Respirator je uređaj koji mora biti visoko sofisticira, nije to balon samopušući, i to je daleko više od toga. S obzirom na moduse ventilacije koje aparat nudi, odnosno koje nude respiratori nabavljeni putem “Maline”, su transportni respiratori. Mi imamo puno bolje transportne respiratore koji nama služe, kazao je specijalist anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja iz SKB Mostar Zoran Karlović.

Covid-19 je prije svega respiratorna bolest i zato nam je tu potrebna najsofisticiranija oprema kako bi pacijentima mogli ponuditi asistirani modus ventilacije, a u ovome oboljenju potrebni su i visok protok kisika i maska i tim aparatima (nabavljenim od “Maline”) ne možemo ostvariti.

I zato sam u prvom obraćanju javnosti rekao daoni nama nisu potrebni trenutno, nemamo potrebu za njima. Ja nikada nisam rekao da su to smrtni respiratori. Oni imaju funkciju, ali ne u jedinicama medicinskog liječenja i kod ovakvih pacijenata, kazao je za BHRT Karlović.

Govoreći o ovome kazao je kako se sve skreće na pažnju političara, te kako se na ovim stvarima kupe politički bodovi. Također je komentirao i kako je kazao “anonimna pisma” u KCUS koja mogu biti samo rezultata političkog pritiska.

Političari su i ovaj put pokazali svoje lice i neka im je to na čast, kazao je doktor Karlović.

Karlović je kazao kako u Federalnoj upravi Civilne zaštite ne znaju što je panika, govoreći o najavljenoj tužbi ove institucije protiv njega zbog toga što su odlučili da ne koriste respiratore nabavljene putem tvrtke “Srebrena malina”.

Jedan ljudski život je bitniji od sve panike. Oni ne znaju što je strah. Da jednom dođu i vide kako naši bolesnici dišu, kako im je teško onda bi sigurno puno trezvenije razmišljali svojom glavom. Očito je da je stručna osoba koja je sudjelovala u ovome bila politički pritisnuta.

Mi smo u više navrata bili pod pritiskom da prihvatimo respiratore, kazao je on.

Jednostavno se pokušavalo na sve načine. Preko navodnog skladištenja, pa da na potajan način uđe u kuću, dodao je dr. Karlović.