Neki su mediji prenijeli kako se dogodio incident tijekom svečane Akademije održane povodom Dana oslobođenja Kupresa. Govor generala Sopte prekinut je od strane jednog branitelja. Reagirao je i sam načelnik Općine Kupres, rekavši kako ove pojave nisu slučajnost da to neko namjerno radi Kupresu i da to nije prvi put. Također, general Sopta je rekao kako nije ni vrijeme ni mjesto da se na ovaj način reagira.

Tu dolazimo do suštine problema.

Za naše političare za sva životna pitanja, kako branitelja tako i svih ostalih nikada nije vrijeme niti mjesto.

Zato je reakcija branitelja posve razumljiva i opravdana.

To nije samo izraz revolta i nezadovoljstva pojedinca, nego krik i jauk u ime cijele braniteljske populacije, u ime svih onih koji doživljavaju nepravdu svakim danom i na svakom koraku.

Zašto reakcija na govor generala Sopte?

Zato što ljudi očekuju od generala iz rata da bude i general u miru. Da umjesto čitanja patetičnih govora pošalje jasnu i glasnu poruku, kojom će ukazati na učinjene nepravde, kojom će osuditi svaku pojavu u društvu koja udara na dostojanstvo branitelja i čovjeka, nepotizam, stranačko zapošljavanje, privatizacijske pljačke, enormno bogaćenje pojedinaca dok su branitelji i njihova djeca prinuđeni napuštati rodnu grudu.

General u ratu treba biti i general u miru, treba biti lider, treba biti glas mudrosti i razuma.

Nažalost, mnogi su se prodali za Judine škude i radi osobnog konformizma postali su obični stranački priljepak i potrčkala.

Ovaj „incident“ nije ni sjena svih incidenata kojima smo svjedoci vrlo često na obilježavanju značajnih obljetnica iz Domovinskog rata.

Ti incidenti su izazvani od strane stranačkih prvaka koji konstantno zloupotrebljavaju Domovinski rat i branitelja u svrhu vlastite promocije.

Zar nije incident da su uvijek i na svim proslavama obljetnica u prvim redovima samo oni koji su bliski vladajućoj stranci, da su za njih predviđena svjetla pozornice, dok istinski i pravi branitelji im služe samo kao kulisa.

Na ovom simboličnom primjeru se zapravo oslikava odnos vlasti prema braniteljima: U ratu ste vi bili u prvim redovima, mi smo u miru, mi smo ti kojima se danas treba klanjati i ako ste s nama imate se čemu nadati, inače slijedi karta u jednom smjeru.

Livno, 4. studenog 2019. godine
Predsjednik Županijske neovisne liste:
Draško Dalić