenarija, iz konteksta se da zaključiti kako se Dodik zapravo obračunava s pokretom Pravda za Davida, čiji pripadnici već mjesecima traže cjelovitu istragu o smrti mladića Davida Dragičevića, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci potkraj ožujka.

Davidov otac Davor je na jednom od okupljanja koja se i dalje svakodnevno održavaju na Trgu krajine u Banjoj Luci, zaprijetio kako neće biti izbora 7. listopada ukoliko se do tada ne otkrije tko je odgovoran za smrt njegova sina, za kojega tvrdi da je ubijen, odnosno da nije nastradao nesretnim slučajem kako tvrdi policija.

“U Banjoj Luci će sigurno biti održan veliki skup dan pred izbore”, potvrdio je Dragičević posljednji put 27. srpnja ističući kako ga ne zanima izborna šutnja, ali i kako mu ne pada na pamet tražiti dopuštenje za takvo okupljanje.

Dodik je ranije optužio Davora Dragičevića da politizira smrt svog sina i stavlja se u službu oporbenih stranaka.

Dragičević je takve optužbe odlučno odbacio tvrdeći kako je upravo aktualna vlast u RS-u predvođena Dodikom ta koja je pokušala politički utjecati na tijek istrage s ciljem prikrivanja počinitelja ubojstva.

jutarnji.list