Јavno poduzeće Komunalac Drvar duguje Poreznoj upravi više od 820.000 KM, a od dužnika potražuje 480.000 KM, te je kreditno zaduženje jedini način za izlazak iz teške situacije, izjavio je direktor Komunalca Mirko Tomić.

Ovim povodom održan je sastanak općinskog rukovodstva i predstavnika ovog poduzeća na kojem su općinske vlasti u prvom redu tražile da Komunalac Drvar izradi ekonomski elaborat u kojem će biti navedene mjere za sanaciju gubitaka i put ka ostvarivanju dobiti.

Predstavnici ovog poduzeća istakli su da je jedan od najbržih načina izlaska iz krize povećanje cijena komunalnih usluga, prvenstveno vode, kao i podizanje kredita za koji bi im garant bila općina Drvar, kako bi kroz reprogram izmirili obaveze prema Poreznoj upravi.

Oni su ukazali da su brojne dužnike i tužili, ali da sud sporo rješava te predmete, te su najavili uvođenje strožih mjera prema nesavjesnim osobama, kao što su isključenja sa vodovodne mreže i niz drugih postupaka.

– Građani Drvara ne izmiruju svoje komunalne usluge i imamo veliki broj neplatiša. Hotel Drvar je jedan od najvećih dužnika sa dugom od 58.000 KM. Problem su im i pravna lica koja ne rade, a ostavili su dugove – rekao je Tomić.

U Komunalcu su napomenuli da su veliki gubici vode zbog stare vodovodne mreže na području općine Drvar, što dodatno stvara probleme.

Vršitelj dužnosti načelnika općine Drvar Dušica Runić naglasila je na sastanku da povećanje cijena komunalnih usluga nije rješenje za situaciju u kojoj se nalazi komunalno poduzeće.

Runićeva je navela da Komunalac Drvar treba da napravi detaljan plan sanacije postojećeg stanja i prijedlog mjera za povećanje prihoda, kao i da se kroz novi pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta izvrši preraspodjela radnika.

Ona je dodala da je neophodno i da Komunalac Drvar uradi bazu podata svih korisnika komunalnih usluga.

– Apeliram na sve građane Drvara da izmiruju svoje komunalne usluge i da na taj način pomognu Јavno preduzeće Komunalac da prebrodi tešku situaciju u kojoj se trenutno nalazi – poručila je Runićeva.

Sastanku su, osim Runićeve i Tomića, nazočili predsjednik Općinskog vijeća Nikica Bosnić, pomoćnik načelnika za gospodarstvo, financije i inspekcijske poslove Milorad Đapa, te bivši direktor Komunalca Drvar Milutin Lukač i predsjednik Sindikata u ovom poduzeću Tomislav Dugonjić.

Srna