Mađarska konzervativna vlada uputila je kontroverzan prijedlog zakona u parlament kojim se traži preuzimanje kontrole nad istraživanjima u Mađarskoj akademiji znanosti (MTA).

Ministar inovacija Laszlo Palkovics predstavio je prijedlog zakona kasno u utorak, unatoč masovnim kritikama iz MTA-a i javnim prosvjedima, piše Hina. Novim pravilima, koja bi trebala stupiti na snagu u rujnu, financijska kontrola istraživačkih institucija u MTA-u prepustit će se vladi Viktora Orbana.

Palkovics je rekao da će promjene osigurati “raspodjelu resursa na temelju rezultata” i povećati konkurentnost.

Kritičari navode da sve autokratskiji premijer Viktor Orban zaista nastoji oduzeti neovisnost znanstvenoj zajednici i ušutkati one koji se s njime ne slažu. “Zakonski amandmani učinkovito će osigurati potpunu vladinu i političku kontrolu nad istraživačkom mrežom”, ranije su poručili iz MTA.

“Ovo potencijalno ugrožava neovisnost znanstvenog istraživanja. Institucije trebaju ostati u okvirima akademije jer je to u najboljem interesu za znanost, inovacije i Mađarsku u cijelosti”, navode iz Mađarske akademije znanosti. Tisuće ljudi marširale su protiv prijedloga prije dva tjedna u Budimpešti. Čelnik socijaldemokrata u Europskom parlamentu Udo Bullmann u utorak je izrazio ogorčenost “zbog novog Orbanovog udarca na znanstvenu slobodu, ali i demokraciju u toj zemlji”.

Hina/Bljesak.info

Foto: EU parlament/Viktor Orban