Smješten u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, Kupres se nalazi na čak 1.200 metara nadmorske visine te je okružen s 18 planinskih vrhova. Ova općina koja obuhvaća Kupreško, Vukovsko i Ravno polje naseljena je većinom hrvatskim stanovništvom, ponosnim na prirodne ljepote te bogatu kulturu ovog specifičnog planinskog kraja.

Kupres oduševljava ljepotom i tradicijom tijekom cijele godine; nepregledne proljetne cvjetne livade i pašnjaci zimi na sebe navlače snježni plašt, dok se ljetna košnja slavnog Kupreškog polja pretvara u bitan društveni i kulturni događaj višestoljetnog kontinuiteta. Od davnih vremena uz kosidbu su se ovdje vezala i „zagledanja” djevojaka, ponuda stolarskih i kovačkih proizvoda te natjecanja u tradicijskim sportovima, što je danas preraslo u međunarodni događaj.

Uz raznolik biljni i životinjski svijet te bogatstvo vode i šume Kupres je oaza prirodne raznolikosti i preduvjeta za razvoj ovog kraja, čemu u novije vrijeme dodatno pridonose popularna kupreška skijališta na planinama Stožer i Čajuša.

No, Kupres je poznat po još jednoj činjenici – prije dvije godine ušao je u Guinessovu knjigu rekorda po najvećem broju Ivana okupljenih na jednom mjestu. Kuprešaci, naime, posljednjeg dana u srpnju okupljaju sve Ivane iz zemlje, susjedstva i dijaspore da sa svojim obiteljima upoznaju ljepote i kulturu ovoga kraja, a 30. srpnja 2017. na Kupresu se okupilo čak 2325 Ivana, čime su osvojili novi Guinessov rekord u okupljanju osoba s istim imenom, posvjedočio nam je idejni začetnik ovog okupljanja don Zdenko Perija, župnik župe sv. Barbare i duhovnik u bolnici Rebro, poznati zagrebački Kuprešak.

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Hrvatska katolička mladež